Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, January 19, 2010

Tebaloi

Ada yg hangus sket tu..tp masih sedap..aku bukan penggemar tegar,tp makan skali skala best gak!

Ni bukan nak bagi resepi tebaloi yek..sebab aku tak penah buat lagik...tapi nak memperkenalkan makanan/snek tradisi kaum melanau di Sarawak ni...
Uiii..kalo gi sarawak tak merasa tebaloi ni memang rugi laaa... Boleh dikatakan ia adalah snek fofular di negeri ni..kalau tak pernah dengar maknanya ada kemungkinan banyak benda lagi korang tak pernah dengar...
Ni termasuk anak buah aku baru2 ni masa gi jenjalan ngan dia kat Mukah...hee

Sebenarnya kat mukah ni laa kalau nak mencari kuih tradisi ni memang banyak..bukan seorang je pembuatnya..tapi ramai..sebab tu kena pilih yang mana buat sedap...err,aku pun lum siap survey lagik yg mana sedap..main beli jek...hohehohe

Rasa tebaloi ni lemak2 manis gitu...rangup dan rapuh..kalo keras sangat tu kategori tak sedap laa tu.ehe...
Yang aku tunjukkan ni perisa asli(plain) sedangkan sekarang perisanya dah dipelbagaikan ; perisa pandan,coklat dan ada lagik satu.lupa lak...ehee
Kalau ikut cara tradisinya,kuih ni dibakar menggunakan kayu api...rasanya sekarang dah dimodenkan untuk dikomersialkan..

Kalau pernah atau ingat lagi makan biskut kingkong...yg tiga ketul dalam sbungkus kecik tu..yg ni ada iras2 biskut tu laa..cuma lebih rapuh lagik..iras2 jek yer..bukan sama..hehee
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

9 Komen Di Sini:

indahhouse said... [Reply to comment]

salam kak hasue,
oh, jajan orang melanau. sah, saya tak penah kenal nih. rasa cam biskut ker? dibuat dr apa kak?

kak rosaliza said... [Reply to comment]

salam sue...akk pun tak pernah tgk n rasa lg biskut ni...nmpk mcm di buat dari sagu..di buat dari apa ek sue...nak mcm kerepek jawa rupa dia sikit2 je.

Alimaz-Kembara Terasing said... [Reply to comment]

salam kak sue...sedap tak...penah dengaq ja tak penah rasa...

ain said... [Reply to comment]

pernah dengar dan nmpak tebaloi ni masa pi kuching dulu!! tp lum pernah cuba lah.

rossalle said... [Reply to comment]

Tebaloi I like.. pernah rasa masa pegi melancong kt Sarawak.. di buat dari sagu rumbia betul ke?

JC said... [Reply to comment]

Salam sue....wah dpt ilmu baru akak..ni 1st time tgk benda ni...very interesting

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

Salam Sue..

Ni pun baru first time tahu pasal 'biskut' ni

HaSue said... [Reply to comment]

indahhouse > wkumsalam..kalo akak x silap laa nur.kandungannya terdiri drpd tepung sagu ,gula santan ..telor x sure lak ada ke tak..eheee

kak rosaliza > biskut jawa rupa gini eh kak?hehehe

Alimaz- wkumsalam..kalo utk kudap2an mmg sedap rasa lemak2 manis gitu.hehe

kak ain >kena try laa tuh kak. :)

rossalle > ha'aa..dibuat dari tpg sagu dan santan..hehe

JC >wkumsalam kak..thanks 4 ur concern :)

Sue @ Nenie >wkumsalam... nih salah satu asas makanan tradisi diorg..hehe

niariys said... [Reply to comment]

salam...
tabaloi di mukah memang sedap...ada satu pengusaha tu memang sedap...rugi kalau g sarawak x try...
lagipun family sya adalh anatara pengedar di sarawak nie... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...