Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, January 6, 2010

Moist Banana Bread

Ada laa pisang yg biasanya sesuai dibuat pisang goreng tu sikit terlebih masak dalam dapur tu kan..tak pernah buat kek atau kuih muih lain guna pisang ni..sebab biasanya memang sedap goreng ajer...
Tapi bila tengok resepi nih teringin lak nak cuba..heheeee... Menjadik la jugak,naik tuu naik...cuma kite guna loyang agak besar tak sesuai ngan sukatan adunan tapi dah tuang dalam loyang baru sedar dari khayalan gitu..malas nak salin balik..haha..
Takpelah ek,janji leh makan..(nak sedapkan hati)

Jom tengok resepinya yg diselongkar dari dapur Kak Nor yg asalnya dari kak Am Flora..Terima kasih yer akak2 sumer...

MOIST BANANA BREAD

3 or 4 ripe bananas, smashed*
1/3 cup melted butter*
1 cup sugar (can easily reduce to 3/4 cup)* (maybe 1/2 cup lagi ok)
1 egg, beaten*
1 teaspoon vanilla*
1 teaspoon baking soda*
Pinch of salt*
1 1/2 cups of all-purpose flour
**
Preheat the oven to 350°F (175°C).With a wooden spoon, mix butter into the mashed bananas in a large mixing bowl.Mix in the sugar, egg, and vanilla.Sprinkle the baking soda and salt over the mixture and mix in.Add the flour last, mix.Pour mixture into a buttered 4x8 inch loaf pan. Bake for 1 hour. Cool on a rack.Remove from pan and slice to serve.

Memang rasa cam kek pisang lak...tak rasa cam makan bread..sebab dah ader perisa kot. Yang nampak hitam2 tu bukan urat pisang yer,tapi chocolate rice..hehe.

Ada sejenis pisang yang kalau dibuat kek atau apam,uratnya akan nampak sangat2 buat kuih tu nampak cantik jek.. Kalau ader lenkali nak kasi tunjuk..nak bagi nama takut lain2 nama ikut pemahaman masing2 kan.hehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

8 Komen Di Sini:

dayang_jack said... [Reply to comment]

mcm kek jak rupanya Sue oo.....kmk nk meroti juak ari tok sebelum tepung roti expired. hehe. Ibuh mintak, kelak kita exchange jak ngn banana bread ya. ...awl2 lgik mek madah tok...hehe

Fa'e said... [Reply to comment]

waduh! sedapnye.... dh nampak mcm kek la pulak! makan masa panas2 mesti lagi sedap kan?

LOVE2COOK said... [Reply to comment]

Sue, gimme some plsssss! I'm hungry! ;)

Dah cubit Eyana puas2! yohooo!

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

He he he he kat mata kite pun nampak cam kek...

Azmiezas said... [Reply to comment]

Amboi..sedapnya banana moist ni ye..kalau makan ni ngan teh o panas..mesti best kan??

indahhouse said... [Reply to comment]

Salam kak hasue,
Ramai dah yang try roti pisang nih. Teringinnya...! Gebu, dan halus, kan?

JC said... [Reply to comment]

Arghhhh banana bread...kalu warm sapu sikit ngan butter...heavennnnn....nampak gebu mesti sedap droolllll

HaSue said... [Reply to comment]

dayang_jack > ney roti kamek sik sampey2 tok kah.hehe...sibbait padah awal2 ya. :D

kak fa'e > makan masa panas yg sedap kak.hehe

LOVE2COOK > lapar lagik ke love?bukan dah makan ke masa nak dtg td?hihih

Sue@nenie > rasanya begitu juge.hehee...

Azmiezas > Kalo nak cicah teh o panas pun ok nih.hehe

indahhouse > wkumsalam..teringin ek?kena laa buat tu.hehe

Kak JC > nak ke kak?buat sendiri yek..hihih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...