Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, January 5, 2010

Kue Teow Goreng Kerang

Kat rumah ni jarang layan menu kue teow..tapi sesekali layan mau berebut nak bertambah...huhu..
Kali ni try letak kerang lak(ehem..kerang panggang yg dalam tin tu aje..x dpt kerang fresh kat sini..ngalahkan org duk oberC jek aku nih)..
Tapi sedapp(sapa lagi nak puji kan)..cuma aku ngan hb je laa makan kerangnya tuh sebab bebudak ni duk simpan tepi jer..huhu..lenkali try carik kerang fresh naa..ntah2 yg fresh pun depa tak gheti makan!huk..ikut perangai sapaa ntah.. :P

Resepinya ni main letak jek...tapi main letak atau campak pun mesti ada bahannya kan...so letak jela kat sini kot2 nak rujuk masa akan datang.

Bahan2:
  • 300g Kue teow basah
  • 2 batang cili merah*
  • 4 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1/4 labu bawang besar*
  • Udang basah
  • Isi Kerang
  • Sayur sawi
  • Tauge
  • Sos tiram
  • Sos cili
  • Kicap pekat
  • 1 sk maggi seasoning
  • Garam dan perasa secukupnya
  • Sedikit minyak untuk menumis
Cara2:
  1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan2 * yg sudah ditumbuk/dikisar halus
  2. Masukkan udang,kacau seketika dan masukkan sos tiram,sos cili dan kicap pekat.Kacau lagi
  3. Masukkan isi kerang dan kue teow.. Kacau sebati dengan bahan2
  4. Masukkan garam dan perasa secukupnya(jika perlu)
  5. Apabila kue teow sudah lembut barulah masukkan tauge dan sayur sawi.
  6. Kacau seketika dan padamkan api.
Ntah kenapa laa kan,bagi aku kue teow goreng ni berbeza dengan mi kuning(mee goreng)..kalo mee goreng sedap dimakan panas2..kalo kue teow lak masa suam2 sejuk sket tu yg sedap banding panas2..heheee...tu selera daku ler.. :p
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

14 Komen Di Sini:

K.Nor said... [Reply to comment]

akak tak kisah panas ke suam ke, mee & kue tiaw mmg peberet! bak 1 pinggan ya.. kasi kerang lebey2

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

Malas pula nak kuar lunch...Sue, hulur kuew tiew sepinggan....

Ieza said... [Reply to comment]

sedap dn menyelerakan..yummy..

bintangku said... [Reply to comment]

peberet nieh... tapi kdg2 kalo beli kat psr mlm tu.... kedekut lak 'harta karun'nya. Kerang sekor dua jerk... :-|

ain said... [Reply to comment]

kuey teow goreng kerang mmg fav akak ni.

c_da said... [Reply to comment]

meleleh air liur ehh....tapi cieda tak brapa teror masak kue teow ni...slalu hancoq ja...makn kat kedai jer la jawabnye kalu mengidam...

kak rosaliza said... [Reply to comment]

salam sue..sedap kueh teow berkerang tu, akk punya ladna tak smpt nak snap pic..anak blk skloh..terus ngap je...dkt nk abis baru ingat heheheh.

LOVE2COOK said... [Reply to comment]

Uish...Love just after lunch! But drooling looking at ur kueyteow la Sue! hehehe..

Makan ngan cili jeruk..perhhhhhh! I want some! ;)

ita cutevirus said... [Reply to comment]

nampak menyelerekan... ingat nak masak la balik ni... buat juadah berbuka.... yummy!!!

Fa'e said... [Reply to comment]

sue, dah lama k fae tingin makan keuh teow nie... sedihnye kat cni xde jual kue teow tu! nak tumpang makan kat umah sue je la...boleh?

maiyah said... [Reply to comment]

bila tgk kerang skrg tekak mula mual nape ntah padahal dlu peberet cecah ngan sos

indahhouse said... [Reply to comment]

Salam kak hasue,
ish, saya dah ushar kue teow kerang ni petang td. pas gi telco n post, ujan lebat singgah di kedai makan. sempat order char kue teow kerang. jadilah...lepas kempunan. kiki

ima said... [Reply to comment]

salam sue...char kue teow kerang ni memang fav akak...suka sgt,tapi tak tahu buat...huhu
terima kasih berkongsi resepi.

HaSue said... [Reply to comment]

K.Nor > Kue teow siap! Yang basi pun ok ke kak?hihi.ampunnn...tak,tak..nih masak panas2 berasap utk akak nih.hiii

Sue@Neni > jangan malas2..kalo nak malas ajak kite skali.. :P

Ieza > jemput la jamu mate..

bintangku > kalo nak harta karun banyak kena 'gali' sendiri ler..hehe

kak ain > akak pun suka ke?gi mintak ngan kak nor ek..hehe

c_da > hancur camner tu..terlebih kacau ke?takpe,jgn putus asa k..

kak rosaliza > wkumsalam kak...tu mesti sedap sangat tu smpai x sempat amik gambar..hikhik

LOVE2COOK > Nak sikit jer kan.nahhh,amik 2 helai..cukup tak?ahak..

ita cutevirus > dah try ke?selamat berbuka puasa utk semalam yer.hehe

kak fa'e > kena try buat kue teow sendiri tu kak..hehe....meh laa tumpang makan kat sini :D

kak maiyah > selera dah bertukar arah kot kak..hehe

indahhouse > wkumsalam..huh.sibbaik dah lepas kempunan..kalo x mesti nak ngushar kue teow akak nih..ekeke..kedekut tul ek..hihi

kak ima > wkumsalam kak.. ye ke..hehe nanti akak try la n tengok result camner ek..kalo guna kerang fresh lagi sedap kot...rebus dulu ler,bagi kulit terbukak,tak pyh nak goreng lama.hehe.selamat mencuba kak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...