Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, January 8, 2010

Tom Yam Kung

Sawa dikaappp..Kap kun kaaa...(sila baca ikut intonasi )

Hari ini kap...menu kap.. tomyam udang kaapppp...
Guna perencah kapp original dari siam kapp. .sedaappp kappp..best hirup kuahnyaa kappp.....
(ayat selebihnya terpaksa di delete sebab tak lulus bahagian grammar bahasa thai)
ehehe..sabor jelaa ekk..hehe

Saja nak ringan2kan kepala sket,hari ini bizi tahap ultraman nak bertukar..memang tak sempat sangat nak bertenggek lama2 depan lappie.. petang lak terpaksa bergegas ke sepital melawat anak buah yg pengsan..sibbaik dah sedar dan ok tapi masih lemah lagi..
Kebetulan lak masa ni my hero takde kat sini..huk..so pergi dengan askar2 tanah melayu jela tadi..ehee... takpelah,harap my niece get better soon..

Oklah,berbalik pada menu ni..akhirnya tercapai gak nak cuba perencah dari Thailand ni..seronotnyaaaa.. memang berbeza dari segi rasa dari yang dimakan masa raya lepas..(makan kat umah orang)
Yang ni rasa tomyam tu of coz ada.. iras2 rasa megi tomyam tu pun ada haa...sedapp hirup kuah nih..
Maklum laaa,kat umah ni memang jarang2 sangat laa menu tomyam..hik

Nak resepi ke? Nahhh..

Nak aku translate ke? Tak payah laa k..bak kata IKA,buat2 paham udah..huehueeee

Daun limau purut takde..pastu guna udang galah 'jer'..hek hek..nak bagi semangkuk kat org siam nun! :P

Mekasih banyak kat dik Ijah sebab bagi perencah tomyam nih ekk..muahhh
Hero kite lum berkesempatan nak cuba ni..takpa2,ada lagik dalam stok tu.x sabar nak suruh beliau rasa..ahak

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

14 Komen Di Sini:

nOOrsha said... [Reply to comment]

sedap ea tomyam asli dari siam? tak same ea gune brand adabi tu? eh sue..nanti majlis meminang anakanda kite ko hidangkan kami tomyam udang gak ea...udang beso penumbuk gitu tau....rombongan adelah dalam 40 orang budak2 kuasa dua utk mak bapak ye.... hiihihih....

♥LOVE2COOK♥ said... [Reply to comment]

Wow, tomyum kung!!! Love, Hubby and Rishie sukeeeeeeee! Ashika je belum lagi cuba! kekeke ;)

Gimme some pls Sue...Love nak cubit Eyana sekali! ;)

HaSue said... [Reply to comment]

nOOrsha > yang adabi tu tak sure lak sama ke tak..heheee.. haaa,boleh2,,udang beso penumbuk tikus ek?hihih.. apsal bwk rombongan sikit sgt...tak cukup org nak bawak talam hantaran tuh kang..hahah

HaSue said... [Reply to comment]

LOVE2COOK > u know wat love..tadi kan,eyana try makan sikit..hihi.tapi udangnya jer.hehe...
Eyana dah tido..jangan cubit2..ekeke

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

Amboiiii Sue...ni nak tayang yom yam ke nak tayang udang niiiii...

Sue, tak nak bagi sekor, bagi setengah ekor pun tak pe

HaSue said... [Reply to comment]

Sue@Nenie > nak tayang udang yg dikuah tomyam..hikhik..
Nak setengah jek part ekornya?boleh2..amik laa ek.kite x kedekut..hihi

kak rosaliza said... [Reply to comment]

salam sue..mcm mana rasa tom yam asli siam ni...tgk udang tu..yang tak tahannya...besau betul tu

maiyah said... [Reply to comment]

sawa dikap.. ni buat paham2 je hehe

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

terasa masam2 dia sue bila tgk pic nie..sedap...perencah dia dr siam nun..harus pure punya tomyam kung tu...sedap!

PALATABLE said... [Reply to comment]

Salam Hasue...minta semangkuk tom yam tu boleh?

http://treatntrick.blogspot.com

JC said... [Reply to comment]

Alahai Sue...tom yam kung ni waktu sejuk2 mcm ni le lagi le double berselera....udangnya beso plak tu yummy

E-na Zarina said... [Reply to comment]

terlepas flight la sue...ni yang lambat sampai!!! Ala dah abis ker????

Watierman said... [Reply to comment]

Ermmmm! Sedap...dah lama tak makan Tom Yam....!!!

ima said... [Reply to comment]

ooo...guna perencah asli dari thai,ni mesti bestttt sesangatkan...tengok tang udang tu yang paling geram...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...