Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, January 19, 2010

Ikan Tongkol Goreng Kicap dan Nisan Gula Melaka

Hari tu dah pernah buat ikut resepi ni..
Kali ni rebus air bersama bahan2 rebus sampai mendidih baru letak ikan dan selepas seketika terus padamkan api..nak elakkan isi ikan tongkol ni kering..
Bukan apa,my hero memang tak suka kalo terasa isi ikan ni kering n garing..huhu...Dan kali ni betul2 perap semalaman ..hasilnya memang lebih sedap dari terus digoreng...Opps,serta tambahkan sedikit sos cili pada bahan tumis..yummyy!

Sekali lagi aku c n p resepi asal dari makyong ni ke sini agar senang untuk sapa2 nak cuba tu merujuk yer..

Bahan-bahan
  • >>Bahan untuk rebus
  • Ikan tongkol
  • asam keping
  • lengkuas
  • garam
  • manisan/gula melaka
  • >> Bahan untuk goreng kicap
  • bawang besar-hiris
  • bawang putih- hiris
  • cili padi- hiris
  • kacang panjang
  • kicap
  • sos tiram
  • sue tambahkan sedikit sos cili
Cara-cara
  1. Bersih ikan dan rebus dengan bahan-bahan rebus. Letak siket air tapi tak payah tenggelam ikan. Tutupkan periuk.. biarkan di atas api 4-5 minit. Ikan yang dikukus semalaman lagi sedap bila digoreng.
  2. Goreng ikan tongkol yang direbus sehingga garing. Ketepikan
  3. Tumiskan bawang dan cili sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sos tiram. Kacau dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan kacang panjang. Goreng dalam 2-3 minit.
  4. Kalau nak berkuah masukkan sedikit air rebusan. Lepas tu bolehlah dimasukkan ikan. Kacau biar sebati.
  5. Sedap dimakan ketika masih panas-panas

Kalau tengok tajuk entri tu ada sebut nisan gula melaka,bukan maknanya aku buat yek..eheee...
Pertama kali dengar nama nisan ni,memang terbayang 'perhiasan rumah' kita terakhir tu laa... tapi bila lama2 di alam cyber ni baru biasa dengar nisan gula melaka... kalo kat sarawak ni rasanya aku bukan orang terakhir yang tak pernah tengok kot..haha

Nisan gula melaka ni la aku guna nak masak ikan tongkol kat atas tu..guna separuh jek dari seketui tu..sedang2 laa manisnya..kalo manis sangat my hero tak sukakk..ahak

Nisa gulo melako ni sebenonya pemberiey dari akok yg berasa dari kelate nu..tapi duk menetak KL lamo doh..akok ni duk belas2 taun doh kat KL..eheee...abis aku kena mrh org klate..sori2..ada salah grammar ke?hik
Orang yg dimaksudkan tu Kak Rosaliza ler..hik.mekacih kak...best dapat merasa nisan yg boleh dimakan original dari sana...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

8 Komen Di Sini:

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

Salam Sue...

Bila tengok ikan ni, tetiba pula terasa nak masaknya lagi...Memang sedap ni...

ita cutevirus said... [Reply to comment]

ikan tongko oh ikan tongkol...

isi mu memang sedap... yummy!!

kak rosaliza said... [Reply to comment]

salam sue..terharu je akk baca n3 sue ni...sedih je rasa, sue siap masuk kat n3 lagi...akk bg sikit je sue..tak terbalas lagi segala kebaikan sue pd akk...selalu tolong akk....apa pun ikan tongkol sue mmg sedap..lapar la pulak

CikJintan said... [Reply to comment]

kak sue,dah rupa mek siam ckp klate..hehehe..grammar salah sikit,kena betulkan lidah ye..sy bg 6/10..nsb tak failed.ambik lg ujian next week.hahahaha!

awek_utara said... [Reply to comment]

waduh..ikn tgkol kegemaran ku..goreng pn sodap..akak..bak le seketui ikn tuh..nk ratah neh..sedpnyer....

CintamaniszLite said... [Reply to comment]

hmm..nampak sedap je si tongkol tu dlm kicap, hehe

Nisan tu singkatan perkataan manisan kot, sue?

HaSue said... [Reply to comment]

Sue@Nenie > wkumsalam..Best kan...gi laa masak kalo ada tongkol dalam esbok tu..hehe

ita cutevirus > *nampak seolah2 ikan tongkol mengangguk2..hehe

kak rosaliza > isk..jangan la sedih2 kak..hehe..apa lak sikit kak,banyak dah ni..leh wat stok smpai ujung taun.hehe..isk2,jgn laa kate gitu.sue tolong akak sebab sue leh tolong..kalo takleh tolong nak tolong cmne kan..lgpun ptolongan tak seberapa pun..hihi..jgn sesekali pk nak bls apa2 sue tolong tau...kalo tak, malas laa nak tolong lenkali..haa..ugut nih..ekeke...apa2pun mekasih eh kak :)

Cik Jintan > aiyarkk..kedekut tul laa cikgu klate nih..tapi lebih dr separuh kira lulus laa ek..hihih.kena tuisyen la nampaknya nih.hikhik

awek_utara > laa..kegemaran iza ke? meh laa sini amik seketui..nak bahagian kepala ke ekor?hehe

CintamaniszLite > haa'aa ek kak..ye tak yer..mekasih sebab kongsi pendapat.sue rasa betul lah akak tu.hihi

h4ni3 said... [Reply to comment]

ikan tongkol masak kicap memang sodap :)
nak sket! hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...