Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, January 5, 2010

Cheese Straw

Lama kan tak buat biskut..nengok ader sikit mentega tu..nak buat kek tak lepas,nak buat biskut tak ader dalam minda nak biskut apa..last2 godek dlm myr kan..jumpa resepi nih..ahaaa!
Biskut nih sedap,rasanya lemak2 cheese gituu...sesuaiii sangat untuk mereka yang nak makan kudap-kudapan tapi taknak yang manis2...
Buat penggemar cheese,mungkin ini juga satu pilihan menu untuk anda..ahak

Jom tengok resepi dari kak fida nih..mekasih kak di mana jua anda berada.miss u!

Bahan-bahan ( 150 kpg )
• 1 1/4 cawan tepung gandum - ayak
• 56 g mentega - lembut
• 85 g keju cheddar - diparut
• 1 biji kuning telur
• 1/2 sk serbuk lada sulah
• 1 sb jus lemon
• sedikit garam halus

Cara-cara
1. Mentega,keju, kuning telur,garam,di gaul rata.Masukkan jus lemon dan gaul sebati.
2. Masukkan pula lada sulah dan tepung dan uli hingga adunan sebati lagi.
3. Canai adunan dan terap atau potong seperti straw sepanjang 1 1/2 inci atau terap ikut suka.Susun dlm dulang pembakar dan bakar 10 - 12 min. atau hingga garing.

Kak fida kata '..atau terap ikut suka' jadiknya...ikut suke jek terap..ada yang panjang pendek, gemuk kurus..ramping pun ada...haha..nih biskut sempat berposing sebelum kebakaran berlaku..

Celup dalam coklat masakan+susu pekat(di double boilerkan) pun sodapp...(tapi tak sempat nak snap)huhuu...

Oh ya,ia juga sesuai untuk kanak2 umur 1 thn ke atas sebab biskut nih jenis mencair gak di mulut.nampak creamy jek si kecik kat umah ni makan.hehe..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

19 Komen Di Sini:

nOOrsha said... [Reply to comment]

haaa..jumpe lagi org tanye pasal khabar kak fida... manelah agak eh kak fida skg eks... pepon itew cis stro nampak menggamit2 je tangan ku utk mencekupnye... ehhehe... bagi x? ala x bek lokek2 ngan besan sendirik.... ahakz!~

LOVE2COOK said... [Reply to comment]

Hi Sue!

Uh, looks great lor those cheese straws! Love want some..Rishie want some, Ashika want some! kekeke :) Can can ar!!!

psst, Ashika is now eating rice already. U know what she doesn't want those cereals anymore, tapi Love bagi jugak!

psst, I missed KakFida too...:(

ain said... [Reply to comment]

senang je ye nak buat!! boleh masuk list ni!!

atle ♥ waT¡e said... [Reply to comment]

best je mcm...

indahhouse said... [Reply to comment]

Salam kak hasue,
oh, cheese pun leh jadi biskut, ya kak?
cedap sungguh tu...!

mummyseri said... [Reply to comment]

ye lahh best la cistraw ni..bole try nnt..

Watierman said... [Reply to comment]

Nak juga....!!! something melt in the mouth..yummy!

aemyLina™ said... [Reply to comment]

nak try la nnt..
try makan.. hik3

K.Nor said... [Reply to comment]

sue, kalau tak silap k.fida g mekah. mungkin nk rest dulu tu.. mudah2an dia sihat , kan.

akak duk ingatkan fries, rupanya kukis ya.. bak sket nak hadap bukan nk rasa tau :)

JC said... [Reply to comment]

Sueeee....cheese straw tu fave akak sefamily...suka mkn buat kudap2 gitu..mintak sikit bole

HaSue said... [Reply to comment]

nOOrsha >ok laa..ok laa.ngan besan sendirik x dekut nih..nah amik sebtg..bagi2 makan ngan bakal menantu ye.heee

HaSue said... [Reply to comment]

LOVE2COOK > HI LOve.. Here...1 for u.. 1 for ashika..and 1 for rishie..

Sama laa macam eyana...no more cereal 4 her.. nak makan nasik macam orang lain jugak..hehe..

HaSue said... [Reply to comment]

kak ain > buat lebih eh kak.. :P

HaSue said... [Reply to comment]

atle waT!e > bagi penggemar cheese mesti suke biskut nih ;)

HaSue said... [Reply to comment]

indahhouse > wkumsalam nur.. gitulah gayanya nih..hehe..kalo nur penggemar cis leh laa try :)

HaSue said... [Reply to comment]

mummyseri > selamat mencuba yer..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

Kak Watierman > melting gak tp x smpai cam kuih makmur kak.hehe..

HaSue said... [Reply to comment]

Aemylina > try makan pun try jugak kan..hihi..pandai la aemy nih

HaSue said... [Reply to comment]

K.Nor > oh.yeke kak..mudah2an dia sehat2 jek..
ehee...bukan fries tu,rupa jek iras2..nak hadap sorang2 ke tu?hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...