Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, January 4, 2010

Nasi Pulut Berperisa

Ini merupakan menu pertama yang ditayangkan pada tahun ini kat blog ni..hehe...

Dulu2 selalu masak nasi+pulut untuk mendapatkan nasi yang lebih lembut tapi kan tak baik laa makan pulut hari2..
Kali ni,kite masak nasi pulut berperisa resepi mama-lya a.k.a CtZura..
Rindunya kat dia...tahniah juga buat dia sekeluarga sebab berjaya dalam proses rayuan untuk pindah ke KL.. tercapai juga impiannya... gembira bercampur sedih sebab mesti susah nak jumpa dia nanti..huk!

Sebenarnya memandai jek letak berperisa kat belakang tu sebab kalo tak letak cam nasik biasa jek kang bunyinya..heee...ctzura mesti mrh nyer..heee
Apa2pun nasi nih sedappp....makan nasik jer pun dah sedap!takyah lauk pun takpe..hehee

Nasinya lembut sebab dicampur pulut..kemudian perisanya ada rasa sos tiram sket..cam nasi ayam sket.camner nak xplain ek...kena cuba sendiri laa baru tau.let's cekedaot resepinya..

Mekasih kat mama-lya ..semoga cepat2 setel semua hal dan kembali ke alam maya nih..hehe

Bahan-bahan ( 3-4 orang )
  • 1 1/2 pot beras biasa
  • 1 pot beras pulut
  • 1 kiub pati ayam
  • 1/2 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 2-3 putik daun bawang(bhgn bwh yg cam bwg tu jer!!!) - x tau nak pggil ape
  • 2 sb mentega
  • 2 sb sos tiram
  • 1sk garam
  • rempah tumis- yg 5 sekawan tuh!!
  • 1 helai daun pandan - d simpul
  • Air secukupnya
Cara-cara
  1. Panaskan mentega dalam kuali. Masukkan rempah tumis. Masukkan pula bawang besar, bawang putih & halia yang telah dikisar. Tumis sampai naik bau..
  2. Masukkan putik daun bawang dan kacau hingga layu. masukkan kiub ayam. Dengan api perlahan hingga kiub hancur.
  3. Masukkan sos tiram, kemudian kedua2 beras yang telah di cuci bersih. kacau rata sebati & masukkan daun pandan.
  4. matikan api & pindahkan beras ke dalam rice Cooker. Masukkan air secukupnya & garam. Rasakan secukupnya. Masak macam biasa.
  5. Siap!! Sedia untuk d makan dengan beraneka lauk. Sedap!!

Sebagai lauknya,makan dengan udang goreng kunyit(guna kunyit hidup) dan kangkung goreng tanpa belacan..hehe..

Sapa lum makan?meh laa rasa nasik nih...sedap tauuu! :P
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

14 Komen Di Sini:

kak rosaliza said... [Reply to comment]

salam sue...mesti sedap ni.nasi gini..terasa kepulutan n kelembutan nasi..boleh di cuba ni

LOVE2COOK said... [Reply to comment]

Alamak...Love lapar pulak tgk pulut Sue nih! uish uish...mesti sedap! Nakkkkk! :)

Mana Eyana??? tak dpt cari lak! :(

CikLiz said... [Reply to comment]

Cik HaSue, tengah tersandar lepas makan nasi pulut ni ke? hehehhehe... cikliz jeles betul tengok cik HaSue yg sangat rajin memasak nih!!

maiyah said... [Reply to comment]

nk sruh mak cuba ni slalu wat keras je

indahhouse said... [Reply to comment]

Salam kak Hasue,
Fuh, laparnya tengok udang. Nasi pulut ni, buat teringat beras siam yang kami penah beli dulu2. memang terasa cam pulut. Hihi. masuk list dulu nih.

JC said... [Reply to comment]

Salam Sue...1st of all happy new year dear...2nd nasi tu nampak so sedap...akak ada weakness dgn semua dish yg ada PULUT ni....suka sesangat...masuk list

Watierman said... [Reply to comment]

Salam Sue...kalau kat semenanjung..orang kelantan panggil nasi dagang kan...nasi & pulut campur gitu....but Akak memang tak berapa sangat dengan pulut ni...tapi kalau orang yang suka pulut mesti nikmat...sangat kan!!!

HaSue said... [Reply to comment]

Kak rosaliza >wkumsalam kak..memang lembut dan sedap jek..makan gitu jek pun sedap.hehe..selamat mencuba eh kak

HaSue said... [Reply to comment]

LOVE2COOK > Love suka nasi campur pulut ke?hehee... eyana sempat nyuruk tadik..heee

HaSue said... [Reply to comment]

CikLiz > Kite makan nasik ni cepat kenyang tau cikliz..hihi... alaaa,,cikliz lagik rajin.kite rajin bermusim gitu.haha

HaSue said... [Reply to comment]

kak maiyah > leh cuba nih kak.ehehe

HaSue said... [Reply to comment]

indahhouse > wkumsalam..ada gak beras kampung yg rasa cam beras pulut..akak penah makan masa sekolah rendah jek dulu... x jumpa lagik pastu..huu

HaSue said... [Reply to comment]

kak JC > hepi new yr to u too kakk..heh.ingatkan ader weakness xleh makan pulut tadi. leh cuba kak..insyaallah x mengecewakan

HaSue said... [Reply to comment]

Kak Watie > oo yeke kak? tak tau lak..mekasih eh bgtau.hehe... kalo penggemar pulut mesti suka nasik nih kak..memang makan gitu jek pun dah sedap.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...