Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, January 12, 2010

Rare Cheese Cake

Pertama kali 'bekerja' dengan gelatin ni..maklum laa,sebelum ni agak was2 nak beli n guna gelatin kat pasaran tu.. kena cari yang benar2 halal baru makan pun tak was2 gitu,kan..
Akhirnya satu hari baru2 ni bertemu jodoh gak dengan gelatin di kedai bahan2 bakery yang biasa aku pegi tu.. siap make sure lagik yg ni gelatin halal ke tidak walaupun yang empunya kedai tu melayu islam.. Manalah tahu kan,dia buat2 selamba jek jual mende alah ni... sibbaik laa dia tahu dan siap bagitahu benda ni mesti ada sijil halal lagi..seronok i!

Oklah..bagi menu yang menggunakan gelatin ni...aku beria2 nak mencuba resepi 'rare cheesecake' nih sebab bahan2 sumer ada dalam stok..
Jom laa jamu mata yer.. :)

Resepi dari kak yani,admin myR yg mantopp dgn resepi2 best tu..
Kek ni rasa masam2 manis cheese.. ini resepinya yerr..tq kak yani

Bahan-bahan ( 18cm )
  • 100g biskut > sue guna 50g biskut oreo + 5og biskut marie
  • 45g mentega- dicairkan
  • 250g cream cheese
  • 200g vanilla aiskrim
  • 40ml lemon jus
  • 30g gula halus
  • 40ml susu segar
  • 10g gelatin + 3 sudu besar air
  • *2 biji epal merah
  • *50g gula
  • *3 sudu besar lemon jus
Cara-cara
  1. Kupas kulit epal dan potong kecil-kecil. Masukkan semua yang bertanda(*) ke dalam periuk. Masak sehingga epal jadi lembut. Sejukkan dan simpan dalam peti sejuk sehingga nak digunakan.
  2. Kisar biskut sehingga hancur dan gaulkan dengan mentega cair. Kemudian masukkan ke dalam springform pan, tekan biar padat-padat. Simpan dalam peti sejuk sehingga nak digunakan.
  3. Campurkan gelatin dengan 3 sudu besar air. Panaskan susu dan gula. Kemudian masukkan gelatin tadi. Panaskan sehingga gelatin cair. Tutup api. Kacau-kacau biar haba panas keluar.
  4. Pukul cream cheese sehingga jadi bentuk cream. Kemudian masukkan no.3 tadi. Kacau sehingga sebati.
  5. Masukkan pula aiskrim dan lemon jus. Kacau biar semuanya bercampur.
  6. Lepas tu masukkan pula epal yg telah disejukkan tadi. Kacau biar rata.
  7. Akhir sekali curahkan adunan ke dalam springform pan tadi. Sejukkanlah dalam peti sejuk.
  8. Bila kek dah keras tu bolehlah dihias ikut citarasa sendiri.
Yang hitam2 kat atas tu biskut Oreo..guna penapis dan ayakkan roti oreo yg dihancur2kan di atas kek tersebut...
Base kat bawah tu biskut marie + biskut oreo(tanpa inti)..kalo letak oreo jek mungkin terlalu manis....

Agaknya jadik ke tak kek ni ek..ada saper2 penah makan tak?hehe...
Kalo tengok bahan2 pun leh imejin macam puding pun ada sebab tak guna tepung langsung.
Rasanya pun bagi aku lebih kepada puding gitu..sedap! cuma tak boleh makan selalu..eheee
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

19 Komen Di Sini:

bintangku said... [Reply to comment]

Nampak sedap. Kalo sejukkan dulu, pastu ngap.... pergghhh...

kakayau said... [Reply to comment]

tq for the recipe.. malam ni nak cuba buat..

Sharinginfoz said... [Reply to comment]

cheese cake memang sodap ni.. boleh di makan begitu saja.. oooo cheese cake...

RM3 Ribu Sebulan dengan Blog

Jom Baca Buku

Mi||A said... [Reply to comment]

wahhhh...kak hasuee...sedapnya cheese cake minta cikit...kirim p sabah arr..apa pun tQ resepinya ya kak...lop u...

kak rosaliza said... [Reply to comment]

salam sue..tgk lama diam dh kuar cis kek pulak..sedap tu nyaman je rasa tekak..miss u sue

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

Sedapnya..tp kat rmh ni cheese cake tak laku klu bt sndiri (psl tkg msknya blm abis menuntut lagii)waaaaaa....sedihnyaaaaa bila ada org selalu bandingkan cheese cake kita ngan secret resipi nyeeee....

maiyah said... [Reply to comment]

mkn time petang2

zaliana said... [Reply to comment]

salam hasue! nengok gambo...kecur air liur..sedap ekk...nanti nak try jugak la!!!

noorss_kasih said... [Reply to comment]

salam,,, berkenalaan,,, sedap chese kek ni

mummyseri said... [Reply to comment]

salam hasue..ada lagi tak cheesekek tu:)
lambat dtg ni:)

Sueozana said... [Reply to comment]

Cheese Cake "Suci Dalam Debu" ~ Cam lagu Nash la plak yer? Yer laa...k sue nengok ada serbuk Oreo atas cheese cake tuu...Hikhik.. Sori Sue, agak senyap sunyi akak ni... dok ulang alik KB menengok mak..Pe pun recipe Sue akak dah simpan elok2.. dgn gambar2 skali..!

indahhouse said... [Reply to comment]

salam kak hasue,
apa khabar? byk saya ketinggaln cite nih. cheese cake tu sedap,kak. kalu ada cream cheese mmg rasa lemak2 gitu. ada oreo plak, ish, kalaulah dapat rasa. sedap tuh! hihi

d.a.m.i.q.u.l.a said... [Reply to comment]

sy pun suke rare cheese cake ni.dulu tak boh gelatine pun,tapi ngape tah mcm jadi je time tu hehe

HaSue said... [Reply to comment]

bintangku > memang sedap makan sejuk2 ni..perhh.hehe

kakayau > sama2...dah try buat ke?meh ler kongsi hasinya camner.. :)

Sharinginfoz > err...selain makan gitu saja makan camner ek? :)hehe...

HaSue said... [Reply to comment]

Mi||a > nak kirim pegi sabah ba ni..kirim resepinya aja..hehe.welkam milla.. ;)

kak rosaliza > wkumsalam kak ayamor.hehe...memang sedap masuk tekak ni kak..ala2 puding pun ader. miss u too kakk..

Sue@Nenie > haaa...sapa yg berani banding2kan ngan SR tu suh dier wat sendirik..hihi...takpe,jgn putus ada ye nenie...yg penting tu hasil tgn kite sendiri..kalo cepat putus asa makin laa tak dpt buat cam SR buat..at least kita mencuba :)

HaSue said... [Reply to comment]

zaliana > wkumsalam..makin lama makin sedap kek ni..hehe..selamat mencuba ye kak.. :)

noorss_kasih > salam perkenalan juga..sedap kan...jemput laa makan sepotong :)

mummyseri > wkumsalam.. lambat dtg takpe..ada simpan sepotong utk seri ni..bagi2 ngan anak2 sekali yek.hihi

HaSue said... [Reply to comment]

zaliana > wkumsalam..makin lama makin sedap kek ni..hehe..selamat mencuba ye kak.. :)

noorss_kasih > salam perkenalan juga..sedap kan...jemput laa makan sepotong :)

mummyseri > wkumsalam.. lambat dtg takpe..ada simpan sepotong utk seri ni..bagi2 ngan anak2 sekali yek.hihi

HaSue said... [Reply to comment]

Kak Sueozana > Lagu suci dalam debu lagu iklim laa kak..hihi..takpe kak..sue pun senyap gak 2,3 hari ni sebab masalah tenet..huhu..akak jaga diri yer.. :)

indahhouse > wkumsalam..akak sihat jer. Gi mana beberapa hari ni indah?akak pun byk tertinggal citer kawan2 ni..hehe..nak ciskek sepotong ke?

d.a.m.i.q.u.l.a > tak buh gelatin pun jadik ek?bagus tu..meh laa kongsi rahsianya. :)

geraugebang said... [Reply to comment]

Woww. sedap.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...