Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, June 25, 2011

Kucing Dan Kuih Ini..ada persamaannya.

Selamat pagi Sabtu.. untuk sesi memanaskan jari sebab kemalasan mengentri..hari ini aku kembali dengan entri terkini walaupun dengan cerita basi..hahaha..
Sebentar tadi signal GSM kuar,takleh connect langsung. Ni ada gprs boleh laa bertenet..kalau muncul 3g kang lagi best!

Oh! nak tarik sekali jari Ryo yang liat nak ngentri semenjak balik dari Korea tempoh hari dengan menayang 'anak kesayangan' dia ni haaa..Kalau tak silap aku Ryo masih menantikan kehadiran 200 followers untuk memulakan Giveaway dia yang pertama..hadiahnya masih menjadi rahsia..aku cadangkan dia bagi hadiah best2 jer pastu bagi je kakak dia ni menang..kan senang citer..ahahak..


Oklah,cerita pasal kucing. Dah lama aku tak cerita pasal kucing semenjak kitorang kat umah ni tak berkucing dah. Pastu ada gak banglong request nak bela hamster..macam2 laa alasan aku bagi,dari dia tak pandai bela/urus jugak kang sehingga sian kat zhariff nanti abis dia gigit hamster tu..semua bulu2 dia telan..agak sadis juga laa alasan aku last tu tapi itulah yang paling dia terima..hehe...sayang adik,rela berkorban..ahak. Nanti zhariff dah besa sikit mesti ada permintaan ulangan..ntah apa pulak alasan aku nanti kan..hehe

Berbalik kepada kucing ni,ni adalah buah hati Ryo,masa baru sampai rumah aritu..kebetulan masa tu kitorang ada kat kampung,tu yang sempat tembak kucing gambar kucing ni haa...sekarang ni mesti dah besa sikit..gamba ni awal bulan mei aritu..

Sekarang ni masa Ryo keja kucing ni dijaga oleh cat sitter iaitu adik pompuan aku yang sorang tu..Haza namanya..Gaji sebulan untuk jaga kucing ni aje semasa Ryo gi keje adalah Rm850 tak termasuk elaun makanan dan penginapan percuma yang disediakan oleh tuan punya kucing. Tapi itu cuma angan2 Haza aje laa kot..hakhak..baik jaga kucen jelaa kalo gaji gitu kan.. takpe,tolong abang ko. Nanti dia blanje rojak+ ais kacang once/week..kan Ryo?ngeee

Kucing ni dah ada nama..MOCHI..agak2 kucing jantan ke betina nama gini ? Cuba korang teka kucin ni jate ke tino?hihi..

Alololo..sanggup pencinta kucen ni beli kucen kan..aku tak pernah lagi beli kucen,kucing kutip tu jugak kitorang amik kalo nak pelihara..sian kat diekor..(nak sebut diorang,tapi bukan orang)

Mata pun tak nampak sangat..hihi..

So apa persamaan kucing atas dengan kuih kat bawah ni?? Haha...
Persamaannya yang ketara mungkin dari segi kegebuannya,kan??

Satu lagi,persamaannya adalah namanya..Kuih ni pun nama MOCHI jugak..hikhik..

Kuih ni bukan aku buat,i beli jer okey..apa barang nak buat sendiri kan..(padahal tak reti buat..hakhak)
sebelum ni pernah tengok resepi jer..setakat tengok jelah,malas nak buat..lagi2 part menginti tu..ngehee..tapi insyaallah,nanti2 nak try buat gak la..insyaallah..insyaallah..*ala2 maher zain

Masa gi bintulu aritu sempat laa merasa kuih orang jepun ni haa..dia cam kuih koci gitu. Yang purple inti kacang merah,yang hijau inti kacang tanah goreng(tanpa minyak) + gula. Yang luar tu tepung beras(ke pulut) bukan gula halus ye.

Sedap..lembut,memang sebijik la cam kuih koci kann..nama pun dekat2. Cuma tak berminyak la..eh?kuih koci berminyak ke?lupa lak..haha..hilang ingatan ke apa ni.
Aku suke lak makan...anak2 tak pandang..sibbaik cik abang suka gak..
Korang pernah makan tak kuih ni?

Jadi itulah persamaan kucing n kuih yang terbabit..hee..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

26 Komen Di Sini:

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said... [Reply to comment]

aih...geram mek nangga pusak ya lok..bulu nya lebat! =0).
anak ktk nang nginang hamster ka kak hasue? mengikut pengalaman kmk, hamster kenak jaga bagus2..mun sik, mr.snake suka bertandang..sb mr.snake suka bau hamster n sekutu dgn nya. ;0).
mintak kuih ya kak hasue..nyaman kali jak rupa nya aih =0).

Anna Qawina said... [Reply to comment]

aku dtg jawab teka teki..tu kucin tino sebak tuan dio jate..dok..dok..?? beri hadioh kat ku deh..tepuk tange sumo..hahaha..
eh kueh tu cam kuih gomak ke ek..nampak sedap..cer ko campak barang 4 5 ketol bg aku rasa...

♥♥azatiesayang ♥♥ said... [Reply to comment]

salam Hasue...X pernah jumpa/makan kuih tuh!K.atie jadi jakun sekejap..hihi

Mas said... [Reply to comment]

sue....aku tak pernah makan lagi mochi tu.....
sedapnya tengok....
wehhhh...comeii kucing tu,.
geramm aku tengokk...

Mas said... [Reply to comment]

sue....aku tak pernah makan lagi mochi tu.....
sedapnya tengok....
wehhhh...comeii kucing tu,.
geramm aku tengokk...

Kak Rose said... [Reply to comment]

2 mochi yg berlainan tp sama nama... hehehe...koci n kucin.

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

comeyyynya kucen ryo tu sue,suka akk tgk, tp x suka nak bela hehehe..akk rasa jate kut, kalo tino sibuk nk bernak pulak, takut kasih ryo terbahagi je heehe...

tang kuih mochi tu, mmg tak pernah mkn la, kuih jepun ko kuih srwk

Sue said... [Reply to comment]

heeeee.... agak2 kat sini dipanggil ape ye kuih mochi tu? tepung gomak ke kueh koci... :)

anymz said... [Reply to comment]

sue,akak pernah buat kueh mochi tu..memang sedap yg amat2..rasa cam nak buat lagi..
rasanya betul ckp anna tu sue..kucing tino kot..kalau dekat mmg dah akak gi selongkar rumah ryo.kebas kucing ni bwk lari...hehe

tun_telani said... [Reply to comment]

ala ala.. tomeynyer.. baru je nk ckp mcm nama kuih jepun.. tup tup dh ada gambo mochi kat bawah tu.. hihi..
tun pun x penah belo kucing. yg bela ni pun sbb ada org buang anak kucing kt opis hasben. hasben kesian, dia wat balik...

muahaha.. alasan mmg mantap. kesian kat zhariff jd mangsa.. mesti ngeri banglong nk imagine zharif gigit hamster tu.. hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi
Yalah ehh..dah laa kmk x berapa suka ngan hamster tk wpun kiut jak rupa tek..tapi mun ktk dah nyebut mr snake ya lg laa ngeri jak..sdgkan lom ber hamster pun mr snake ya ada juak bersiar2 area rumah tok..kelak nya pikir mk ngidangnya makan gik kelak..ieee..
boleh la jd alasan kukuh gik ya kelak.haha

HaSue said... [Reply to comment]

@Anna Qawina
hahaha...sebenonya aku pun tak sure laa tino ke jate..kito tggu tuan dier jawab deh..kalo betul ko mintak adiah kat Ryo ler...kalo salah,ko kena bagi dia hadiah..buleh gitu?kekeke..

a'ah kot..cam kuih tepung gomak..tp kuih tu pun aku x pnh rasa lg..ko watkan utk aku sat

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
Sedap mas..bagi kitorang yg reti mkn laa..anak aku sekali gigit dia campak dalam tong sampah. terus bundar mate aku jap tengok aksi tak dijangka tu..hehe...

ko x bela kucen gak ke mas?

HaSue said... [Reply to comment]

@♥♥azatiesayang ♥♥
camana komen utk kak atie tak masuk td nih..ingatkn dah lepas td..ehehe..
kuih tu sebelum ni penah tgk je kat blog org kak..kat blog ros jintan manis ada kot resepinya..kat myresipi.com pun ada..hehe..

benda 1st time ni try kat luar dulu,kalo sedap baru rajin nak buat kan(rajin ke nak buat kang ek.hee)

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rose
Ha'ah kan kak..hehe...dekat2 gitu

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
Tu laa kak..suka je tengok..ikut ati mmg nak bela..tp takut pun ada..takut sejarah kehilangan kucin ni berulang..sedih wo kalo kehilangan kucen ni.huu..

Ni kuih jepun kak..hehe..kalo kat citer kartun jepun ninja boy tu kadang2 ada diorg sebut.hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Sue
Agak2 apa yer namanya kat situ? *soalan dibalas soalan nampaknya..hihi.

HaSue said... [Reply to comment]

@anymz
Kak,nanti kalo buat sila laa pos ke sini juge.ngehee..tak susah yer kak?Part ngisi inti je kot rumit skit ek?

Kucin tu akak culik jer..pastu mintak det tebusan kat ryo..pasti dier x baginya..haha

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
Tu laa tun,sian kucin2 terbiar kan..lagi2 anak kucin..budak2 lg laa suka..kallo yang tanggal bulu tu jer x gemor nak bela..huhu..

::Azura Rahman:: said... [Reply to comment]

sueeeeeeeeeeeee.. kzura nk kucen tu.. errr dgn kuih tu jugak.. mmg dua2 gebussss...

Maira Anjami said... [Reply to comment]

salam akak..
comelnye nama kucing tu:))
saye suka makan mochi kat sini..tapi tak pernah jumpe yg inti kacang tanah goreng..mcm sedap je~

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

Assalamualaikum sue..
comelnya kucing tu sue... geram tgk..
akak perna makan kuih tu... mmg sedap! tp x reti nak buatnya,.. :)

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

Heppppp!!!
tengok ni..tengok ni..ko tarik2 tangan aku pun tetap lambat responnya kan.mmg tahap kemalasan yang durjana dah ni.seram lak aku pada diri sendiri..

Heppp hepppppppppppppppppp!(lagi panjang aku 'hep' kan..

Sapa yang nak curik 'anak kedua' aku tuh??mujur la tadi aku dah kasi rantai besi kat kuceng tuh...dari kaki hingga kepala.kiranya kalo org nak curik,pikir dua tiga kali dulu camna nak bukak rantai tu ha..

Tang kueh yang pelbagai warna ala2 kain di gedung tekstile euromoda tu pulak aku konpius mula..samada kueh tu ada campuran daging kuceng ataupun kuceng yang tolong buat kueh tu..rupanya sama nama ye.MasyaAllah......

Nadiah Sidek said... [Reply to comment]

1st time dengar nama kuih mochi

Naz said... [Reply to comment]

Sue..warna purple ngan hijo je ke ada.. Warna biru tak de ke Sue..hehehe.. Mochi nama dia .. Mcm kuih tepung gomak lak akak tgk..

HaSue said... [Reply to comment]

@::Azura Rahman::
Kak,tuan blog xnak skali ke??pun gebus gak nih?ekeke...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...