Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, June 28, 2011

Pizza Roti Tuna

Nih baru sesi panaskan dapo cyber aku ni haa..dah lama tak ngentri pasal makanan...maklum laa bila tenet lemau ngan penggunanya leh lemau sekali.hee..
Ni pun masih lemau tapi aku bersemangat je laa nak jenguk ke blog nih..nak blogwalking tu semangat gak,tapi error je banyak kuar nih..untuk pengetahuan korang aku buat entri blog pun banyak kali refresh baru lepas..haha..sadis sungguh liputan jalur lebar kat sini..lagi2 semasa dalam masalah network ni kan..urm,daripada takde langsung,ok laa kan.hee..

Idea untuk sarapan ringkas tapi sedap nih juga merangkap nak ngabiskan stok kepingan keju dalam peti ais tu.. selain guna slice cheese,aku guna mozarella cheese..keju yang tarik panjang2 masa panas tu..hehe..dolu2 aku sering tertanya cheese apa yang digunakan untuk piza..apa keju yang sesuai..rupanya boleh jer letak mana2 keju,tapi lain keju,lain rasanya..boleh juga letak campur2 gitu..macam parmesan,mozarella,cheddar pun boleh gak.. yang aku tak pernah letak,krim keju je..mesti ala2 cistart lak rasa dier kan.huhu..

Kalau rajin uli doh,boleh laa uli kalo nak buat pizza nih..ni versi orang tak berapa rajin,guna roti ajelah kan..mula2 letak sos tomato,ratakan..pastu buh tuna dalam tin tu,buh tomato kalau suka,nak letak sayur2 lain cam capsicum pun boleh,mix vege ke..lepas tu parutkan cheese...picitkan mayonis kalau suka..sos cili..pastu bakar sehingga keju cair,dalam 5-10 jer.guna api atas bawah..mudah,kan?

Ni bahan2 yang aku gunakan.. kalau nak rasa masam sket,perah je limau kasturi atau lemon. Pastu kalau suka rasa mayonis lebih,tambah laa mayonis lagi ye..ala,ikut tekak masing2 je..takde orang marah

Sedia untuk dihidangkan..kanan tu guna keju mozarella,kiri guna kepingan keju aje...dua2 best!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

14 Komen Di Sini:

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said... [Reply to comment]

nyaman nya rupa masakan tuk! =0).
maok kmk ncoba juak kelak, kak hasue! =0)

izahdaut said... [Reply to comment]

NAK NAK NAK... TAPI AKU BARU JE LEPAS MELAHAP KEOW TEOW NIH.. AH TAK KIRE..NAK JUGAK

HALAMANKU said... [Reply to comment]

mmm Ha Sue.. nak juga.. samalah kalu malas nak nguli erma taram cam tu gak he he he.. sedap n mudah gitu he he he

HaSue said... [Reply to comment]

@Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi
mun dah mls tp maok mkn nyaman nang giya laa gayanya ehh..hihi..coba jak,ney tauk ngenak ngan selera ktk tek

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
kue teow??ieee..makanan menggemukkan!*ayat tak sedor diri.ahahak

HaSue said... [Reply to comment]

@HALAMANKU
Erma,simple n sedap..selalu je jadi moto org nak cepat kann..hehe..err,nak cepat ke org x berapa rajin?nak cepatt laa,kan.ngeee

Mas said... [Reply to comment]

aku pun nakk gak.....
jangan kasi ijahh...
kasi aku la sue...

Mas said... [Reply to comment]

aku pun nakk gak.....
jangan kasi ijahh...
kasi aku la sue...

tun_telani said... [Reply to comment]

arini laling xde... so dapur x berasapp.. nk gi tumpang makan kat mukah.. hehe

K.Nor said... [Reply to comment]

sue!! tukar dgn apam nak? akak bg free jelly kelapa se cup.. nak? hehe

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue..mesti anak2 suka kalo buat piza gini pun kan...senang n cepat je buat...uli2 lambat pulak kejadiannya

lina_pg said... [Reply to comment]

ni kalau anak2 akak nmpk mesti minta soh watkan..betui cam kak rosa kata..nk wat doh pizza lambat nk uli bagai..guna roti cepat sket..xpress gitu

Ayu Safieza said... [Reply to comment]

Ha Sue.... salam windu dari ayu nih.....mmm bak sini piza express tu 2 keping dah...cheese lebihk....ekekekekeke

Zaliedana said... [Reply to comment]

Assalam kak sue,byk dah terlepas n3 akak.Lately nih bz ajer ngan anak2..Sedap nampak pizza nih,tula wat versi gini pon best n cepat xyah nak mnguli bagai..Wah best la dapat byk parcel,Murah rezeki betoi kan,Yerla org memberi kita merasa yer x..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...