Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, June 14, 2011

Sate Ayam Mukah

Hari tu,masa gi bandar mukah sempat laa beli sate nih..sebenarnya dah pernah rasa sekali sebelum nih..sedap!tu yang beli lagi tu..cuma,kali nih takde sate daging..rasa kekurangan lak sebab biasa beli dua2 kan..sekali ngap ayam,pastu daging..bagi lemak2 berjoget2 laa sket dapat kawan baru..ehh...kalo diet atkins kan boleh makan satay kan..tapi takleh cicah laa kot..hoho..

Nak buat sendiri,rasa tak kuasa aku nak cucuk sendiri..ehee.. sate ni kalau cukup lama perapnya memang best!
Tahun lepas,masa mengandungkan zhariff tu ada skali tu aku teringin+ngengada nak makan sate...jadi bila gi pasar malam cari laa orang jual sate kan.. dapat lak tu..best! Yang tak bestnya,rasa tak sedap..daging liat..huwaa..sibbaik tak tercabut gigi masa tu..sabo jelaa kan,yang lebih sadis..kuah kacang dia pun hambar..perghh..complete satu pakej kat situ..huhuuu.. sapa suh malas wat sate kan..dah tau nak makan sangat,tak reti2 buat sendiri..adehh..

Moh ler layan gambar.. korang pun mesti dah kenyang..hehe

Sate ni memang best!daging ayamnya lembut,cukup perap..makan gitu pun dah best!

Ni kuah kacangnya..akukk sukakk!tak pekat sangat,tak cair sangat..

Jadi bila digandingkan..ermmmph!mabeless..
sate kajang pun aku boleh lupa dah rasanya..hehe..

Bila kali terakhir korang makan sate? ^_^

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

24 Komen Di Sini:

nur easy said... [Reply to comment]

3 bulan y lalu.. ohh sedapnya ;)

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply to comment]

Entah tak ingat bila last mkn sate nih Hasue... Bila hasue tayang sate mukah ni cam nak ckp ngan cik hubby jer mlm ni kite gi cari sate!!!! ki3x

izahdaut said... [Reply to comment]

kali terakhir makan satay 2 minggu lepas, eh ke minggu lepas. makan kat satay station tak jauh ngan umah aku. tempat dia luas je.pastu ada penyanyi ngan kumpulan ghazal nyanyi lagu 60-70-80an.. ala bestnyer...satay dia best.tapi sayang cume ada satay ayam, daging ngan hati ayam je. kalau ada arnab lagi best. sebab aku suke satay arnab. sekian.

hikhik...
nasib baik aku kenyang masa tengok entry satay ko ni. kalau idak...meronta lemak aku nengok!!

Kerull said... [Reply to comment]

Wah ada satay lah..dr mukah plak tu..nak 2 3 cucuk boleh...

http://kamisyuweet.blogspot.com/ said... [Reply to comment]

baru je jumaat lepas...mlm nk lagi laa...

Mas said... [Reply to comment]

sue..aku last makan minggu lepasss...
tetap terliur nengok sate kau tu...
kejamm kau..sajerk cicahkan sate tu ngan kuah kacang...
tangkapp leleh tau...

K.Nor said... [Reply to comment]

dah lama tak makan sate! akak pulak tak makan lg satu hari ni, tengok sate sue, berkeriok perut berbunyi.. huhu

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

akk suka sate dgg dari sate aym, kalo sate ayam 2 isi 1 lemak di cucuk, nmpk sedap tul sue

Juwita Jamaludin said... [Reply to comment]

hasue.. sedapnya sate... nak kkk makan 3 cucuk tak cukup ni

CT Delima said... [Reply to comment]

As'salam Hasue

last makan sate 2 minggu yang lepas. ingat ahad yanglepas nak makan lagi. tapi gerai tu tutup pulakkkk. jadinya jilat tapak tangan jer lah... hehehe


k.ct pun suka kuah sate yang sedang2 tak pekat dan tak cair dan rasa manis2 pedas gitu..nyamannnnn

anymz said... [Reply to comment]

last makan sate masa buat bbq di PD..bakar sendiri..beli yg mentah di samuri satay kajang tu.kuahnya pun kitorang angkut sekali..
seb baik dah makan..ko ni sue..naya org tau dgn gambar dekat2 macam tu.huh!!!

HaSue said... [Reply to comment]

@nur easy
masih terasa2 kat tekak yer..

HaSue said... [Reply to comment]

@Mamahawa
Macam dah lama sangat x makan satay tu..dapat mkn x tadi?hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
erkh!jeles aku ade org jual sate sedap dkt kediaman ko..dia jual tiap ari ke ujung2 minggu je?sah2 ko xmo buat sate sendirik gak kan..haha..sate arnab?ko mmg hebat!aku x termakan lagik satay arnab nih..huu..kalo sate rusa bulehh sesangat!kijang ke..heh.

HaSue said... [Reply to comment]

@Kerull
bulehh..kalo mintak aritu laa masa masih ade..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Cheq Anna
aik?awat kuar link,bukan nama nih..hihi..
Jumaat lepas tu sendiri bikin ke? mlm ni nak pekena satay mana tu?

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
aku sendiri pun terliuq lagi nih mas..camne tu?haha..sedap wo mas,serius!sebab daging ayam dier x keras..rasa pun cukup..!

HaSue said... [Reply to comment]

@K.Nor
ni dah kenyang ngan mee rebus laa kan kakkk...berbuka mee rebus mana ingat sate dah.hehe..sana senang nak dpt sate x kak?kat pasa2 mlm ke..

HaSue said... [Reply to comment]

@kak rosaliza
sama laa kak..biasa sedap sate daging dr ayam kan..eh tp yg ni sedap je sate ayamnya..sate daging dah habis masa tu,tu yg xde.hee...

maksud akak kalo cucuk sate ayam buh 2 isi,selitkan lemak dier skali ke camne ek?

HaSue said... [Reply to comment]

@Juwita
sah x cukup ta..kitorg beli rm20(60 cucuk) mkn 5 org..heheee..tapi x abis gak sekali harung..org yg ke 5 tu(yana) makan sikit2 je..sibbaik yg ke 6(zhariff) x makan lg..

HaSue said... [Reply to comment]

@kak Ct Delima
waalaikumussalam wth..
lahai siannya..sibbaik x ngidam berisi ye kak..hehe..
best je kuah sedang2 kan..ada org suka kuah pekat melekat..lain org lain selera katekan..ke ada yang ingat kuahnya mmg gitu..huhu

zanafahmi said... [Reply to comment]

eii..benci tau tayang sate..kita ni rindu dgn sate kajang, kat Sabah ni tak jumpa sate yg sedap...

meh sebatang! nak rasa gak, mana lebih umph!!

HaSue said... [Reply to comment]

@kak anymz
cam terbako je nengok komen org yg bako sate sendiri kat pd nih..haha..*
tapi seronok ek kak xyah cucuk sendirik... harga sama x ngan yg dah masak?

gambo tu sendiri amik sendiri terliur balik,buleh gitu?hikhik

HaSue said... [Reply to comment]

@zanafahmi
buat sendiri jer kak..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...