Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, August 18, 2011

Buka Selera dengan Kerabu Ikan Tongkol

Haishh..terbantut semangat aku nak mengentri dari tadi gara2 tengok citer Kassim Selamat kat tv nih...walaupun dah tengok banyak kali tapi tak boring2 je tengok filem2 P.Ramlee nih..tapi filem Kassim Selamat nih aku geram je nengok watak Sabariah yang duk ganggu hidup Kassim Selamat tu haa..dah elok2 jer dia kan..dah bertunang ngan Doktor Ismadi sibuk lagi duk goda2 Kassim pastu dah kawin taknak terima cara life dia lak..tak pasal2 Kassim yang merana..tapi dia boleh lak kawin ngan doktor Ismadi..dengan tipu muslihat ibu sendiri.. hahaha..emo kemain lagik kan..saje lepas geram kot2 ada orang nak jadi Sabariah tu,pikir laa banyak kali ye..tak baik kacau idup orang..jangan guna alasan jatuh cinta tu..hee

Ok2..bawa bertenang..hehe
Menu pembuka selera nih aku dah pernah kongsikan sebelum nih ..
Saja nak kongsikan lagi sekali..nih pun sebab aku bakar sampai 5 ekor ikan tongkol(saiz kecik jer laa) nak dimakan bercicah air asam+belacan aritu..
Sebab tak abis..esoknya tu aku buat lak menu kerabu nih...

Resepi dari kak watie nih ala2 umai ikan cara penyediaannya..cuma dari segi rasa tu memang lain laa kan sebab umai ni rasa ikan fresh tapi yang ni macam ikan bakar bercicah juga..tapi dua2 pun sedap..sedap dari sudut yang berbeza..hehe..

Aku tambah bawang merah untuk bagi rasa umphh lagi ala2 umai.. perah limau kasturi lebih sket...pastu ada juga yang dihiris...pastu ada tomato yang hampir menopos tu aku hiris2 dan humban sekali masuk dalam..
Jadinya aku edit sekali resepi yang aku guna kali nih untuk rujukan sendiri di masa akan datang... ramai blogger masakan dah mencuba resepi kak watie nih..kat entri sebelum nih disertakan link mereka yang dah mencuba..
Apa2pun terima kasih buat kak watie n kawan2 yang menyebarkan resepi nih..

Kerabu Ikan Tongkol
Resepi:Watierman@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan
* 1/2 ekor ikan Tongkol(ikan Kayu) sederhana besar
* 2 labu bawang besar-hasue buh 1 labu je bawang besar +3 ulas bawang merah
* 2 biji cili merah
* 5 biji cili api (boleh tambah kalau suka)
* sedikit air asam jawa dicampur dengan secubit belacan dibancuh
* secubit garam ikut selera anda
* air perahan limau kasturi/ limau nipis
* 1 biji tomato-hiris

Cara-cara

1. Ikan tongkol dicuci bersih dan dibelah dua
2. lumurkan sedikit garam pada ikan dan dibakar
3. Biar ikan masak sebelah baru dialihkan ke sebelah lagi
4. Sementara menunggu ikan masak bolehlah menghiris nipis...bawangbesar, cili merah dan cili api
5. Bila ikan dah masak perisi ikan macam nak buat kuah laksa
6. Campurkan dengan bahan yang dihiris tadi
7. gaulkan bersama dengan air asam & belacan, garam secukup rasa dan perahkan limau kasturi ....dah siap untuk dihidangkan...Cubalah!

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

4 Komen Di Sini:

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, akk pun ada buat sekali kerabu ikan ni, tp guna ikan tenggiri mmg bestkan, alaaaa kassimmmmm, mmg ya sue kalau nonton tak jadi buat kerja heheh

tun_telani said... [Reply to comment]

fuhhh..... meleleh dah nii kak sueeee!! adoii.. kurang pahala pose.. hehe

uncle hyree said... [Reply to comment]

kerabu ikan tongkol..mak oi..ko punya selera sama cam uncle punya selera huhuu

izahdaut said... [Reply to comment]

RAMAI KATA SEDAP KERABU NI. NAK AJE AKU TRY BUAT DENGAN IKAN LAIN.SUSAH NAK JUMPA IKAN TONGKOL..KE AKU YG TAK KENAL IKAN TONGKOL. HAHA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...