Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, August 10, 2011

Pop Ice - Vanilla Blue

Assalamualaikum!

Hai..hai..hee..~
Nih entri sesaja laa ni..
maklum laa sekarang ni masih malas2 kambeng nak ngentri...ikut suke aku je kata kambeng tu malas..macam besh jer bila Zhariff ajak golek2..ahak..
Ada ke zhariff ajak? Ye laa,,dah dia taknak tido dalam buai..pastu letak atas katil dia taknak jugak..pastu baringkan atas katil dalam bilik dan nak jugak aku baring sekali baru dia nak lelap..
Tu umpama mengajak laa tuu..haha.. buleh yer aku guna alasan ni untuk tido siang..ishh..tak baik tido siang puasa2 nih..aheh...kalo terlelap gak,terrrtido laa tu kannn

Eh!Korang pernah dengar ke pop ice nih? Femes kan menatang nih..
Kalau orang jual biasa dapat laa Rm2 segelas(gelas minuman shake tu)..ada juga yang jual rm2.50 kalau ada ice cream topping nya..

Kalau bulan puasa ni,memang makin ramai lak orang menjualnya..korang kalau nak best kena laa buat sendiri..kalau beli yang dah siap2 buat tu disamping ais dah mencair,ia juga mahal..
Kadang2 orang jual rm1 sebungkus yang belum dibuat minuman ni haa..aritu kitorang dapat beli Rm0.50 sebungkus..weeee~~ murah2..
Kalau kat pasar serikin lagii murahh kann..ala,pasar serikin kat Kuching nun.

Tapi kitorang beli tu pun takde laa beria sangat hari2 nak minum kan..tapi yang pastinya best la buat sendiri..buleh ejas sendiri nak letak apa yang lebih,atau nak kurangkan apa kannn.. ^_^

Nak buat pun mesti semua orang tahu..belakang peket ader maaa...
Aku pun baru perasan..haha..sebelum ni tak nampak pun..katanya ia juga boleh dihidang panas..
tapi aku rasa lebih sesuai laa buat shake/smoothie gini..ke,sebab dah biasa dihidang gitu dari dulu?Best ko!sejukkk2 gitu dengan perisanya yang sedap!

Cara nak buatnya tu,cuma masukkan ais kiub(buh semua laa sepapan ais kiub tu ha)..lepas tu tuang serbuk pop ice,tuang air sehingga separuh dari paras ais kiub tu..lepas tu buh gula sikit-dalam 1 sudu makan(boleh jer nak buh susu pekat sepenuhnya tapi rasa susu yang lebih kang,pastu kaler pun putih jer lebih)..dan lepas tu buh dalam 1-2 sudu susu pekat,dan susu cair secukupnya..dalam 1/4 cawan ke..lebih sket pun takpe..
Lepas tu,tutup blender dan Trrrrrr.....stop jap..trrrrrr lagik..sampai tekstur pop ice tu halus mulus..

Hiaskan dengan aiskrim..dan sedia untuk dinikmati...yummmyyy!!

Dalam banyak perisa,yang ni antara yang sedap laa pada kitorang..kaler pun cam best jer kan..ahaks..
Aku baru nak try yang yogurt stoberi..sebelum ni tak jumpa pun..hehe


Updated:
Ni laa rupa bungkusan pop ice tu..sebungkus tu biasanya untuk 1 hidangan(1 gelas shake tu..) Kalau nak jimat buleh gak..buat 2 peket untuk 3 hidangan..pepandai laa ejas ais, gula dan susu nyaa..hehe

Ada banyak perisa sebenarnya..tapi yang jual aritu tak banyak stok ..cepat jer abis gamaknya..memasing reti buat sendiri kat umah.huhu..
Kot2 korang jumpa leh laa try beli.. kat sini kalau bulan ramadhan jer ada gerai jual ni...hari biasa ada gak kot..tak perasan lak..hehe..kat kampung nun ade jer..kalo masih ada ler..ehe..macam dah lama tak balik kampung..tskk
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

28 Komen Di Sini:

zanafahmi/PB said... [Reply to comment]

kenapa la tayang ice siang2 hari? kan dah terlior.......

HaSue said... [Reply to comment]

@zanafahmi/PB
Kak zana..tu dugaan namanya. Hanya org2 kuat yg selalu diduga..hehe

tun_telani said... [Reply to comment]

kak sue.. xpenah tau pun ada mix dia.. mcm ice cream mix ek? ingatkan blender susu dan ice cream.. hehe

Anawahid said... [Reply to comment]

siyes sue, 1st time dgr n tgk, masih lagi mode jakun nih... heeeee.. ko posa x sue... :P

ninazsyafinaz said... [Reply to comment]

Kecuh lah tgk eskim vanilla tuh..haiz :( Pop ice tu camner ke rupanyer?

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
Eh..kat bintulu x jumpe ke tun?ade tu...tun x perasan kot..jap lg akak update..baru amik gambo ni td..hee

Naz said... [Reply to comment]

Sue, kak Naz pun tak tau cam ne rupa paket dia tu.. Cer letak gambo nanti ek.. Best arr tgk gambo kat atas tu.. Dapat buat sendiri lagi syok kan.. Rasa2 cam pernah nampak pop ice tu tapi tak pasti.. Nak tgk gak gambo paket tu eh..

Sue, tang cerita ttg tidur dan Zhariff yg mengajak tido tu, cam sama jer ngan akak..hehehe.. Hani pun kalau rasa2 nak tidur siang hari, lebih lena dia kalau kak Naz pun sekali baring dgn dia sampai tak yah buat apa2 kerja la kan.. Last2 mmg "tertidor" la gamaknya..hahahaha.. Lebih2 lagi, lagi senang dia nak mintak susu kalau kita ada sebelah dia...

HaSue said... [Reply to comment]

@Anawahid
kak ana..dah update kak..cer tgk gambo atas tu..kenal x?hehe..
posa lg kak..alhmdulillah,lom monteng lg..heee..lain mcm je soklan kak ana nih tau..nak sekeh tp takut krg pahala.haha

HaSue said... [Reply to comment]

@ninazsyafinaz
dah update tu..penah tgk x sebelum nih?

HaSue said... [Reply to comment]

@Naz
cer tengok kak naz..penah jumpa x kat sana?kalo ade kwn2 gi serikin kirim jer kat dorg..sana lg murah..hehe..

aa..tu laa pasal...ni ngah tido kat riba ni haa..letak dlm buai jer terus beso mate sepet dier.hehe..tu laa..sng nk mmintak sumbat..tp kite yg pyh sket nk keje..hehe..kalo tentu2 tak perlu wat keje xpe gak ye kak..haha

inaku79 said... [Reply to comment]

first time tengok dan tahu pasal campuran minuman ni. oooo... mcm tu rupanya. ingredientsnya apa yer? hehehe...saje jer tanya, takde soklan lain nak tanya... hihihi...

Ummi said... [Reply to comment]

Waaaaaaaaaaaa...sedapnya pop ice..blueeeee lgk eh...peminat biru la katakan eh..hehe

cik cek said... [Reply to comment]

Tak leh tgk lelama...kurang dah pahala posa...:)

ninazsyafinaz said... [Reply to comment]

Hasue..tak pernah nampak lah..nih selalu jual kat kedai jajan tuh ker? haizz...makin tgk air nih makin terliur nih..bab eskim yg meleleh2 tuh takleh nak tahan.

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, sedapnya pop ice tu, nak kena cari juga ni, akk selalu buat yg milo n susu je. kena cari perisa lain pulak. tq sue, akk tak pernah tgk rupa pop ice tu...kini baru ku tahu

lina_pg said... [Reply to comment]

slurppp..adus..sue wat penaya tul..terliuq tengok pop ice tu..
sama cam kak rosa tak pernah jumpa menda alah pop ice ni

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

puasa2 ni klu bergolek2 mmg best sesgt!! :))

*daun pudina hr tu kiter beli je,pastu masuk dlm bekas..bkn tanam pun. :)))

nak pop ice tu segelas...haus la..oppsss,sampai tlupa plak puasa..amik bw balik segelas ye..bt buka kejap lagi..slmt bbuka sue. :)

Juwita Jamaludin said... [Reply to comment]

wow menarik pop ice tu sedap dapat minum.. sejuk tekak nasib datang dah berbuka

Mieza said... [Reply to comment]

sedapnya :)

Daktechic said... [Reply to comment]

aduhh,.sedap!

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

Assalamualaikum sue..
yg nie punya ler sedaaap... fav anak2 pastinya kan...

HaSue said... [Reply to comment]

@inaku79
kat label blkg tu kata bhn2nya..gula,krim,tpg susu..perisa,,pewarna mknn dsbgnya..hehe..dan ada logo halal ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@Ummi
tau takpe kak ummi..haha

HaSue said... [Reply to comment]

@cik cek
Tengok kejap2 jer kak cek..jap2 nk tgk lg..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@ninazsyafinaz
x tau lak kalo ade jual kat kedai jajan..kalo sini mmg khas org jual minuman ni aje..diorg jual cara nak buatkan kat situ sedia utk diminum atau jual sebungkus2..

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, akhirnya akk jumpa dah pop ice ni, ptt la org x jual kat supermarket, jual kat pasar je. Tq sue kongsi gambar pop ice kat sini, . murah sangat yg akk dpt tu.

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

Aritu aku g indon kan aku beli sekotak RM5000...hahaha..acah je....5000 rupiahh..hahahaa

zarul said... [Reply to comment]

dapat kt mane pop ice yogurt tu? sebab ta penah jumpe .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...