Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, August 8, 2011

Resepi: Kek Lumut Sarawak

Assalamualaikum.. :)
Bertemu kembali di minggu baru,minggu ke dua dalam bulan Ramadhan dan minggu ke dua juga dalam bulan Ogos.
Terima kasih buat semua yang sudi memberi ucapan hari lahir dan mendoakan doa2 yang baik untuk suami n anak sulung aku pada entri lepas..
Sebenarnya minggu lepas memang minggu mencabar minda dan kesabaran gak laa sebab card reader buat hal..jadinya nak ngentri pun takleh sebab gambar duk dalam kamera lagi., bila ngenang card reader masalah..memang malas aje nak amik gambo..Ni dah ada card reader,satu hal pulak nak kembalikan semangat blogging..hehe..alasan2..

Takpelah,kita pelan2 yer..
Entri kali ni adalah kek kukus Sarawak. Kek Lumut namanya.
Bila sebut kek lumut,rata2 orang sarawak yang menggemari kek sarawak sendiri memang boleh imagine rupa dia..cuma dari segi rasa tu mungkin ada yang berbeza..sebabnya resepi pun dah pelbagai versi.

Kali ini,aku cuba buat resepi dari dapur AlongRoz..yang resepi asalnya dikongsikan oleh kak Nur68..resepi lama katanya jadi excited nak cuba. Lagipun dah lama tak mengekek..hehe..

Oh ya,sekarang ni tengah panas isu mentega Golden Churn kan..so baik hentikan terus penggunaannya dan beralih kepada mentega lain. Bila sebut mentega,ia bukan marjerin yer..bukan juga lepa susu..buttercup lepa susu kan? Bukan tak boleh guna,cuma hasilnya berbeza .. Sila baca label ya..jadi tak laa keliru..
Ini untuk menghasilkan kek yang sama..bukan untuk resepi ini jer.Tapi resepi lain juga .. :)

Terima kasih AlongRoz n kak Nur68 untuk resepi nih..sedapppp n moist cuma macam along kata maybe kena kurangkan butteratau telur supaya kek kurang berminyak..tapi nak mengatasi masalah berminyak ni(jika dah terbuat laa kan..)letakkan 2 keping tisu dapur atas talam ke..letak kek atas tu..biar je semalaman..nanti dah tak berminyak dah..

Cam kes aku ni,aku lupa nak kurangkan butter atau telurnya sebab main salin jer terus resepinya aritu. Bila baca balik komen Along betul laa apa diperkatakannya..
Tang gula tu aku tak letak penuh 1 cawan..dalam 9/10 cawan laa..ehee..
Minta izin kongsikan di sini pula ye along..nak tengok resepi asal dalam 2 versi,gi klik link AlongRoz di bawah ni yer.. oh yeer..ni versi separuh adunan :)

Kek Lumut Sarawak
Resepi: email drpd Nur68
Sumber: AlongRoz@HomeKreation
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

BAHAN2:-Saiz: 8" Bulat/8"x8"(menggunakan cawan 200ml)

5 biji Telur
1 cwn Gula Halus
8oz(225g) Mentega - lain kali mungkin nak kurangkan ke 200g je
½ cwn Tepung Suji
1 cwn Nestum - kisar halus
½ cwn Susu Ideal
½ cwn Teh (2 st serbuk teh + air)
Pewarna Hijau (Along guna Pes Pandan)

CARA2:
1. Pukul telur sehingga kembang.
Masukkan gula sedikit2 sambil di pukul.

2. Pukul mentega sehingga kembang & campurkan ke dlm adunan telur.
Masukkan tepung suji & nestum & gaul sebati.
Masukkan susu, teh & pewarna hijau.

3. Kukus selama 2 jam sehingga masak.

Lembut n moist..
Aroma nestum tu yang menambah rasa sedap untuk kek ini..selamat mencuba!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

35 Komen Di Sini:

Amie said... [Reply to comment]

ooo...birthday en.somi & anak ye...happy belated birthdaylah untuk mereka,moga bertambahlah kasih sayang anak beranak ye Sue,

kek lumut tu nampak lembutlah Sue, sedapnyalah...teringin nak buat, tapi tak tahu bila...kalau ada depan mata, 2-3 potong tak cukup tu..

HaSue said... [Reply to comment]

@Amie
terima kasih kak amie..insyaallah semakin hari smakin syg..ehee..

a'ah kak..kek lumut ni mmg lembut,tambahan pula sebab tiada penggunaan tepung gandum langsung..nanti ada masa akak boleh laa cuba ye :)

inaku79 said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
inaku79 said... [Reply to comment]

sekali pandang nampak cam puding buih....adehhh..sedapnya...nak2 tgk bulan puasa ni. mmg suka la tgk kek lapis, kek sarawak kt blog sue ni.. :)

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said... [Reply to comment]

tergoda mek nangga kek lumut tuk aih..blm pernah gik mek try molah =0).

kak ina kl said... [Reply to comment]

terliur tenguk..umphh sodapnya..nanti nak buat aaa

K.Nor said... [Reply to comment]

aik!! ijau?? apasal tak tukar kaler biru? ehh ada ke lumut kaler biru? hehee

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply to comment]

akak pun dah lama tak mengekek, tengok kek Hasue ni bleh tergoda plak, hehehe

tun_telani said... [Reply to comment]

apasal nmpk mcm ada layer2 je tu kak sue? akak kukus selapis2 ke?

kha said... [Reply to comment]

gurlp..sedapnya,.:)

HaSue said... [Reply to comment]

@inaku79
ms puasa nih sumer nmpk sdp yer ina?hihi..trm kasih rajin cuci mate tgk kek2 tu.. ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi
aa..bagus ktk try molah kedirik..hehe.kmk rasa mun rgkn butter atau telo br krg bminyak tek..tp tok pun ngkah atas tisu ya,ok juak.hee..eh!bau nestum dlm kek yaa nang bau raya jak ko..hahaha

HaSue said... [Reply to comment]

@kak ina kl
selamat mencuba kak.. :)

HaSue said... [Reply to comment]

@K.Nor
hahaaa..tu lumut kat padang pasir tu kak..tmpt jrg dijumpai lumut.hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Sari Yusa Ibrahim
tu laa kak..mengekek sesi pnskn urat2 yg dah lama cuti mengekek..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
Tu sebab akak guna pemotong agar2 yg bergerigi tu tun..hehe..kalo nk melayer,baik buat kek lapis evergreen..br nmpk layernya sbb dbakar

HaSue said... [Reply to comment]

@kha
sabar2..puasa kannn..hehe

Naz said... [Reply to comment]

Hasue..
Wahhh..betul2 warna lumut kek tu kan.. Sabar..sabar..dugaan...

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, cantik kaler ijau tu sue, kalo dpt rasa lagi cantikkk heheh. Mesti harum je bau tu

izahdaut said... [Reply to comment]

woo dah mngekek ko sueee...memang nampak moit n minyak2 sikit kan.. alahaii tak dapat aku nak membayangkan kek sarawak yg mois2 gini...

CT Delima said... [Reply to comment]

As'salam hasue

Kak ct tak rajin nak buat kek dalam bulan pose ni lah sue. kot2 kalau rajin pun buat2 tak rajin jer... hahaha.(alasan nak juga kata malas)

Nur68 said... [Reply to comment]

As'salam Sue

Wah, dah mengekek dahnya owh....kamek suka version asal Kek Lumut tok, berlemak2 jak rasanya...kek tok mun diidang masa raya sik lamak, sik smp 2 hari mun rumah kamek org...tauk lengis Sue...

TQ for cuba resepi tok juak...p)

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

raya taun ni aku macam nak tak nak je wat kek....lelebih lagi x berkesempatan beraya bersama kekorang kan.wallaweyy..macam la jaoh.hahahaha

HaSue said... [Reply to comment]

@Naz
sedap tau kak..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
w'kumsalam..kalau akak buat sendiri bertmbh2 cantik.hihi..a'ah kak,semerbak je aroma nestum

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
kalo tak dapat bygkan harus buat sendiri tuu..tak cuba tak taw kan kan..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@CT Delima
Nih bukan sebab rajin sangat pun kak..rajin nak makan..hehe..dari aritu duk terbyg2..lgpun bhn2 semua ada..tu yg projek jalan lancar. ^_^

HaSue said... [Reply to comment]

@Nur68
w'kumsalam..
nang bena ya kak..cayak kamek. kek jenis camtok nang selalu laku time raya..nok basah2 ya laa nak dicari org.hehe..
sama2..tq juak share resepi lamak tok eh kak

HaSue said... [Reply to comment]

@Ryo Azhar Rahza
Banyak laa ko x berkesempatan..tu nak ngelat laa tu xde masa pagi raya...huh..ko abis je bertugas lekas2 balik tauu..malas aku takeover tugas ko motong kek.haha

~LP Lum~ said... [Reply to comment]

salam~

nak tnya eik, kalo msa kukus tu di kurangkan blh x?? :)

HomeKreation said... [Reply to comment]

Salam HaSue. Pujian dari Along sbb cara letak rujukan pada sumber & tuan punya asal dan juga copy yg perlu. (ada yg lain tu tak minta izin pun, dah tu ciplak bulat2 dwibahasa pastu, rujukan pun tak bubuh sempurna....)
Maceh cuba & am sure Nur68 pun happy gak.

Anonymous said... [Reply to comment]

kak hasue.. teh tu teh apa ya

Anonymous said... [Reply to comment]

minx izin copy n share ek...cam sedap la

nuno darneest said... [Reply to comment]

cantik kek y

Amirulhafiz Hairunnzal said... [Reply to comment]

Sue,tq.Finally kamek nemu kek lumut makei air teh. lamak dah carik version tok

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...