Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, January 30, 2012

Resepi Kek Coklat Lembap Chef Zubaidah

Assalamualaikum.. ^_^

Selamat pagi Isnin di minggu yang baru setelah bercuti panjang sempena perayaan hari raya cina.. seminggu budak2 cuti sekolah..tapi bapak budak aritu dapat cuti sehari jer..huh..kejam je rasanya bila dapat cuti raya satu hari jer walaupun bukan perayaan kite..ehee..saje ngengada nak demand kan. Padahal tak plan nak ke mana2 pun..

Orang cuti,aku sibuk2 gak nak cuti blogging kan..haha.. ni gara2 terlebih ambil cuti baru terupdate balik resepi kek coklat yang aku dok tayang aritu. Buat yang dah biasa buat kek coklat tu memang pandang sebelah mata jerlah ek. Ni khas untuk mereka yang belum mencuba resepi Chef Zubaidah ni...nak kongsikan sekali lagi resepinya di sini..

Oh yer,kalau sebelum ni kek ni aku main bakar jer..kali ni aku bakar dan kukus..yeaa, satu adunan tu aku bahagi 2 loyang..satu aku bakar dalam oven dan satu lagi aku kukus dalam pengukus..
Terus terang aku katekan,resepi ni (yang hasil percubaan aku laa ek)hasilnya tak jauh beza dibakar dan dikukus. lebih kurang sama jer kelembapan kek tu.. aku rasa lenkali kalo malas seperti selalu tu aku nak bakar je.hehe..memang dasarr :P

Untuk deko yang ngengada tu aku gunakan ganache yang sama untuk aku curahkan atas kek tu jugak..cuma aku tunggu ganache tu sedikit keras,boleh simpan dalam peti sejuk atau tunggu je pada suhu bilik beberapa jam..masuk dlm piping bag yang dah pasang nozzle bintang tertutup,picitkan aje yer..teknik picit tu,picit-tarik-tekan..aa gitu laa lebih kurang.ehee.. simple ye puan2.

Baiklah,untuk resepinya..terima kasih sekali lagi buat penyumbang resepi asal chef zubaidah dan rakan2 yang share kat blog masing2..tak silap dulu aku terpaut hati nak cuba masa tengok kat noorsha..tq2.. :)

Resepi Asal: Chef Zubaidah
By: Alongroz@myresipi.com

Bahan-bahan:

* 100g Serbuk Koko*
* 200g Gula pasir*
* 1 tin Susu sejat*
* 200g Minyak Masak Sayuran*
* 250g Susu Pekat*
* 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
* 150g Tepung Gandum
* 1 st Soda Bikarbonat
* 1st Baking Powder

Cara-cara

1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dengan api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya.Tak payah sampai menggelegak/mendidih.
2. Satukan dengan telur yang dipukul tadi dengan hand whisk. Gaulkan bahan2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
3. Masukkan ke dalam tin yg di lapik & minyakkan. Bakar selama 40-45 minit bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.


P/s: Warna kek coklat bergantung kepada jenis serbuk koko yang digunakan.. sebelum ni serbuk koko yang aku guna lebih gelap maka hasil kek coklat pun lebih gelap gitu..bolehh rujuk di sini.(klik)

Untuk ganache, terpulang masing2 nak guna resepi mana2 yer.. aku sebenarnya main letak jek coklat masakan dan cairkan..lepas tu tambahkan whipping cream dan kacau guna hand whisk sampai sebati dan licin. Tunggu sejuk sedikit baru tuang atas kek coklat. untuk resepi secara spesifik, boleh rujuk link atas ni ek..

Snap gambar mana2 yang sempat jek..janji bukan dari blog orang kannn.. hee..apa2pun,resepi ni memang kelass dan memanggg sedappppp!!!
Selamat mencuba..! ^_^
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

47 Komen Di Sini:

sYiRa LoKMaN said... [Reply to comment]

sedap! nak nak...

HaSue said... [Reply to comment]

@sYiRa LoKMaN
Tu dah bagi,tuu.. :P

Mas said... [Reply to comment]

sedappppp.....
suka kek coklat...
ko ni...buat air liur aku meleleh jerk pepagi ni....

Chah said... [Reply to comment]

mmg dasar! Meleleh tau tak? Antara resepi yg tersyidapp...ni top 5 dlm list... Tq laling sbb tegar membiarkan ai gumuksssd... Do i care gumukss?? Janji enjoii!!!

CT Delima said... [Reply to comment]

As'sala Sue

Amboiii tayang kek cekelat, nak 2 potog kalau ada lagi lerrr. lama juga tak membaing kek cekelat ni Sue...hihi. Macam termengidam pulak nak makan mengalahkan orang yang mengandung macam Mas tu erk..hahaha

cantiklah deko k.ct ni bab2 deco outtt!..hihi

Acik Erna said... [Reply to comment]

assalam ha sue..maaf acik tanya..sebab keliru..susu sejat tu..susu cair ke,mula acik ingat susu pekat..tapi ada pulak susu pekat nya ....
acik nak mencuba nanti..insyaallah..sebab suka tengok kek coklat yang nampak lembab..dah tentu sedap

::Azura Rahman:: said... [Reply to comment]

fuyoooo.. berkilat topping kek tu mek sue.. comel2x.. dh makin terrer arr deco kek.. hihihi..

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
Cuba ko guna alasan baby yg nak makan,mas..baru aku terpikir nak bg..tp yg ni dah abis laa mas..haha

HaSue said... [Reply to comment]

@Chah
5 top list?belum terbuat2 lagi?memang dasarr..hahaha..
welkam laling..dah buat anta sekerat yer,bior sama2 gumukks!hehe

Anna Qawina said... [Reply to comment]

woiii..sedapnya nampak kek mu tuh..eh..rajin ko deco tu, siap layer lagik..bak aku separuh..

mala said... [Reply to comment]

alahai .... tergoda tengok kek coklat!

Cheq Sue said... [Reply to comment]

aritu dah cuba kek ni, buat kukus, tapi xde rezeki nak makan, terjatuh ke lantai... mengalir air mata... huuuuuu, tgk kek nih, tergoda eh

izahdaut said... [Reply to comment]

bila lak ko membuat header yang cantik di atas tu. nanti buatkan tuk aku boleh? hahah.. eh kagum aku ko mengupdate. cepat update menu2 yang lain. best nyer kek coklat ko tu. kek ni mmg sedap

HaSue said... [Reply to comment]

@CT DELIMA
w'kumsalam kak..wahhh,jgn2 dlm diam berisi gak tak kak?baik gi pregnancy test..kikiki..jgn mrh kak ct..guraww!hehe..
deko tu wpun ke laut jer ghupanya tp tetap best nak jilat ganache tu bila melekat di tgn.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Acik Erna
w'kumsalam..
yer,betul..susu cair dlm tin tu..hehe.selamat mencuba yer acik. nanti kan,masa panaskan bahan2 atas api tu jgn sampai mendidih yer,biar sampai gula cair dan kacau sebati jer.. kalau sampai menggelegak nanti hasil kek x berapa lembap..

Kak Sam said... [Reply to comment]

Mak ai menggiurkan sungguh.

Semalam buat nasi hujan panas yang ada kat dapur hasue ni. Memang best tq. Nanti kita tayang nasi hujan panas terik tu.

HaSue said... [Reply to comment]

@Anna Qawina
ko mcm x tau kek ni mmg sedap kan..haha.. ko nak? wat sendiri boleh?anta sini separuh?hee :P

HaSue said... [Reply to comment]

@mala
apa lagi,jom mengekek!hehe

Naz / Nadz COSK said... [Reply to comment]

Assallamualaikum Sue..
Sue, kak Naz rasa akak pernah cuba kek coklat chef zubaidah ni. Akak amik dr blog maklang azie rasanya.. Tp mmg sodap kek ni.. Selamat bersua kembali ye Sue.. Lama tak borak2 dgn Sue..

HaSue said... [Reply to comment]

@Cheq Sue
Mak aii..tu memang bukan rezeki laa tu kan.. bak kate n.d lala..kalau sudah bukan rezeki kita,dalam mulut pun boleh keluar balik.. ini kan pula kuar dr pengukus..hehe..sabar jelaa ek..sila la buat lg.. mesti bertmbh best! nak bagi yg ni dah abis

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, cantik rumah baru, comel semua yg ada dlm pic famili tu.

Akk pernah buat kek ni, memang sedap sangatkan, cantik deko sue tu

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
header tu lepas aku update minggu lepas aku menggodeknya..lepas tu aku kembali kebizian.hehee..buleh jer wat header ko..emel je ek..ahak

kek ni lebih kurg ngan kek munira baharom tu kan..,ke sama?

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Sam
mmg menggiurkan lg2 dah merasa.hehe..

nasi hujan panas satuuuuu!!skali ngan lauknya yer kak.hee

HaSue said... [Reply to comment]

@Naz / Nadz COSK
Kak naz..mmg dah lama menyembang..maklom laa,berok memasing buat hal,kan kak..hehe..

HaSue said... [Reply to comment]

@EmbunRosaliza
w'kumsalam kak..
Trm kasih kak.ehehe..

Tu deko sembarangan je kak..saje buat lebih ganache tu,ngengada nak deko.hehe

cik cek said... [Reply to comment]

Menggoda dan tergoda....masuk list dulula kan..tq sue...:)

Anonymous said... [Reply to comment]

As-salam Hasue...
Jgn gelak guling2 ek baca soklan ni...
1) nape kalu kukus @ bakar kek dia mesti naik tinggi menggunung, kadang2 jadi gunung berapi (kek terbelah), hehehe...so nmpak x cantiklah bila nk tuang ganache tu kan, nk deko pun xcantik sbb x rata...kena tarah dulu ke gunung tu?

-ROSE- (silent reader)

Aida Lela said... [Reply to comment]

tenung lama2 kat choc cake tu dgn harapan akn rasa kenyang...hihihihi

tun_telani said... [Reply to comment]

gambo yg atas tu kasik 5bintang!! nasib baik x menitik air liur atas keyboard, kang x pasal2 kene sun-bathing laptop usang ni. sian die.
tun nk masuk kelab datin chah.. kek ni masuk list dh lama, tp x terbuat2 jugak. huhu.. nunggu org anto dumoh je nih.

Gee® said... [Reply to comment]

sedapnya dan sgt cantek... bolehlah k.gee try buat untuk besday Eqa Khamis ni...thanks sue

HaSue said... [Reply to comment]

@cik cek
masuk list jgn lelama kak..kang jd tapai..hihi..

HaSue said... [Reply to comment]

@ROSE
W'kumsalam..
hehe..ni soalan biasa sebenarnya..takdenya nak gelak guling2,yg bg gelak tu sebab siap warning awal2 x suh gelak.hehe

Ni jwpn sy laa ek..kalo kek yg merekah ni mungkin sebab bekas yang digunakan tu kecik..kek tu x cukup ruang nak membesar(mengembang..so ia marah laa sampai pecah perut..ingat gelak je leh pecah perut.ehe..
sebab lain,mungkin suhu oven yg digunakan terlampau panas.. oven kan,lain brand lain suhu panasnya..so kena kaji selidik laa ek,kalo dah sekali buat ni suhu gini,merekah..jgn diulangi lg peristiwa lalu. cuba rendahkan suhu sikit..contoh sebelum ni guna suhu 180c,guna ler 165c-170c jek.

Lagi satu kemungkinan,bahan penaik seperti baking powder dan bikarbonat yg digunakan mungkin pengaruhi gak..sebab byk jenama kat pasaran kan,jd efek pun berbeza..ada yg guna lbh sedikit dr sukatan pun dah elok naik..
tp kalo biasanya standard jer ok kot..ni kmungkinan jer.

Tapi kalo ditakdirkan masih gak merekah,tarah sikit yang menggunung tu..pastu terbalikkan kek,baru curahkan ganache. sebab sebelah bawah tu kompom x merekah kan..elok rata jer.nanti cantik molek la kek rose tu.hehe..
Hrp dpt membantu yer..slmt mencuba!

HaSue said... [Reply to comment]

@Aida Lela..
wehhh..lama x nampakkk!!ehehe..
Dari tenung lama2,baik dibuat..kejap jer dah siap..hiks :D

HaSue said... [Reply to comment]

@Tun Telani
Laptop usang yer tun..tu kena sebut kuat sikit depan cik abg tu.hahah..
Lor,tun pun x terbuat lg ek..kate peminat ceklat?hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Gee®
selamat mencuba kak..harap eqa sukakannya nanti :)

mimi said... [Reply to comment]

cantik dan sedap nampak...guna serbuk koko brand apa nampak lebih gelap yg sebelum ni.

salammie said... [Reply to comment]

saya cuma nak tahu kek ni akak bakar kan....tapi saya tak nampak akak tulis bakar dalam suhu berapa? cuma ada 40-45 min je...

andaikata kalau nak di kukus pula..berapa lama harus dikuku?..

saya budak baru belajar...salah silap tolong tunjukkan...

azy said... [Reply to comment]

assalam kak

sy baru buat kek ni jumaat minggu lepas...memang bancuhan kek ni cair ye..saya 1st time try nk guna loyang spring form..sekali masa tuang tu awatla ada bunyi air tumpah huu..rupa2nya dah meleleh2 ke lantai adunan kek nye..hehe..terus tukar loyang

kek ni memang moist cuma sy kompius awat kek ni mcm cepat basi ye? saya letak kek dlm oven je..hari ahad mlm nk makan..da macam lekit2 dan bau lain sket dah..xkan kena simpan dlm fridge kot?..before ni penah buat kek coklat n letak kat luar ok je..hope akk dpt bantu..^^

HaSue said... [Reply to comment]

@mimi
Sy beli kat kedai bakery ingredient,diorg dah pek kecik2 dalam 400g kalo x silap.jadi x tau lak guna brand apa..baru2 ni nak beli takde lak..yg ada cuma yg x berapa gelap tu..

HaSue said... [Reply to comment]

@salammie
maaf yer lambat reply.
akak bakar suhu 175c..ada jenis oven bakar pd suhu 180c..kena fhm dgn oven kite sndiri.. :)
kdg2 xleh ikut resepi sgt sbb oven ni kepanasan lain2..kalo tgk belum msk tu,tmbh la masa pembakaran yer..
kalau kukus,kukus dlm masa 1 jam..atau selepas 1 jam,cuba cucuk dgn lidi.kalau lidi kuar bersih tanpa ada kek melekat padanya,maksudnya kek dah masak

HaSue said... [Reply to comment]

@azy
w'kumsalam..
lahai,sian adunan kek tumpah lak yer..satu kejelak nak lap lantai kan.hehe

kek ni kena letak dalam peti sejuk supaya thn lama..tengok tekstur kek yg lembap2 basah gini mmg akan cepat basi kalo simpan suhu bilik..kalau setakat sampai mlm minggu tu mungkin ok lg.kalo dah masuk malm isnin tu rasanya dah lama kot..kalo dlm esbok dia boleh thn la lama sket..seminggu pun ok lg..

mungkin kek coklat sebelum ni bhn2 lain sikit n tekstur kek krg lmbp bnding kek ni kot? lg satu kek ni lg sedap buh dlm peti sejuk.hehe.
hrp dpt bantu yer azy

azy said... [Reply to comment]

thanks kak sudi reply..^^

tula..sayng jugalah sebab kek ni mmg sedap moist gitu..next time kena simpa trus dlm esbox huu..1/3 kek kena buang la..dh basi kn..
tp mcm mana org yg jual kek moist choc ni tahan semiggu?

Anonymous said... [Reply to comment]

Dah buat setgh adunan nang super2 sedap.nak cuba lagi.cik yg x minat kek pun komen nyaman juak.gembiranya rasa hati dpt compliment dari hasben.tq hasue kerna share kek yg sedap ne.

Anonymous said... [Reply to comment]

Lain kali mau buat lagi utk hari raya ke.sedap sangat2tq yah kerana share resipi kek yg sgt2 sedap.ne yg buat bdn makin kembang.seblm tdo pun sempat mengubit kek yg sedap tok.,

Anonymous said... [Reply to comment]

tq kongsi resepi. saya dulu tak pandai buat kek pun, rasa macam susah jer.tapi sekarang baru nak belaja buat kek. tengok gambar macam sedap.emm nak kena cuba nih.

ieda said... [Reply to comment]

wah sedaynya..nk try buat la..heehe

Salina Leda said... [Reply to comment]

salam.tgok luaran cntik,klu rase msti sdap nyer.secantik Cek sue gak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...