Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, August 5, 2011

Happy Birthday To Him & Kek Coklat Lembap

Salam Jumaat..
Dah ramadhan ke 5 pun kan..alhamdulillah,hari ni hari ulang tahun kelahiran suami tercinta..syukur ke hadratNya kerana dia diberikan kesihatan baik2 sahaja.
Tarikh lahir cik abang aku nih memang dekat2 dengan anak sulung kami..beza 1 hari jer.. jadi kalau nak buat sambutan tu biasanya buat sekaligus aje..
Teringat lak aku masa buat jamuan besday mereka tahun 2004 dulu,masa tu aku sarat mengandung anak ke 2..kakak aku kata,tahun depan lak sambut bertiga laa ni skaligus.haha..jadinya 3 orang laa dalam family kami ni yang lahir bulan Ogos.. kiranya bulan 8 & 9 nih memang bulan kek laa bagi kitorang..huhu..tak kisah laa beli or buat sendiri kann..

Oh ye..kek yang jadi tayangan hari ni bukan kek besday tau..
Ni kek aku buat aritu..masa family aku datang hujung minggu lepas..sebelum mereka sampai tu sempat laa godek2 kek ni kejap..
Lepas aku upload gambar banglong sempena besday dia aritu card reader lak takleh read file dalam tu..atau dalam bahasa mudahnya,dah rosak..huaaa..
Insyaallah arini baru berkesempatan nak gi beli yang baru..sob sob..

Kek coklat ni asalnya resepi kek coklat kukus munira..tapi aku bako jer..
Pastu cara penyediaannya aku buat cara kek coklat zubaidah..
Lagi,aku tambahkan sikit pati oren sunquick limau mandarin..tapi tak berapa terasa laa pulak.hehe..
Aaa...ganache tu aku main letak je coklat masakan,campur whipping cream n sesudu butter..

Jadi aku kongsikan di sini bahan2 n cara aku buat ehh..resepi asal boleh rujuk kat dapur izah(klik sini untuk ke sana),ramai juga yang dah cuba resepi nih..alhamdulillah sedap n moist walaupun dibakar jer..memang lebih kurang jer dengan resepi kek coklat zubaidah aritu..bahan pun sama jer kan.. kalau nak lebih moist sila laa kukus yer.. :)
Apa2pun terima kasih semua . resepi di bawah ni versi dah diedit,senang untuk rujukan sendiri di masa depan..juga buat mereka yang nak mencuba..

Kek Coklat Lembap
By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan -hasue guna cawan 200ml

3/4 cawan gula pasir*
1 cawan serbuk koko*
1 cawan susu sejat*
1 cawan susu pekat*
1 cawan minyak masak*
1/2 sudu teh serbuk nescafe*
1 sudu besar pati oren sunquick*

4 biji telur
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

Cara2:
  1. Masukkan semua bahan bertanda * ke dalam periuk dan panaskan dengan api perlahan. Masak sehingga gula cair sepenuhnya,tidak perlu mendidih. *Panaskan oven pada suhu 180c
  2. Dalam bekas agak besar,pecahkan telur dan pukul sedikit sehingga agak kembang. Masukkan adunan ke dalam bekas berisi telur tadi dan gaul sebati(guna handwhisk atau senduk)
  3. Setelah itu ayakkan tepung,baking powder dan soda bikarbonat ke dalam adunan sedikit demi sedikit sambil dikacau perlahan menggunakan handwhisk.
  4. Gris loyang 9x9 dengan butter n lapikkan dengan baking paper. Tuangkan adunan(hasue tapis adunan ketika masukkan dalam loyang) ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau sehingga masak. Selamat mencuba

Coklat ganache:
Panaskan lebih kurang 180g coklat masakan cara double boiler,dah cair tambahkan 2 sudu besar whipping cream dan satu sudu besar butter..kacau rata menggunakan handwhisk.
Sejukkan sebentar dan tuangkan ke atas kek. Hias ikut kreativiti sendiri

Senang jer kan..tak payah guna mixer pun..hehe.. kalau ada pengukus jer,elok kukuskan ajelah kek ni..

Untuk suamiku, Happy Birthday sayang..semoga dikurniakan kesihatan terbaik untukmu, dipanjangkan usia dan mendapat yang terbaik dalam semua perkara..juga dipermudahkan urusan dunia akhirat..aminn..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

31 Komen Di Sini:

cik cek said... [Reply to comment]

Wah! Hari ni naik jet...leh sampai awal...Coklat kek tuk suami tercinta...Happy Birthday tuk hubby Sue...mesti senyum dapat kek dari isteri tercinta lak...semuga pjg umur...sihat sejahtera...ceria dan bahagia bersama keluarga tersayang....
Salam Ramadhan...semuga sentiasa diberkatiNya...Insyaallah....

Mas said... [Reply to comment]

happy birthday buat hubby kau sue..
moga panjang umur, murah rezeki, sentiasa dirahmati dan diberkati Allah sentiasa...
wehhh...kek coklat tu...
sedapppppnyaaa...

kayrul-shah said... [Reply to comment]

hepi birthday wat hubby kak sue..selamat berpuasa ye kak..rasa nak jilat2 jer ganache yang meleleh tue...hehhehehehe

Sofea said... [Reply to comment]

happy birthday utk hb sue...akak pun semlam buat moist choc cake juga..

AZLITA AZIZ said... [Reply to comment]

Happy B'day to him jugak dari akak :D

Piasara said... [Reply to comment]

"happy b'day utk cik abang ko yer sue..smga dipanjangkn umur dan dilimpahkan rezeki serta sihat ceria sentiasa...."

amiey lee said... [Reply to comment]

happy besday tuk sumai ye..n alahai suka tgk cokelat kek..mcm nak bake lagi aja..cuma takde masa skrg

inaku79 said... [Reply to comment]

perrhh...menyelerakan betul nampak kek ni. untung la family yg bertandang tu, sempat lg tuan rumah godek2 kek cekelat...hehehe. happy birthday buat suami sue, anak sue, semoga sihat walafiat dan bahagia dunia akhirat hendaknya.

Gee® said... [Reply to comment]

cantek kek coklat tuh... mesti abg tambah sayang kan....isteri cantek pandai masak... ahai..

Watierman, rmanbkr said... [Reply to comment]

Assalam Selamat hari Lahir yang ke? buat Dik Suami si Sue yer....moga REZEKI kalian melimpah ruah....salah satu nya....yang dikendong tu lah.....ada pertambahan lagi tak???Sebelum kena ketok dengan Dik Sue...Akak balik bertongkat terkedek-kedek.....Sodap kek kau Sue sambil telan liur!

Acik Erna said... [Reply to comment]

HaSue..selamat hari lahir buat suami sue..

Naz said... [Reply to comment]

Happy birthday utk cik abg sue.. Semoga dipanjangkan usia dan bahagia selamanya dengan Sue dan anak2...
Amboi Sue..cekelat dia meleleh2 kat tepi2 tu...

kiEyn kiNah said... [Reply to comment]

simple nye bahan2 dia...pape pun hapie bufday tuk cik abg ye...

HaSue said... [Reply to comment]

@cik cek
mana parkingnya jet kak cek td?nak pinjam laaa..kite naik kuye2 jer nih.hehe
mekasih kak atas wish yer.. slmt berpuasa

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
Timakasih mas..aminn... ko nih cam tau2 je kek ni sedap.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@kayrul-shah
trm kasih ye..jgn jilat2 skrin tu udah ler..kang btl posa.hehe..selamat berpuasa juga kayrul.. :D

HaSue said... [Reply to comment]

@Sofea
trm kasih kak.. mana kek nya?bak le sepotong 2 buat berbuka karang.hee

HaSue said... [Reply to comment]

@AZLITA AZIZ
TQ kak ita..ni wakil jawapkn ni..ucapan tu nanti dia bc sendiri ler.ngee

HaSue said... [Reply to comment]

@Piasara
Trm kasih atas ucapan n doa kak pia..aminnn :)

HaSue said... [Reply to comment]

@amiey lee
Tq..tq..hehe..kek ni mudah nak buat,tu yg cepat je siap tu dlm masa singkat ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@inaku79
makan sejuk2 br best dgn ganache nyer tuh kan kannn..tu la,sebab jap je nak buat..tu yg sempat tu.hehe..
trm kasih ye ina ucapan utk hb n ank kite tu.. :)

HaSue said... [Reply to comment]

@Gee®
kek besday lom terenterprem lg kak..card reader problem lak..huhu... hrp ptg ni ade gantinya.hehe

kha said... [Reply to comment]

sue..hepi befday untuk si dia sue..moga dimakbulkan doa yg baik2 tu..:)
baru je semlm teringin nk mkn kek coklat..leh try karang ni..:D

izahdaut said... [Reply to comment]

happy birthday untuk suami mu.. semoga berbahagia selalu dengan hasue yang sedikit sengal dan sedikit romantik itu.. hahhahaa... sajee je ucapan aku mengundang amarah ko..

woo kek cekelatt ni ko dah ejas2 ye.. aku suke je ngikutkan respei ko neh.. tapi cawan tak sama lak.. adahal tak kalau aku ikutkan aje sukatan cawan aku yg 250ml tu..tu si ryo kabo sedap ngat tu.. birtday aku leh la aku buat. sendrik buat sendrik potong.. mcm tak de feel je pulak.. ngahaha..

eh suee.. apa aku nak tanya tadi ek.. lupa lak.. short lak kepala aku neh.. nanti ingat aku tanya balik.. haishhh.. adiosss

Kjee said... [Reply to comment]

salam Sue. Senanglah..Mr Asben dan
Abang Long punya birthday dekat2. Boleh celebrate sekali. Happy birth to HIM.

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam Sue, selamat Hari Lahir buat Cik Abang Sue tu, akk doakan semoga dirinya dilindungi allah selalu dunia dan akhirat, moga makin bertambah2 rezeki sue sekeluarga... Bestkan besday bang long n babahnya dekat2

Mesti buat kek spesal tu utk birthnya. kek cokelat tu pun akk tgk dh sedap sangat

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

dah agak dah mesti ada yg smbut ulangthn bl ada kek bln2 ramadhan ni..kek2 dlm bln ni mcm x laku sgt kan..(betul ke?) :)))) apapun hppy birthday utk mrk yg istimewa dlm hidup sue..smg sihat n bahagia sll.:)

lina_pg said... [Reply to comment]

hepi besday buat hubby sue ya.semoga pjg umo murah rzk dan bahagia selalu disamping fmly terchenta

ct odah said... [Reply to comment]

kak..saya amik resipi ni tau..

Ayu Safieza @ Humaira' said... [Reply to comment]

Assalamualaikumwbh HaSue...Selamat hari lahir buat suami tercinta yer...semoga kekal menjadi keluarga yang bahagia dan soleh solehah, amen. OOOOO bulan 8-9 ni bulan makan kek yer......saboooooooooooooor je Ayu tgok kek ha sue ni....dah 5 kali setengah air urut dada...he3!!! Ayu simpan resepi ni k...:)

muhammadfathimarzuki said... [Reply to comment]

kak. saya dah buat. .sedap. .tq recipe ni. .cuma saya kurang mkan manis. so lpas nie terpaksa r kurangkan gula.:).saya letak garam sikit dalam kek tuh, kasi seimbang rasa. .:) tq kak. .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...