Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, August 3, 2011

Hari Ini..12 Tahun Usianya!!

Semasa mengandungkan anak sulung dahulu,morning sickness menemani aku seawal usia kandungan sebulan lebih..sampai badan kurus jer masa tu..sehingga kandungan usia 3 bulan lebih baru ok sikit..pantang masuk makanan,memang akan keluar semula. Sampaikan bila dah biasa tu,aku makan2 cam biasa pastu standby jer masuk toilet,nak muntah.hahaha..

Makanan paling aku suka masa tu adalah ikan kerisi..masin ke fresh ke..goreng ke rebus ke..semua aku makan dengan berselera sekali..walaupun berlaukkan ikan tu aje,dah memadai..tak pandang dah lauk lain. Mak mertua pun dah faham sangat dah..bila kami balik kampung dia siap2 masakkan lauk peberet menantu dia nih masa tu..hihi..bila aku beranak dia laa yang jaga aku dalam pantang selama 2 minggu..tu pun 9 hari aku di hospital menjaga bang long yang kena sakit kuning/jaundis..maksudnya aku cuma beberapa hari di kampung.hee..tapi cam lama je rasanya masa tu.. ;P

Lepas tu aku dah ikut suami balik ke tempat kerja.. teruja nak berdikari.hehe.. dengan berat hati MIL lepaskan aku pergi gak... yelah,terima kasih padanya sebab beri kepercayaan pada aku untuk jaga diri sendiri dan anak sulung kami masa tu..walaupun susah payah juga sebab anak pertama..tapi alhamdulillah..pengalaman itu laa yang banyak mematangkan diri aku sendiri..
Tiba2 aku rindu arwah MIL aku nih..al fatihah untuknya..

Abanglong yang berusia 6 bulan di riba neneknya..arwah ibu mertuaku yang baik hati.. :)


Menjaga abang long,atau masa kecilnya kami panggil Yoy(sebenarnya dia sendiri bahasakan dirinya dengan gelaran ni setelah mula bercakap) atau nama sebenarnya Muhd Amrie Zahrul..mula2 tu ayah2 sedara dia panggil Aerol..last2 jadi yoy..hehe...
ok sambung balik..menjaga banglong bukanlah susah sebenarnya..dari bayi dia memang tak mudah menangis..terhantuk sampai benjol pun dia rilek lagi..kadang2 dia baru nak nangis kita pujuk2 dia dah ok.

Walaupun di usia kecilnya dia lambat nak senyum bila diagah..tapi dah lama2 tu ok juga.
Lepas tu dia suka posing..maklum laa,dari kecik biasa kita amik gambar anak ni..lagi2 anak sulung,memang excited jer..pantang ada aksi menarik kite nak snap..hehe

Nih antara posing masa kecik..hehe..for the record,baju melayu biru tu aku buat sendiri tau..*sila percaya tanpa was2..sulaman yang hujung tu entah aku ingat ke tidak dah cara nak buat..yang pastinya benda tu senang jer nak buat,kalo susah tak kuasa aii..hahaha...


Ni laa masa banglong mula belajar berjalan..lambat sikit baru konfiden nih.1 tahun 2 bulan..hehe.


Baru berjalan ada hati nak kejar kite..hikhik..seronok tengok gambar anak2 masa kecik kan..


Sebenarnya teringin nk upload gambar banyak2 untuk kenangan..tapi masalah tenet sekarang membatasi segalanya..



Kini sepantas masa berlalu,banglong dah berusia 12 tahun..! Alhamdulillah sepanjang masa itu dia sihat2 sahaja,dan amat jarang demam atau sakit..syukur ke hadratMu ya Allah..

Banglong juga rajin membantu bila diperlukan,walaupun adakalanya memberontak gak tapi lumrah laa kan...bila ditegur barulah dia faham.
Sekarang masa makin mencabar kami untuk menjaga n mendidik seorang anak yang bakal menempuhi usia remajanya..semoga segalanya dipermudahkan olehNYA..

Untuk banglong,Happy Birthday sayang..semoga menjadi seorang yang amat berguna dan taat agama,pada ibubapa serta diberkati hidupmu dunia akhirat..Hormatilah orang lain jika ingin dihormati dan jangan sekali2 meninggi diri dan mengkhianati kepercayaan orang lain kepada kita.. menjelang UPSR tak lama lagi,diharap banglong cuba menjawab ujian sebaik mungkin..

Buat kawan2 FB yang wish birthday kat Zahrul ..terima kasih semuanya.. nanti biarlah banglong baca sendiri...
Oh yer,yang bertanyakan kek besday banglong tu..masih dalam proses ni haa...proses berfikir nak buat kek apa..hahaha...


P/s: Happy birthday juga buat Ain(anak Mas-duniaku)..semoga ain menjadi wanita solehah dan berjaya dengan semua yang diimpikan..best yer mama dia buat kek ceklat..hehe
Mas,tak sangka anak kita berkongsi hari lahir yer...tahun jer lain2..amacam mas,ada harapan jadi besan nih..ari tunang buat masa besday..ok tak mas?ekeke..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

29 Komen Di Sini:

kha said... [Reply to comment]

rupanya ank kita seusia..tahniah dh juper besan yg serasi..alahai jauh bebenornya nk smbut menantu tu sue..hehe

Gee® said... [Reply to comment]

hepi besday abglong...upsr yer tahun ini...belajar rajin2 yer...jadi anak yg soleh dan berbakti untuk ibu bapa...

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said... [Reply to comment]

membaca catatan kak hasue, tetiba kmk jadi sayu indah...catatan seorang ibu..sungguh menyentuh kalbu =0).
epi befday utk yoy! =0). dah ada anak bujang kak hasue..yoy hensem!boleh berbesan ngn kak mas ktk kelak..kedong befday sidak sama..anak kak mas comey..mek dh tengok face to face..suka picit pipi nya..gebu =0).

izahdaut said... [Reply to comment]

wahahaha.. ngumpul besan je krojenyer.. aisshh tau ler anak ramai kan kan.. kiki aku guwau jekk..

comel je dia masa kecik. senyum penuh gembirakan... penenang hati.. menceria suasana.. mcm dak hariff jugak.. sorri ye aku nyer keyboard ni huruf depan untuk nama dak kecik tu tak boleh guna. huruf last sekali dlm abjad abc..tau?hahha...

apa pun, semoga doa2 emak si ablong ni termakbul.. semoga menjadi anak yang soleh dan yang mampu ke syurga kerna berbakti pada kedua ibubapanya...

HaSue said... [Reply to comment]

@kha
oo yeke?hehe.. semoga mereka sama2 buat terbaik upsr nanti yer.. :)

ehh..jauhhh2..tu jauh perjalanan luas pengalaman..nanti leh mak mertua jumpa besannya selalu.hahaha

HaSue said... [Reply to comment]

Gee®
Terima kasih k gee atas ucapan n doa.. :)

HaSue said... [Reply to comment]

@Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi
yalah eh..kamek mpun pun sayu jak masa naip tek..terimbas balit memori lama..tapi masih segar jak diingatan.. tq sudi baca.. ^_^

ooo duhal ktk x jauh dr rumah mas tek?best eh dah jumpa kawan2 blogger tok..hehe

Kjee said... [Reply to comment]

Happy Birthday abang long. masa dia kecik, muka sebijik Zhariff!!!

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
huahuaa..sibbaik anak aku yg kecik dah di cop si noorsha..kakaka...kalo tak ada calon gak sorang kat ampang tu kann..muahaha...
tu laa,kalo beranak jangan sorang 2..kang dah beso sorang tak balik kampung sebab bizi..yg sorang balik kampung bini..haa..ade yang sorang lagi nak ditunggu,kannn...ko terasa tak nih aku perli ko nih?haha...jgn marah ek! :D

huruf apa tu?huruf Y ke?lepas y huruf apa?cuba ko bgtau jap..hahaha...sian laa ko..mesti subur je lappy ko yg satu tu dah disiram si muaz.hehehe..

Tq doakan utk anak aku ye..aku aminn kan je.. :)

HaSue said... [Reply to comment]

@Kjee
Terima kasih kjee atas wish.. tu laa,ada iras kan.. tapi bila tengok betul2,kecik2 mata banglong,kecik lg mate zhariff..hihi..

cikeewana said... [Reply to comment]

beday kite same lah pulak...hepy bigday yoy..be a good son..mesti mummy masak special berbuka ni kan..heheh :)

abah khalisha said... [Reply to comment]

dari kecik sapai ke besar pandai betul bergaya ya..hehehe

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

dah besar dah anak sue..(mak tetap maintain cun!) upsr tahun ni ye..all the best..n happy birthday! :)

K.Nor said... [Reply to comment]

happy birthday Muhd Amrie Zahrul.. dah besar dan jd anak teruna pun.. smoga menjadi anak kebanggaan ibu dan ayah ya..

ehh .. sama tahun la dgn luqman.. tahun ni upsr kan.. smoga cemerlang dlm pelajaran cemerlang dlm kehidupan di dunia dan diakhirat..

muka sebijik cam zhariff

Ayu Safieza @ Humaira' said... [Reply to comment]

Assalamualaikumwbh Ha Sue...

Selamat hari lahir buat M Amrie Zahrul yer....alhamdulillah membesar dgn sihat dan baik....mudahan2 menjadi pemudah mama dan papanya dunia dan akhirat kelak...


Ha Sue...mmm bertuahnye mak muda lagi anak dah besauuuuuuuuuuuu, ngeee, nanti kita cek yer... 10 tahun dari skrg.....u ke ai yg dpt menantu dulu....ekekekke...ahaks!!:P

Zaliedana said... [Reply to comment]

Kak Sue,amboi semuanya dah siap pilih besan n menantu ek..Akak dah besar anak akak,mamanya msh muda,hepi besday utk anak akak,moga berjaya dunia akhirat n sentiasa mengembirakan hati papa n mama..

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam Banglong..happy birthday, semoga abglong membesar menjadi anak yg soleh, berjaya dunia akhirat, Auntie doakan semoga abglong berjaya dlm upsr nnt. hensem.

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

huhuhu..ni pak sedara nak enterprem.
terharu lak aku baca ayat ko tuh sis...yelah,kekadang aku ada enterprem sekali kan...paling aku ingat banglong ni suka laga dahi ngan aku...ahaks...dahtu,banglong ada ayam peliharaan lak tu...dahtu..masa raya,dia takut ngan ayam yang besar.kikiki......

Umur banglong skarang ni berada tahap umur aku semasa dia dilahirkan...hehee.maknanya,aku pun makin tua lah kan....bila aku makin tua,nko lagilah!!!hahaha..

happy birthday bang long..muahss. :)

lina_pg said... [Reply to comment]

hepi besday buat abglong.semoga menjadi anak yg soleh dan berbakti pada mama dan abah.Banglong ni hampir muda setahun dr abglong hazim akak la..

sue..muka banglong sama cam zhariff la..

Acik Erna said... [Reply to comment]

Happy birthday bang long..lihat semyuman bang long semasa kecik..rasa macam melihat zhariff pulak

Piasara said... [Reply to comment]

"hepi b'day yg ke 12 abang long...muka banglong masa kecik serupa zharif kan sue..."

nOOrsha said... [Reply to comment]

hepi belated bday abg long..muke sejibik zhariff mase keci..ighhihi..eh x sangke ko da ade anak terune..x lm lg menantu dah kwn aku ni..hihi...:)

Juwita Jamaludin said... [Reply to comment]

salam hasue.. happy birthday abang long .. sama muka macam adik dia waktu kecil la.. hihihihi.. anak2 ye muka adik beradik tentu la nak sama ye tak..dah besar2 anak2 hasue

Naz said... [Reply to comment]

Happy birthday utk abang long.. hahaha..muka masa tecik sepesen jer.. Sama cam muka Zhariff..
Mmg pun sue, bila bnyk pengalaman dan kepayahan yg terpaksa kita hadapi, semakin matang jadinya kita.. Selamat meneruskan ibadah di bualan Ramadhan ye sue..

lina said... [Reply to comment]

happy belated birthday to Zahru...semoga berjaya dunia dan akhirat serta menjadi anak kebanggaan dua ibubapa. amin

tun_telani said... [Reply to comment]

eh eh.. sama laa ngan muka zharif... happy belated bday abg long ^^

anymz said... [Reply to comment]

happy birthday abglong.
tuuuuuuu dak mata sepet pun ada entreprem gak tu..dok lepak atas buaian.

amiiiiiiiiin atas doa2 ibu abglong semoga segalanya di permudahkan..hasue ko taknak berbesan dgn akak ke?...haha

Mas said... [Reply to comment]

sue...bakal besan kau sampai lewat lak...
semalam seharian tak leh mengadap lappy...
wehhh...rupanya birthday ain sama ngan along...
aminn...maceh sua atas doa kau atas ain...

tak sangka aku along dah 12 tahun..
dah anak bujang tu...
ensemmm lagi....
moga along membesar menjadi anak yang soleh, menjadi kebanggaan ibu ayah..menjadi insan berjaya dunia dan akhirat...moga along sentiasa dirahmati dan diberkati Allah sentiasa....

Sueozana said... [Reply to comment]

Salamualaikum Sue n keluarga..

Smoga diberkati Allah spjg Ramadhan al Mubarak..

Selamat Hari Lahir buat abg Long..!! Smoga hidupnya sntiasa diberkati Allah d dnia n akhirat :)

p.s: mtak hadiah bes2 sket Long dr mama n papa! (cuba tgok muka mama.. kelat ke senyum..? hehe)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...