Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, November 3, 2010

Puding Karamel Coffeemate

Panasnya cuaca di siang hari nih..kalo ada penyejuk tekak kan sedap ke tekak..hehe..satu tebiat aku skrg nih suka kunyah ais batu yg baru nak mengeras tu haa...yg lum keras sepenuhnya tuu..ntah hape2 selera makyung nih ek..harap2 leh jadik selusuh laa kang..ahaha..

Menu sedang bergentayangan(cam kuntilanak lak) nih rasanya ramai yg suka buat apatah lagik suka makan..sapa2 suka makan sila angkat kibod! dan sila buat sendirik yer..hek hek..
Sebelum nih dapat idea letak coffeemate dari resepi sebelum nih, resepi pun lebih kurang gak gitu..
Senang n yg penting se??? dapppp...yummmm2

Untuk cik abang memang x cukup sepotong..sebenarnya 2 potong pun x cukup kot..haha

Yang ni konon2 letak laa jagung manis dlm tin tu...hehe..

Puding Karamel Coffeemate

Bahan2:

* 1 tin susu sejat (400ml)
* 4 biji telur ayam(size B atau C)
* 5 sudu besar gula halus
* 3 sudu besar creamer coffeemate
* sedikit esen vanila

Karamel

* 50g gula
* 2 sudu besar air
* 2 sudu besar air panas

Cara2:

1. Sediakan karamel. Panaskan 50g gula dan 2 sudu besar air sehingga perang. Bila dah perang, padamkn api dan masukkan 2 sudu besar air panas. Kemudian tuang karamel ke dalam acuan tahan panas.
2. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul sehingga telur putih kuning bercampur. Tapi jangan sampai berbuih.
3. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk. Panaskan susu dengan api sederhana sehingga suam-suam kuku atau hampir mendidih. Kacau biar gula larut sepenuhnya. Lepas itu masukkan creamer. Kacau sehingga semuanya larut.
4. Tapiskan adunan ke dalam acuan yg berisi karamel tadi.
5. Bakar menggunakan kaedah bain marie. (letak bekas puding tadi di dalam bekas yg lebih besar yg berisi air panas)-seperti mengukus di dalam oven
6. Bakar selama 30 minit bergantung kepada saiz bekas dan ketebalan puding tadi..
7. Puding yg masak akan keperangan di atasnya..sejukkan dan simpan dalam peti sejuk

Ni paras rupa belum dipotong lagi..tengok laa kebanjiran dengan karamel coz buat lebih..selalu mcm x cukup jek..hehe..
Kalo agak2 rajin nak guna acuan kecik2 lagi comel..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

12 Komen Di Sini:

azian said... [Reply to comment]

sue, yg banjir karamel tu lah yg mengancam!

Watierman, rmanbkr said... [Reply to comment]

Salam Dik Sue...rajin...memang Mak Yung yang sangat rajin...!

K.Nor said... [Reply to comment]

halus mulus sokmo kalau sue buat puding karamel nih

HaSue said... [Reply to comment]

k azian:betul2x..suka 'kuah' lebih..lagi syok mkn kan kak..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

k watie: wkumsalam kak..wat menu simple2 jer kak..x rajin mana pun..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

K Nor: akak buat pun dah halus mulus dah aritu kan kan..hehe

mamasadiq said... [Reply to comment]

wah sue mengganas didapur... hahaha.. rajin la kitak sue, mun berjiran tek dpt ngintuk eh.. hehehe

shafida said... [Reply to comment]

salam k.sue..kak sue duk kat mana sekarang? semenanjung ke kat sarawak?

HaSue said... [Reply to comment]

mamasadiq:haha..menu simple2 jak yg termampu dipolah ya..mun berjiran sng ta duak godek2 molah sama2 kak..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

shafida:wkumsalam..akak duk sarawak skrg ni fida.. :)

Norry said... [Reply to comment]

Norry dah try resepi and besthttp://anjungnorry.blogspot.com/2011/03/resepi-puding-karamel.html

Anonymous said... [Reply to comment]

maaf yer,,50 g brape cawan eh?
umah sye xde penimbang,,maaf jika menyusahkan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...