Nih pun buat sama untuk open house penghujung syawal yg lalu..
Kek ni asalnya tak letak asam manis..tapi aku letak cikit2 gak sebab nak abiskan asam manis yang dah dibuka bungkusannya..hehe..
Kek nih memang simple yer..bahan2 digunakan juga amatlah minimum..so pada mereka yang ingin mencuba buat kek lapis sarawak..boleh laa mencuba resepi ini..
Kek Lapis Kasih Ibu
Bahan2:
- 340g mentega
- 165g gula halus
- 1/2 tin kecil susu manis
- 1 sudu teh esen vanila
- 6 biji telur ayam (gred A)
- 170g tepung hongkong/tepung gandum
- 180g seri kaya(tin kecil)
- Pewarna-hijau dan merah jambu / atau pewarna pilihan
- Panaskan pengukus, oles loyang dengan mentega dan tabur tepung dengan rata(tepuk2kan loyang sekeliling supaya tepung rata,buang tepung selebihnya)
- Mentega dipukul bersama gula halus sehingga putih. Masukkan telur satu persatu sambil terus dipukul dengan kelajuan yang perlahan.
- Setelah itu masukkan esen vanila,tepung,susu dan serikaya. Pukul sehingga sebati dan padamkan mesin.
- Dengan menggunakan senduk,gaul adunan agar benar2 sebati sehingga dasar bekas.
- Bahagi kepada 2 bahagian,warnakan hijau dan satu bahagian lagi diwarnakan merah jambu.
- Masukkan satu cawan warna hijau dan kukus sehingga hampir masak(cukup sekadr permukaan hampir kering(masih berwap) dan jangan tunggu sehingga menggelembung)
- Lapiskan dengan satu cawan adunan berwarna merah jambu..(Boleh susunkan asam manis jika suka.)Ulangi langkah ini sehingga adunan habis.
- Kukuslah sekurang2nya satu jam setelah lapisan terakhir. Selamat mencuba.. :)
Kek nih macam kek sarawak yg dah aku buat tayangan amal sebelum2 nih juga,lembut n moist..boleh juga kalau nak tambah perisa seperti horlicks atau milo yer..
Kena rajin mencuba kalau nak tahu hasilnya macammana.. tapi kalau nak buat koleksi resepi pun,apa salahnya ye tak..kot2 satu hari nanti baru tergerak hati nak mencuba ke..hehehe
Kena rajin mencuba kalau nak tahu hasilnya macammana.. tapi kalau nak buat koleksi resepi pun,apa salahnya ye tak..kot2 satu hari nanti baru tergerak hati nak mencuba ke..hehehe
15 Komen Di Sini:
Salam Dik...ni versi kukus ya.....Alhamdulillah....bila cukup bahan2 Akan Akak buat experiment..TQ ya kongsikan resepi....sayang Sue...muaaaah!
kak watie: wkumsalam..a'ah,versi kukus..selamat bereksperimen kak..sama2..muahhh2..syg akak juge.hiks ;)
Salam Sue, akak duk terliur je nengok kek Lapis Sue.. kat NZ x de tepung HK la.. boleh ganti ngan tepong ape yer.. :)
kak As:wkumsalam..kalo takde tepung hongkong,boleh jer guna tepung gandum biasa kak..yg membezakannya cuma dr tekstur tu jer biasanya hasil dr tepung hongkong lebih halus lg berbanding tepung gndum..akak try laa eh.. ;)
rajin menar ktk molah kek lapis tok oo...maok mek molah kek tok juak mlm tok kelak. mun makey marjerin, gineykah jadinya kelak kah? sik berminyak gilak kah?...bahan2 semua ada dlm stok tp nak start jak malas...hehe
Salam sue..nmpk mcm simple je resepi kek lapis ni....mesti sedap ni n moist sebab guna kaya kan..selalunya kek lapis sarawak ni mesti guna kaya kan sue..bila la nak berjiran ngan sue ni..kalo dpt rasa sepotong dua tu lagi cepat la akk buat sendiri heheh..
dayang_jack:bkn rajin menar juak ya..mun ada org pat dsuruh molah mk juak goyang kaki kali..hihi..mun makey marjerin kmk x sure juak coz x pnh cuba ko..tp biasa mun kmk makey marjerin apa2 kek kmk makey gula biasa jak..hehe
kak rosaliza:wkumsalam kak..a'ah..kek2 yg letak kaya memang selalunya moist..hehe..eppp2,akak tuh duk pantang lagi..jgn ngengada nk mkn kek nih yer..hihi
rajinnya tuan rmh... siap melapis la plk...
tq byk resipi kat blog akak ni.. mohon share ye.. sy budak br nak belajar memasak.. tq tuan rumah..
Salam..nk mintak copy resepi yer...thanks...
sye br jer nk bljr wt kek lapis ni,tpi ni la kek lapis paling mudh n smple jer bhn nyer...x sbr nk cba wt...
sedap nyer kek ni senang n simple x sbr nk wt...
Assalam Sue.
Sis mohon cnp resepi ni ye.Terima kasih atas perkongsian kek lapis yg enak ni dan mohon di halalkan resepi ni ye.Tq
Assalam,,sy tgk resipi akak buat kek ni mudah..sy nk copy paste yer..tQ..
Post a Comment