Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, November 1, 2010

Puding Pelangi

Salam bahagia buat semua...
Tooraaa datang lagi..hehe..terngiang2 suara mat sentul utk iklan tuh.ahak
Kali ni aku bawa berita gembira utk aku sendiri..kat area aku nih dah ada 3G..yeyeh..tapi 1 bar jer..dan buat masa nih belum stabil agaknya coz ada jugak dier kuar error macam sebelum nih..tapi harapnya tak ler sementara jer wujudnya 3g nih kang..
Kalau berterusan tenet nih laju(laju skit dr sebelum nih pun jadilah),boleh laa merempit balik kat blog macam orang lain..x laa bertenggek tepi2 jek coz xleh masuk blog sendiri..huhu..kita tengok jelah macammana keadaan broadband nih yer..maklum laa dari mula berblogging dulu x pernahnya lancar sgt line tenet aku nih.ehee..

Oh yer..model yg sedang berposing nih rasanya ramai dah kenal..resepi fofular katekan..hehe..
Apa2pun memang simple dibuat dan sedap lak dimakan..
Tapi kalo agak2 keluarga besar,kena doublekan adunan ler kot..baru cukup..ehe
Tima kasih kak alma yg share resepi nih..c n p ja dari myR ya..

Puding Pelangi

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

* 10g serbuk agar2
* 650ml air
* 200gm gula pasir (kalau nk kurang manis wat dlm 180gm pun ok)
* 60gm mentega
* 1 biji telur
* ½ tin susu cair
* 1 sudu makan tepung custard
* 1 sudu makan serbuk koko
* 1/2 sudu teh vanilla
* pewarna merah dan kuning secukupnya (kalau nak warna2 lain pun boleh)

Cara-cara

1. Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan
2. Pukul telur sebentar menggunakan whisker kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis
3. Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih kemudian masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata. Then pastu tutup api.
4. Bahagikan adunan kpd 3 mangkuk (sama byk). Then bubuh koko (campurkan sedikit air dulu) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata , adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 leh letak kuning dan merah.
5. Sengetkan loyang/pe2 bekas puding sedikit (yg Alma gunakan bekas square 7x7in) - i.e. biar satu hujung tu tinggi (lapik/alaskan dgn pe2 utk tinggikan).
6. Mula2 tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang/bekas (dihujung yg paling rendah tu ler), kemudian satu senduk makan adunan warna kuning dan las skali satu senduk adunan warna coklat. Ulang buat cam ni sampai semua adunan habis.
7. Bila dah siap, letakkan semula loyang/bekas ke kedudukan asalnya. Then, masukkan ke dalam peti sejuk, bila dah keras leh ler ngappp

Apa lagi..jom lah ngappp!!hehe..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

19 Komen Di Sini:

suri solehah said... [Reply to comment]

salam..awesome...nk tanya,kalau nak selang selikan adunan tu kena tunggu keras dulu ke atau masukkan terus... :-)

Suzi said... [Reply to comment]

sedapnya puding....akak pun suka puding ni.

comellah yg bentuk bunga tu, hasue potong pakai cuter bentuk bunga ye...

ima said... [Reply to comment]

salam sue...cantiknya puding sue buat tu...rasa dia memang sedapkan...kak ima pun dah beberapa kali buatnya..tapi tak lah secantik air tangan sue...huhu

Watierman, rmanbkr said... [Reply to comment]

Salam Dik Sue...sihat ke??? sure sihat tu rancak dia memasak di dapur siap dengan keceriaan pelangi lagi tu!!! Teringin pulak nak buat puding dah lama tak buat...tapi cuaca agak sejuk kebelakangan ni....!Memang menggodalah warna pelangi tu!

leen hussain said... [Reply to comment]

alahaii meleleh nengok...

HaSue said... [Reply to comment]

suri solehah > w'kumsalam..tak payah tunggu keras...masukkan jer terus,tp buat perlahan2 ye supaya adunan tu x tercampur terus

HaSue said... [Reply to comment]

kak suzi: a'ah kak..sue potong guna cutter bentuk bunga..nak tarik perhatian budak2 nih..yg x dipotong gitu lambat lak abis.hihi

HaSue said... [Reply to comment]

kak ima: wkumslm kak.. tuh puding versi comot kak..nak siap cepat..hehe..mmg sedap n yg penting mudah je nak buat,kan :)

HaSue said... [Reply to comment]

kak watie: wkumsalam kak watie.. sihat alhmdulillah..akak sihat ke? skrg nih kat sini sblh siang panas kak..malam2 baru ujan..tp elok gak.xyah siram kebun.hehee..siang2 leh mkn puding sejuk2.hii

HaSue said... [Reply to comment]

kak leen:jemput laa kak..jamu mata.heee

izahdaut said... [Reply to comment]

aisehh mana tahan kena jamu mata je..berpinar menerima panahan puding nih..lawoo nyeee..still ternganga ..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

izah:kena jamu mata laa zah..kalo xnak gak kena ke dapo laa buat sndirik coz yg nih dah licin.hihi

K.Nor said... [Reply to comment]

makyung!!! miss u sooooo much! :) cantik puding tu.. :)

HaSue said... [Reply to comment]

K.Nor:miss u byk2 gak kak norrr..hihi..

shafida said... [Reply to comment]

cantiknya akak...sedap tue......terus meleleh air liur....

HaSue said... [Reply to comment]

shafida:iskh2..sibbaik bukan meleleh air mata..hehe

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Salam sue...suka bila tgk sue aktif semula..hrp2 3g tu tetap ada w/pun 1 bar je..janji leh berblogging kan. sedapnya jamu mata ngan puding sue ni...take care ya sue

HaSue said... [Reply to comment]

kak rosaliza: wkumsalam kak..sue pun suka je dpt aktif nih..a'ah,harap2 bukan seketika jer laa 3g nih ada kak..hehe..
akak jgn lupa pakai bengkung..hihi

farah wahida said... [Reply to comment]

assalamualaikum sue..
meriah sungguh resepi2 sue..arini cari resepi puding pelangi..mohon kongsi ye..nk cuba resepi ni..
tak rugi follow blog sue sbb berbaloi ye..klu sue sudi jom la melawat kt blog cek ah yg tak seberapa je..maklumla budak baru belajar..hihih
farahwahida961.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...