Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, November 22, 2010

Kuih Bakar Lemak Manis

Buat untuk minum petang nih..tapi gara2 x sabar nak potong,aku keluarkan dari loyang masa ngah panas2 lagik..hehe..
Tapi rasa kuih bakar nih memang best..tekstur pun lembut sangat..rasa lemak n sedang2 jer manisnya. Kalo nak lemak lebih guna laa santan pekat fresh..sure lagi sedap.. pastu aku x letak pun bijan coz x berapa suka..ehee..

Resepi nih intai kat dapur kak fida@myr,dah lama simpan baru hari ni cukup seru nak buat..tima kasih kat kak fida yg x kedekut ilmu n resepi yang ada dalam koleksi beliau..
Jadinya resepi mudah ini dipanjangkan lagi kat sini agar mudah orang lain nak mencuba pula..

Kuih Bakar Lemak Manis

Bahan-bahan ( Loyang 8x8 inc. )

• 1 1/2 cawan tepung gandum
• 1/2 cawan gula
• 3 biji telur
• 3 cawan santan - (200ml sntan KARA + air)
• 3 sb susu manis
• garam secukup rasa
• 1 sk esen vanilla
• sedikit pewarna kuning
• bijan - utk tabur (opt)

Cara-cara
1. Satukan kesemua bahan2 di dalam blender kecuali bijan dan kisar hingga sebati.
2. Masak adunan hingga pekat.
3. Tuang ke dalam loyang yang di sapu majerin,ratakan adunan dan tabur bijan jika suka dan bakar selama 40 min atau sehingga kelihatan garing.

Note:oh ya..step no 2 aku skip jer..terus bakar cam kuih bakar biasa buat..sibbaik menjadik gak..ehee..seeloknya ikut laa cara2 kat resepi tu yer..aku tadi tuh lupa nak rujuk resepi..ehee..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

5 Komen Di Sini:

Chik Mimi said... [Reply to comment]

wah sue makin dekat due date makin ghajen ni

HaSue said... [Reply to comment]

kak Mimi;ishh,takde laa kak..cam biasa gak..cuma update blog je rajin sket sbb tenet ada laju dr biasa..cuma skrg ni salu putus2 jek..hehe

nabilah_2908 said... [Reply to comment]

hye...sy dtg dr blog kak Ati Masrif

kebetulan..sama lak n3 kita hari ni..bezanya sy punya warna hijau..hehe... (^_^)

jom ke APA KATA HATI pulak,
HOME MADE KUIH BAKAR

Sueozana said... [Reply to comment]

Slmlkm sue..

Hai, sedapnyer kue.. menawan sungguh warnanyer tuu...

♥LOVE2COOK♥ said... [Reply to comment]

Hi Hasue...I heard from KakMin that U have delivered!!! Congratulations ya...do take good care of urself!!! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...