Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, July 12, 2010

Segar dr ladang..

Hari nih nak share gamba hasil tanaman kebun di luar dan dalam umah..hahaa...ntah apa2 laa ek..boleh laa nak tyg kat kaknor JB yg suka bercucuk tanam tu..hehe..kak nor Ganu suka gak bercucuk tnm kot..cuma xleh jer sebab duk tingkat atas..agaknya laa..pepandai jek..ngeee...
Model cilik sedang posing ngan sayur..hehe

Yg nak share kat sini bukan semua kebun pun(macam la byk sgt ek) tp aritu banglong(anak sulung) tabur biji benih sejenis sayur ni..salad kan?punya laa banyak,nak abis sepeket kecik tu.. tp tumbuhnya mungkin 4-5 pohon jek..huu..alhmdulillah,rezeki gak..sekali tuai amik 3-4 pokok gitu boleh laa untuk 2 kali masak cukup sekeluarga makan.. ingatkan dah abis ni..pastu beberapa hari kemudian nak amik kangkung lak..tengok2,sepokok ni punya laa subur..daun kemain meriah..suka tengok!camner banglong bleh tak nampak memula aritu..hehe..

Dalam sepokok seakar tu banyak benar dahannya..buat masak 2x pun x abis kitorg sekeluarga..walaupun budak2 makan sekali. Yg speselnya tak guna baja kimia atau racun serangga pun..
seronok kan kalo tanaman semua subur n segar bugar..

Yang nih tanaman dalam rumah..ataupun dalam peti sejuk..hahahah.aritu kan aku dah cakap aku tak masak2 ms ngah mabuk kaw2 aritu..jadinya carrot ni terbiar begitu sahaja dlm esbok tanpa dipedulikan org2 yg ambil alih tugas aku ms tu..tengok2 dah panjang cambahnya haa..hehee..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

8 Komen Di Sini:

awek_utara said... [Reply to comment]

uiks..carrot ni leh idup ke dlm peti ais k.sue?

klu gtu, pasneh za nk try tanam carrot dlm esbox la..senang kja, xkotor..ngeh3...

Jiya said... [Reply to comment]

uikk.. camna carrot tu leh tumbuh lam peti ais hasue?? kompem peti ais nko ni cuaca panas dan lembab. akekekekkeke

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Salam sue..bestnya kalo dapat hasil gini...comelnya model cilik tu...mmg muka dia iras ngan muka sue hehehe. Akk pun kdg2 ada gak tanam karet dlm peti ais heheheh, bila dok kat box tu terlepas pandang...naik jd pkk heheh

coodeang said... [Reply to comment]

Skrg cuaca panas tak menentu. Duduk bandar mcm saya, nak tanam pebendepun susah. Tanam lada pun tak berbuah. Skrg cuma ada peria katak je.

Sueozana said... [Reply to comment]

Salam Sue..
Dah abes fenin la ni yer.. siap tanam sayur daah, dlm peti ais tu boh baja apa..? Baja 'M' erk?? hehe!

Dimple kat pp model tu lawa laa...

K.Nor said... [Reply to comment]

sue, akak suka menanam tau.. walau duk atas loteng ni, akak tetap menanam. pandan, limau purut, limau kasturi, kesum, kucai, kari, daun pudina, cili padi pun ada tau .. semua dlm pasu hihihi

Azita Zain said... [Reply to comment]

salam sue...
karot akak pun suka idup dlm esbok tu...hehehe

HaSue said... [Reply to comment]

awek utara : haha za..elok bebeno tu tnm jek dlm esbok..xyah susah2 gi blkg umah nak tuai..hehe

Jiya: Biasa laa jiya..kejap bukak,jap tutup tu yg jadik panas n sejuk kot..haha..tp aritu dah kuar esbok jadi hijau ler daun dier sbb baru dpt chy matahari..ko ada blaja sains x jiya?ahaks

Kak Rosaliza: wkumsalam kak..skali skala tanam carrot best jugak tu..segar masih berdaun.ehehe..

Kak Sueozana: wkumsalam kak..betul tu..baja 'M' kuasa 2..malas n mabuk..ekeke..

Kak Nor:uii..rajin ah kak nor nih..sibbaik akak duk tingkat atas..kalo duk tingkat bawah mau jadi petani moden n pembekal sayur2an ni..hehe..

Kak Azita:wkumsalam..haha..bagus laa kan kak..at least carrot tu tak layu..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...