Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, July 7, 2010

Laici Susu

Salam..
Biasa dengar tak kalo masa mengandung digalakkan minum air susu kacang soya? Haa..khabarnya untuk mendapatkan anak2 yg berkulit putih gitu kan..kebenarannya tak tau laa setakat mana kan..tp nak kongsikan satu petua yg aku dapat dari seorang kawan berbangsa cina ni..katanya kalo nak dapat anak putih2 ni kena minum air susu(warna putih) dan elakkan minum air berwarna seperti kopi,teh,milo dan sebagainya.. adeh,aku nak tergelak pun ada gak tp aku bukan jenis yg memandang remeh pandangan2 n pengalaman2 org lain..

Dia kata,ia terbukti kat diri dia sendiri laa kan..sebab dia ada 3 orang anak..yg sulung(lelaki) dan 2 perempuan. semasa mengandung anak lelaki tu doktor tak benarkan dia minum air lain selain susu dan air kosong..jadinya anak yg keluar memang putih gebu gitu..dah anak2 yg seterusnya dia dah boleh minum air milo dan kopi..jadi kulit anak2nya pun x seputih abang mereka..mungkin kebetulan je laa kan..tp mungkin ada kebenarannya..wallahualam..
Jadi minum soya bean tadi ada kaitan juga dengan statement beliau kan..kawan aku yg duk sabah pun kata elok minum susu untuk kulit anak yg putih..selain tu minumlah air kelapa muda..

Menu kali ni pun ada kaitan dengan susu gak..haa,sebelum ni pernah buat laici smoothie by love2cook kan..kali ni nak share menu laici susu yg senang nak buat tapi alhamdulillah sedap...lagi lama,lagi sedap..
Kat restoran pun ada yg menyediakan minuman ni tapi jarang2 lak jumpa..

Bahan2:
  • 1 tin laici
  • 1 tin susu cair
  • gula secukupnya
  • 1 liter air sejuk
  • ais batu secukupnya
Cara:
  1. Campurkan semua bahan dan kacau sebati. Rasa air ini lebih sedap jika dibuat lebih awal sebelum minum(contohnya untuk berbuka puasa)

P/s: Kepada semua ahli2 myR,meh terjah umah baru kak yani(tokey myr)..hehe
Klik > Deco Choco
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

4 Komen Di Sini:

cheqna said... [Reply to comment]

salam kak
kalu laici blend lagi sedap kak..
wah tetiba dahaga nih...huhuhu

♥LOVE2COOK♥ said... [Reply to comment]

Hi Hasue, tetiba teringat kat Lychee Smoothie Love plak! Lama dah love pun tak buat! ;)

Laici susu pun sedapppppp!! Mintakkk ;)

dzilla said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
HaSue said... [Reply to comment]

cheqna >wkumsalam..betul tu..tp leceh sket la.kalo ms rajin leh laa buat smoothie..hehe

Love2cook > hehe..yg ni x letak susu pekat love..n not blended..ada kelainan sket..
ashika x ikut skali td?hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...