Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, July 29, 2010

Bengkang Lapis Ubi Kayu

Pantang ada kesempatan dan ada kelajuan walau sedikit memang duk godek2 blog jer..jadi jangan terkejut kalo kejap2 gelap,kejap2 terang yer kalo masuk sini sebab kadang2 nak preview apa yg diedit tu x lepas pun gara2 selalu tenet yg lembap nih..sebab tu main save jer walaupun x sure hasilnya..haha..
Apa2pun mekasih juga buat Cik Min yang bagi tunjuk ajar nak godeh2 itu ini aritu..tq2.. :)

Cerita pasal menu yg sedang berposing nih pulak,nasib baik masih elok lagi ubi kayu yg dah terbongkang beberapa hari kat dapo tuh semalam.. bukan beli pun, tapi jiran yg bagi..kalo jumpa orang jual selalu gak suka2 beli(beli dulu baru nak pk nak buat apa nanti)..
Tips untuk memilih ubi untuk dibuat bingka ni,pilihlah ubi yg masih muda dan bukan yang dah besar gedabak sangat yer..yg muda2 kecik2 tu lebih sedap kalau dibuat bingka..
Yang ubi aku guna nih tak berapa fresh sangat dah..pastu parutan pun serabut jer..maklum laa,rajinnya terlebih2 kot..huahua..

Nih resepi cedok dengan jayanya dari umah kak watie yang rajin masak2 tu..kalau nak tempah kek atau kuih muih pun boleh juga..x gitu kak watie?hehe..
Nak sebarkan juga resepi akak kat sini dan terima kasih bebanyak yer kak..memang lembut jer teksturnya dan sue guna gula apong+browning sugar skit..

Bahan2 yang digunakan:
• 1 kg ubi kayu disagat ~anggaran lebih kurang 4 cawan hasil sagat
• 1/2 cawan gula pasir
• 1/2 cawan gula merah & 3 sudu besar gula pasir (kacau dengan 1/4 cawan air panas & tapis)
• 1 sudu garam
• 1 1/2 cawan air atau lebih tak kisah sebab lepas tapis air ni dibuang
• 1 peket santan di campur terus ke dalam adunan
• sedikit margarine atau butter
• beberapa titik pewarna kuning dan cokelat

Cara-caranya:
• Sagatkan ubi dan campur dengan 1 1/2 - 2 cawan air
• Kemudian tapiskan, biarkan ubi tu dalam penapis selama lebih kurang 15 minit atau lebih
• sapukan loyang dengan butter dan panaskan oven ke suhu 200 darjah api atas & bawah
• air tapisan dibuang.....tuang perlahan-lahan untuk sagu yang tinggal melekat liat dilapisan bawah
• campurkan sagu yang liat tu dengan ubi tadi dalam mangkuk
• Masukkan garam dan sepeket santan serbuk & kacau rata
• kemudian bahagikan kepada dua bahagian sama banyak
• masukkan gula pasir, dan beberapa titik pewarna kuning pada satu bahagian
• masukkan bancuhan air gula merah & gula pasir yang sudah sejuk & ditapis & beberapa titik pewarna cokelat
• Tuang 1 cawan adunan bewarna kuning ke dalam loyang bersaiz kecil anggaran 7 X 7 inci dan ratakan
• Bakar selama 10 minit
• Tuang 1 cawan adunan dari bahagian berwarna cokelat pula dan bakar lagi selama 10 minit
• ulang proses hingga selesai
• sapukan sedikit butter pada lapisan paling atas selepas 10 minit dan terus
• Bakar selama 30 minit atqau lebih ...bergantung pada tahap kerak yang anda suka.
• Bila dah sejuk....baru cantik dipotong....

NOTA : adunan biar pekat sikit....sebab terbukti tak perlu tambah air banyak akan menghasilkan bengkang yang kering elok jer!

Simple jer nak buat tapi hasilnya memang best!Sedap nih untuk minum petang diganding bersama kopi o panas2..hehe

P/s:Rupanya bengkang dengan bingka adalah kuih yg sama yer..mungkin lain tempat lain panggilannya kot..hehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

6 Komen Di Sini:

Watierman, rmanbkr said... [Reply to comment]

Salam Sue..buka blog sebab nak cari resepi terus terpandang n3 bengkang Sue..bagai terbang jer dah sampai....meleleh air liur Akak nemgok bengkang Sue....tu lah hari tu Akak silap gi letak warna coklat tu di atas..yang ni....CANTIK!!!! suap kan Akak sepotong!TQ tolong warwarkan business & blog Akak ya!!! TQ for trying out the recipe juga!!

Mat Gebu said... [Reply to comment]

salam sue...
waaaaaa...terus terguda, cair iman ku..tuu diaa..tunggu lah aku curi ubi kat kebun abah aku dulu, hahahaha...

indahhouse said... [Reply to comment]

Salam kak hasue,
Oh, saya kempunan bingka ubi. lom cari kat pasar lagi. huhu

HaSue said... [Reply to comment]

Kak Watie: Wkumsalam kak..kalo buat kek lapis sarawak pun biasa letak warna gelap dulu..hihi..apa2pun best jer buat ikut resepi akak ni..senang n lembut..insyaallah nanti war2kn bisnes akak tu..slmt maju jaya ye kak.. ^_^

mat gebu:wkumsalam cik mat..ada kebun laa yg best..sukati jer nak size n peringkat umur apa kan..huhu

nurindah: wkumsalam...kena cari gak tu nur..hehe

HaRi-HaRi BaHaGiA said... [Reply to comment]

ya allah serius memang sedap.....terliur dibuatnye....ni yang kena cari ni...kl tak anak dlm perut ni kepunan..heeee....sedapnye

Azman aziz said... [Reply to comment]

salam nie nak Tanya satu paket Serbia santan tu brapa gm ? Bolih ka guna satan tin dah bnyk mana kena guna terima kasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...