Salam kembali..
Setelah kelam kelibut sikit ngan blog ni akhirnya berjaya gak ngentri hari ni..tenet pun ok jer harap2 sempat laa blogwalking petang ni..pada pengunjung2 lama dan baru mekasih sebab sudi singgah n tinggalkan komen n mesej yer...
Dah masak tengah hari lum? kalo ada nangka muda belakang umah tu gi amik dan 'semelih' segera sebab sedap sangat2 dimasak lemak kalo dah lama x makan..
Menu nih 2 hari berturut jadi santapan kitorang tapi tetap berselera sungguh menikmatinya..
Mungkin juga jenis nangka ye mempengaruhi rasa kesedapan gulai nangka tu?
Yg ni x perasan lak jenis nangka apa..nangka biasa jer kot..bukan nangka susu..

Satu petua nak masak makanan berasaskan buah yg agak berisi atau pejal seperti nangka,umbut,terung,betik muda dan sebagainya ni.. jika masakan kita jenis yg ditumis yer,biarlah bahan2 tumisan meresap dahulu ke dalam sayur..perlahankan api jika perlu dan tunggu sedikit layu barulah tambahkan air. Jangan masukkan sayur(nangka muda contohnya) kemudian terus masukkan air sebab ini akan buat masakan kurang sedap dan hambar. rasa pun lebih kepada rebus jer..
Kalau takut hangit gak tambahkan sikittt jer air sekadar mengelakkan dari hangus kat bawah tu jer..sambil tunggu ia sedikit layu tu kacau lah ye..


4 Komen Di Sini:
Salam kak hasue,
bagus petua kak tu. saya baru buat nangka dlm minggu ni. beli yg siap potong je.hihihi. Terima kasih atas tips kak ya . sedap juga dimasak gulai camni.
wkumsalam nur..nanti cubalah praktikkan yer..insyaallah lebih sedap dari terus ditambah air..selamat mencuba!
adoii.. rindu nak makan ni. ni yg mcm nak carik nangka sayur ni. uwaaaaa.. omakkk!
Jiya: sedap oh jiya..aku lama x mkan memang tahap ngidam kaw2 dah aritu..ekeke
Post a Comment