Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, July 29, 2010

Nangka Muda Masak Lemak

Umm Cakk!hehe..
Salam kembali..
Setelah kelam kelibut sikit ngan blog ni akhirnya berjaya gak ngentri hari ni..tenet pun ok jer harap2 sempat laa blogwalking petang ni..pada pengunjung2 lama dan baru mekasih sebab sudi singgah n tinggalkan komen n mesej yer...

Dah masak tengah hari lum? kalo ada nangka muda belakang umah tu gi amik dan 'semelih' segera sebab sedap sangat2 dimasak lemak kalo dah lama x makan..
Menu nih 2 hari berturut jadi santapan kitorang tapi tetap berselera sungguh menikmatinya..
Mungkin juga jenis nangka ye mempengaruhi rasa kesedapan gulai nangka tu?
Yg ni x perasan lak jenis nangka apa..nangka biasa jer kot..bukan nangka susu..

Bagi yg tak pernah masak sendiri meh laa cuba yer..bukan susah pun..sekarang dah ada yg jual sedia dipotong2 tinggal nak masak jer lagi..tapi yg hb aku beli ni yg masih bulat elok,sendiri semelih punya...fresh pun fresh tuu..cuma mencabar sket la dgn getah2 ni kan..takpe2,minyak masak kan ada...sapu pisau ngan minyak masak dulu,pastu guna laa plastik utk sarung tangan yer..

Satu petua nak masak makanan berasaskan buah yg agak berisi atau pejal seperti nangka,umbut,terung,betik muda dan sebagainya ni.. jika masakan kita jenis yg ditumis yer,biarlah bahan2 tumisan meresap dahulu ke dalam sayur..perlahankan api jika perlu dan tunggu sedikit layu barulah tambahkan air. Jangan masukkan sayur(nangka muda contohnya) kemudian terus masukkan air sebab ini akan buat masakan kurang sedap dan hambar. rasa pun lebih kepada rebus jer..
Kalau takut hangit gak tambahkan sikittt jer air sekadar mengelakkan dari hangus kat bawah tu jer..sambil tunggu ia sedikit layu tu kacau lah ye..

2 kali masak.. bezanya cuma yg kali ke 2 tu aku tambah sedikit serbuk kari jer.. kalo nak tambah sayap ayam yg dipotong 4 lagi sedap dan yg pastinya best ratah gitu jer..hehe

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

4 Komen Di Sini:

indahhouse said... [Reply to comment]

Salam kak hasue,
bagus petua kak tu. saya baru buat nangka dlm minggu ni. beli yg siap potong je.hihihi. Terima kasih atas tips kak ya . sedap juga dimasak gulai camni.

HaSue said... [Reply to comment]

wkumsalam nur..nanti cubalah praktikkan yer..insyaallah lebih sedap dari terus ditambah air..selamat mencuba!

Jiya said... [Reply to comment]

adoii.. rindu nak makan ni. ni yg mcm nak carik nangka sayur ni. uwaaaaa.. omakkk!

HaSue said... [Reply to comment]

Jiya: sedap oh jiya..aku lama x mkan memang tahap ngidam kaw2 dah aritu..ekeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...