Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, July 9, 2010

Kailan Goreng Sos Tiram-ala2 SRC

SRC tu apa ya?ahaks..tu singkatan bagi nama restoran Singapore Chicken Rice yg berlambak ada kat Kuching nun..ada gak kat Sibu,kat Miri..dan mungkin bandar2 lain di Sarawak..tp kat Mukah sayangnya takde plak.kalo ada sure jadi pelanggan tetap dah kat sini.huhuh..

Honestly,so far nak makan nasi ayam kat SRC la paling best!
Dengan nasi ayamnya yg lembut,ayam yg sedap bersama cili kisar yg best..menu sampingan yg menggoda perasaan..hehe

Kailan goreng gini memang nampak biasa jer..tp kalo silap gaya leh x jadi gak.. aku pernah tengok tips dr chef chinese kat tv dulu tuh dia kata sos tiram memang sedap diganding dengan perisa seperti gula dan lada sulah..jadi aku try letak gitu memang sedap!tp agak pekat,so cuba demi cuba memang last2 puas hati dengan hasil percubaan sendiri..

sukatan ni untuk satu hidangan lebih kurang makan untuk 3-4 org..bagi penggemar baby kailan tu boleh la mencuba yer..

Bahan2:
  • Baby kailan - dlm 2 cawan
  • sos tiram -1/2 cawan(campurkan dengan 1/3 cawan air)
  • 1-2 ulas bawang putih-ketuk n cincang halus
  • lada sulah dan sedikit gula
  • Sedikit minyak utk menumis
Cara:
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga naik bau
  2. Masukkan sos tiram,kacau sebentar dan masukkan lada sulah serta gula. kacau sehingga pecah minyak dan masukkan kailan
  3. kacau goreng seketika dan padamkan api
  4. Taburkan bawang goreng ketika dihidangkan..sesuai dimakan bersama nasi ayam atau nasi putih. Selamat mencuba!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

2 Komen Di Sini:

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Salam sue..kalo kailan masak gini bestkan..kalo guna minyak bijan lagi best kut...

izahdaut said... [Reply to comment]

memang best ..simple tapi kdng2 bleh gak tak jadikan.. i like kailan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...