Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, July 22, 2010

Blueberry Marble Cheese Cake

Hah..dah lama x tengok menu kek kat umah aku nih kan..kan? Sebenarnya baru ni laa aku wat kek tapi bukan versi bakar atau kukus pun..hehe..kang kalo dah keluar pengukus dari gobok tu susah nak stop mengekek..(mcm rajin bebeno jek bunyinya ek)hak hak..
Ada 1 kek kukus teringin nak buat tapi lum kesampaian hajat di hati..kemalasan masih berbaki agaknya..hee..

Meh sini nak tunjuk kek yg best jek ditelan tekak ni ha..macam makan eskrem je kan..

Ntah napa asal gambar ciskek jer posing gaya gini ek..ahh,x kisah ler posing camner pun..janji enak jek masuk perut ek!
Rasa ciskek ni rasanya sapa2 yg pernah rasa non-baked ciskek mesti bleh imejin rasanya camner...x jauh2 sangat beza..kesedapan cheese tu tetap terasa,ditambah dengan rasa bluberi dan gabungan rasa whipping cream n yogurt..penggemar ciskek jenis begini memang harus buat sendiri yer..kalo malas,gi tempah jek.

Resepi skodeng kat umah cik kak ina atau nama komersial beliau hana..mekasih cik kak!aritu ngendeng umah dia,dia x bagii..dekuttt ekk..suh wat sendirik ekkk...takpe2,arini nak bagi nih kak, tapi dah abis la plak.sowiii..heh heh.. :P
Pepon,nak tepek resepi kat sini gak laa ek..mekasih buat penyumbang asal resepi nih..err,x ingat sebenarnya nih..bukak link cik kak tuh asik failed jek..biasa laa tenet aku nih semput sokmo..ahaks

Bahan-bahan
Untuk base (jika suke biskut byk, leh gandakan base nih)
• 80g biskut merie or etc - hana gune ritz -hasue guna oreo tanpa intinya
• 50g butter - cairkan
Untuk Cheesecake
• 250g cream cheese
• 200g whipping cream
• 150g yogurt plain
• 50g gula - leh add-hasue guna 70g
• 15g gelatin
• 60ml air panas
• 50g buah blueberry tin - hana gune yang segar+ jem-hasue x buh
• 25ml syrup blueberry - bleh gune filling@jem blueberry
Cara-cara
• Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang springform 18cm. Alas loyang dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya senang nak keluarkan.
• Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padat2kan. Simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya 30min-sejam.
• Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan. (atau boleh juga kaedah double boiler utk satukan gelatin nih agar tidak berbiji2)
• Pukul cream cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu. Masukkan yogurt dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan gelatin dan pukul lagi hingga rata.
• Gunakan spatula, masukkan buah blueberry dan juga syrup. Tak perlu kacau sebati sebab inginkan hasil seperti marble. Tuang ke dalam loyang biskut tadi. Dan sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
• Potong dan hidangkan.

Bila dah hidangkan bleh laa makan..ye tak?lagi sedap lepas semalaman dalam peti sejuk!yummmyy!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

10 Komen Di Sini:

ima said... [Reply to comment]

salam ha sue...ermm memang betul2 macam aiskrim...sedapnya,bahan2 lainnya semua dah ada...gelatin je yang tak de...tak bolehlah kak ima nak rasa keenakannya...huhuhu.

umie said... [Reply to comment]

nyaman na juak..dah lah puasa tok..mun dekat tek alu diagak mek tek..

~~zAnAfAhMi~~ said... [Reply to comment]

kat dapur ada biskut oreo, kena buat ni...

HaSue said... [Reply to comment]

kak ima :wkumsalam.. nanti dah ada stok gelatin leh laa cuba kak..hehe

umie:cuba ktk dekat ctok..sng tuka2 loyang..hihi

zanafahmi:kena cuba tu.. :)

zai said... [Reply to comment]

sodapnya......suami akak suka sgt ciskek...

Anonymous said... [Reply to comment]

assalammualaikum,kak hasue kalau gelatin tue ganti ngn agar2 bleh tk??
=)

izz warey said... [Reply to comment]

aslm kak hasue..nk tnye ni,gelatin 2 lau tukar ngan agar2 blh x?kt kawasan sy tinggal ni ssh sgt nk cri gelatin..if ader pon xtau halal ke x

HaSue said... [Reply to comment]

w'kumsalam..maaf lambat reply yer adik2 yg bertanya..
gelatin tu rasanya boleh ganti agar2,cuma akak x sure sukatan yg sesuai untuk menyamai kepejalan spt yg dihasilkan oleh gelatin..TETAPI kepejalan gelatin ni berbeza sikit dari agar2..jadi tekstur yg dihasilkan pun beza .. kalo nak gantikan,kena guna sikit jer rasanya..kalo buh 15g agar2 jadi puding terus karang.. :)
kalo nak try boleh jer dik..try error gitu.. :)

Sheda Shawolz said... [Reply to comment]

Okay ..terime kasih byk2 ^^ asalkan balas btl tak :)

intan said... [Reply to comment]

saya nk tanya lah sis.. kalau kita buat cheese cake macam ni loyang macam mana yg paling sesuia di gunakan ye? coz saya nak kuarkan dia sebiji.. hehehhe nak buat utk besday anak saya nati... tq sis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...