Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, April 10, 2009

Chimo Lari Dari Rumah..


Hai..

Siapa Chimo?Chimo anak bongsu Chombi..
Nama Chimo comel kan?dayang jack cadangkan nama tu..thanks 2 her..

Ceritanya begini..
Beberapa hari yg lepas,tauke kantin memandu kereta GeTz hitamnya datang umah..
Masa nak bagi makan malam tu Chimo memang tak ada di kalangan diekor nih.
So kitorang ingat Chimo pergi mana2 ke..tangkap tikus ke. Maklum la,diekor diajar bersifat lasak oleh ibu diekor. Walaupun makanan ada disediakan,tp usaha sendiri tu penting..agaknya begitu laa apa yg diperkatakan Chombi pada anak2nya.

Masuk 2 hari Chimo x balik2 gak..kitorang dah mula pasrah.My son kata,agaknya dia masuk keta tauke tak?Kitorang mmg dah tau kucings(lebih dari seko kena letak 's') ni suka masuk bawah keta.

Nak wat camna kan..
Pagi tu,pergi kantin tauke..dia tanya
"lu orang ada hilang kucing ka?"
"Ada2..lu ada nampak ka tauke?"laju jer aku jawab..mesti dah mati chimo nih masuk bahagian enjin keta dia.
"ada woo..itu hari saya buka pintu kereta dia terus lompat keluar.."wuhhh..lega.masih bernyawa laa tuh.
"Bagus oh dia,tidak liar...tidak lari2."sambungnya..
'dah kucing peliharaan,memang laa manja..bukan kucing terbiar'kataku..tapi dalam ati jer la.heh
"saya punya anak cakap suruh lu orang ambik balik sebab dia suka lompat2 kacau saya punya barang"
'haa...baru tau..'gelakku dalam ati
"yalah tauke..dia suka panjat2.."teringat aku pagi ahad lepas Chimo duk ayun2 kaki atas tingkap ruang tamu.tinggi tuuu..aku nak snap pic tp dengan panik ia turun melalui langsir umah.huhuh..lama2 rosak langsir akuh.
"petang nanti lu ambik lah.."
"Ok2...petang nanti kitorg ambik laa tauke"
Kantin tauke nih ada 2 buah..tempat Chimo ni kantin yg dibuka sebelah petang..

So petang tu sekitar 5.30 lepas ambik Banglong dari sekolah(aktiviti PBSM)
kitorang terus ke kantin..
Tauke pun ada..anaknya cakap baruu tadi ada..
kitorang panggil2 takde gak..dah laa agak ramai juga orang kat situ.
Ia2 jer budak2 neh panggil x kuar2 gak..
Chimo xnak balik agaknyaa..
Dipendekkan cerita,kitorang suruh jer tauke tuh call jika chimo ada balik dan kitorg akan terus ambil..dia cakap 'O.k' ..
"tak pun saya sendiri anta umah lah"

Tunggu punya tunggu hari ni dah berlalu 2 hari..
Tanya lagi tauke tuh dia cakap lepas hari tu chimo tak ada dah..
uwaaaa...
agaknya ada orang culik kot..
Adakah Chimo memulakan pengembaraannya sendiri...nak merasa hidup mengembara kot.

Sekarang tinggallah Chitam dan Chiko bermain bersama ibu diekor.
Terasa sunyi sikit sebab Chitam suka bergelut dgn Chimo nih.
Chiko ni pendiam sikit..kontrol ayu gitu.huhuu
Walaubagaimanapun..kitorg masih harap sapa2 yg nampak Chimo ni,dapat pulangkan..
Chimo,jika chimo ada nampak mesej ni..pulang lah..kitorg amat merindui mu..
(iya2 ooo...jer ek)hehehee..

Oh yea..umur Chimo masa ia lari tu genap 3 bulan.Dah remaja diekor..Tapi kan..mungkin itu yg dimahunya. Errmm..Pandai pulak Chimo tumpang kereta orang nak lari dari umah ekk..huhuuu
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

4 Komen Di Sini:

dayang_jack said... [Reply to comment]

sedih mek dgr crita kehilangan chimo. baruk pg td kmk tringat berapa ndak kah umornya masa tok. ..hrp2 nya sik apa2. sabar jak kitak, Sue. mungkin nya travelling jak ya. mun ktk rajin, polahlah poster (chimo wanted) ka, 'lost n found' ka..pas ya edar jak kat area ktk ya....ney tauk, ada org tjumpa. ok, jgn sedih gilak, semuanya dugaan....:)

HaSue said... [Reply to comment]

Thanks 4 ur support.. :)
Mek org dah hepi kamek org nya dah dpt balit tok. Sian mek nangga nya kurus semacam jak.huhuuu

nOOrsha said... [Reply to comment]

salam HaSue..

comeynye kucing bertige tew posing.... cam calon malaysian next top model laa plak.. ehehe!~

HaSue said... [Reply to comment]

salam nOOrsha..
uhuu..kucing2 ni memang gemor berposing.cam tau2 jer kite nak amik gambo.kot2 leh jd cover makanan kucing kot..hehee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...