Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, April 20, 2009

Timun Tumis Bersama Udang


Bahan2:

2 Batang Timun Cina(kupas dan potong kecil)
1 cili merah(x berapa sesuai pedas sgt,tp terpulang kalo nak tmbh cili juge)
2 Ulas Bawang Merah
1 Ulas Bawang Putih
1/2 sudu makan Belacan
1 mangkuk kecil udang segar tanpa kulit(lg banyak of coz lg sedap)-kali ni guna udang galah,so potong2 jer x buang kulit..

Cara:

1. Blender semua bahan kecuali Timun menggunakan pengisar bahan kering sehingga agak lumat.(ni kes malas tumbuk guna lesung batu ler)

2. Panaskan sedikit minyak,tumiskan bahan yg sudah dikisar sehingga naik bau..masukkan udang,kacau sedikit dan terus masukkan timun.

3. Kacau lagi sehingga sebati dan perlahankan api.

4. Apabila timun kelihatan sudah agak layu,baru masukkan air,perasakan dgn garam,ajinomoto(jika suka) dan sedikit gula.

5. Masak sehingga timun lembut..bila dah cukup semua rasa,timun dah masak baru padamkan api.

Sedap mkn ngan nasik atau ratah gitu jer..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

0 Komen Di Sini:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...