Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, April 25, 2009

Ulam Mempelam Muda & Sambal Kicap Pedas

Salam hujung mingguuu...
Haaa!!ni menu 'minum petang' semalam..
Mana bisa tahan buk..2,3 menjak nih 'jiran2' bloggers asik2 tunjuk kerabu,sambal,jus dan yang sewaktu dengannya..ala,yang berkaitan ngan buah2 asam nih.heheee..
Mempelam muda nih beli kat pasar semalam..muda2 n montok2 gitu..Nih kalo makan beramai2, petang2 di bawah pokok jambu memang syok.Kalo ada extra buah cam nenas,jambubatu,betik muda,kedondong,mangga muda,jambu air..dan segala jenis buah yang boleh diulam..
Pehh..teringat aku kakak aku yang sorang tuh..semua jenis ulam dia telan..memang antu ulam tul..syok kalo lepak ngan dia..hehehe
Ni aku abiskan sorang2 jer petang semalam..

Asben aku tengok memula aku duk idang atas meja..
Nampak jer mempelam muda ni dia buat kembang2kan jari jemari kat tepi dagu..menandakan kembang liuq laa tu..imagine masam..
Then diikuti dengan kata2..;
"Nilah orang pompuan..berulam!berulam!berulam!"
aku wat muke innocent jer amik sepotong mempelam muda,cicah sambal kicap pedas..
'kech..kechh..kechh..'(ni soundtrek ngunyah mempelam muda laa ni)
Asben jeling,dia amik sepotong..masuk mulut..
"Hiee..masam!"
"Tapi sambal sedap..kaw2 pedas nih..ada benda lain nak buat ulam?"sambungnya
"timun ada laa..nak?"jawabku sambil amik sepotong lagi
"Ermm..x nak lah..kalo ada betik muda ke,nenas muda ke.."
"hah yang..benda takde jangan disebut.."laju jer aku gi dapo amik air minum sebab dah start berpeluh..cili jarum nih pedas giler babasss..
Aku letak sebijik jer..dah buang kebanyakan bijik2nya plak tuh..Iskkh
Sampai jer kakak(anak pompuanku) dari bilik..terus terjah
amik sepotong buah pelam,sesambil cicah dia tanya
"sedap ke ni bah?"(aku time tuh kat dapur)
Belum sempat babahnya jawab dah masuk mulut..
Apa lagi...nenong!nenong!carik air gi dapo..hahaha...
macam2 anak aku nih..


Sambal Kicap Pedas

1 biji cili burung(atau cili padi,letak laa ikut suka banyaknyaSegenggam Ikan Bilis yang dah dikopek(agak2 laa ek,x kuasa den nak timbang..huhu)

1 sudu makan penuh belacan

Kicap secukupnya(agak2 tenggelam sambal tuh

Sedikit ajinomoto(kalo x suka jgn letak

Sedikit Garam(kalo kicap tu dah masin takyah letak)

Cara:

->Tumbuk semua bahan kecuali kicap dan letak dalam bekas.

->Tuangkan kicap secukupnya


Makanan masam2 ni baik untuk kasi goyah sikit kedudukan lemak2 yang macam dah selesa duk dalam badan nih..Biar tergugat sikit,baru senang ia nak cair..hahahah
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

5 Komen Di Sini:

Jiya said... [Reply to comment]

kecur liur dah ni.. hiskkk!!! jap jap nak ambik baldi.. muehehehehe

25february-suery said... [Reply to comment]

sue..huahua...makan pedas ari2 cepat cair lemak degil dlm badan ya..huahua...hehehhe..ari2 ktk berulam..jgn makan nasik..

HaSue said... [Reply to comment]

Jiya..uihh Jiya..baldi nak tadah tu nak watpe?nak minum balik eh?ekeke..haa,nih ada ape2 ke nih..kecur2 nieee..haaa...aaa tak tauu..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

Suery..yalah owh..tp ada nok sakit pewut makan ulam ajak2 sik mkn nasik kelak.hihi

MAY said... [Reply to comment]

wah..mmg nak bt ni...smlm beli kedondong mude..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...