Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, May 2, 2012

Kaswi Pandan Lemak

Assalamualaikum..

Pagi ni bila bukak dashboard masih berwajah lama..ingatkan dah masuk bulan baru dia auto tukar..hehe..takpelah,guna yang lama ni pun ok gak kan..nanti pandai2 laa ia tukar sendiri.. dah selalu gak buka yang baru tu,agak2 dah pening tu yang tuka yang lama ni balik.. hee

Sarapan apa pagi ni?
Kepada penggemar kuih kaswi tu mungkin nak cuba resepi yang satu ni pulak..
Kali ni ada kelainan buh perisa pandan..
Hasil penyekodengan di rumah akak kpop semalam..tu yang terpikat dan bawa balik resepi tu.. Sebenarnya masa kak besah post resepi aritu dah teringin nak mencuba,tapi tak tercuba2 pulak..

Jadi minta izin yer kak Q untuk dikongsikan di sini pula...terima kasih kak,juga untuk kak Besah empunya resepi..tq2..

KASWI PANDAN LEMAK
Resepi: kak besah@myr
Sumber: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( 1 loyang )

1 cwn tepung gandum
1 cwn tepung ubi kayu
1 cwn santan
1 1/2 cwn air perahan daun pandan (3 helai)-hasue guna air biasa+pes pandan pekat
3/4 cwn gula pasir
1/2 sudu teh AIR kapur sireh
1/2 sudu teh garam
1 bj telur (xkira saiz)
beberapa titik pewarna hijau.
secawan kelapa parut (putih sj) + secubit garam.

Cara-cara
  1. Kacau sebati tepung2 & gula bersama air pandan & telur. pastu campurkan kesemua bhn2 lain. kacau hingga tidak bergentel. Tapis lah adunan ni
  2. Seterusnye, masukkan adunan ke dlm loyang yg tlh disapu sedikit minyak. jgn lah tebal sangat, dlm 3 cm cukup. pastu kukus lah hingga masak.. dlm 20-25 minit. (oleh kerana penyediaan x ambil masa lama, eloklah panaskn pengukus sbelum mengadun adunan.)
  3. Bila kaswi dah sejuk, boleh la dipotong & digolekkan dlm kelapa parut yg telah dicampur dengan secubit garam. Nota kak besah:di rmh ni bdk2 xsuke mkn ngn kelapa parut.. tp ok jer..coz kaswi ni dah lemak rasenyer..

Pendapat aku pun sama ngan kak Q..kasui ni teksturnya kenyal2 gitu..mungkin kalo nak lembut dan goyang inul lagi, kena cukupkan air pandan tu 2 cawan kot..heee.. mandai jek.

Lagi satu aku tak paham kenapa orang yang parutkan kelapa tak parutkan bahagian putih ajer..tak pasal2 bertahi lalat kasui aku ni ha.. :D

P/s: Hari ni sibuk sket takleh duk berlama2 depan lappy.. banyak urusan perlu dilaksanakan. Nanti kite BW pelan2 yer..tq pada yang singgah! ^_^
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

26 Komen Di Sini:

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply to comment]

Salam, Hasue.. yey! Akak suka yang goyang Inul, kiranya nanti kena ikut cadangan HAsue boh air dua cawan ek..

Sheila Shafeareen said... [Reply to comment]

salam salmatnpg ada kuih lahnnnn...yg goyang2 tu sdp...penah sekalu buah kaswi pandan..next nak try resepi ni pulak :-)

Norzie hany said... [Reply to comment]

Salam Hasue.
Nampak sungguh menyelerakan....sedapnya buat sarapan pagi ni.

Watierman said... [Reply to comment]

Assalam dik Sue hahaha...memandangkan kaswi tu tak bergoyang Inul apa kata Dik Sue & anak2 tentera Adik aje yang buat sessi goyang Inul....jgn lupa tangkap gambor....nak juga kita nengok tarian Inul sekeluarga...lepas makan kaswi tu....bak tarian pocho2 gitu!!! Cabuttttt!!!...(Sambil bawa sepotong kaswi yg kenyal tu!)

HaSue said... [Reply to comment]

@Sari Yusa Ibrahim
Akak try la,kot2 lebih bergoyang kan..sebab adunan ni buh telur..tu yg tmbh kenyal kot wpun kite tau punca kekenyalannya air kapur..tp yg suka kenyal2 gini harus mencuba resepi ni.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
w'kumsalam n slmt pagi kak..
Akak try lah ye..mana tahu menepati citarasa kan ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@Norzie hany
w'kumsalam..
Nanti ada masa leh cuba ye norzie..
eh selalu gak nampak norzie bertandang ke sini...nanti kite kunjung balas yee...x nyempat2 lak..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Watierman
hahaha..sabo jela dengan komen kak watie nih.. apa kata akak goyang dulu sy amik video?pastu upload kat utube..sure byk hits dpt ..hahaha

CT Delima said... [Reply to comment]

As'salam Hasue

nampak penyediaan nya sangat mudah, selalunya guna tepung gandum, tepung beras dan sedikit tepung ubi. Yang ni cuma guna 2 jenis tepung aje. bolehlah amik resipi ni kot2 nak cuba kan..hehehe

Tang takut ada tahi lalat kak sharipah aini tu bila part suh kukur nyior tu mintak ler yang putih jer dik, jadi tak adalah banyak tahi lalat tu..hehehe

leen said... [Reply to comment]

Salam kenal...Hasue..nampak sedap kaswi tu...

Mas said... [Reply to comment]

Assalamualaikum tuan rumahh....
ni aku datang nak ngendeng kaswi ko tu...
perhh...hijauuuuuuuuuuu
mengancam uuuuuu......

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, dh kuar kaswi hijau pulak mesti sedap lemak2 n kenyal2 nih. nak mkn kena la buat nih.

Gee® said... [Reply to comment]

Sedapnya kaswi pandan...aromanya menusuk ke lubang hidung k.gee nih... siap ada tahi lalat buat penyeri lagi... hehehe

HaSue said... [Reply to comment]

@CT Delima
haha..masalahnya kak,dah cakap kat tukang parut kelapa tuuuu..masih jugak diparutnya dengan itam2 skali..camana tu kak?hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@leen
salam kenal juga leen.. mekasih singgah.. jemput laa jamu mata ye.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
Waalaikumussalam..masuk laa ke dalam.. ada bawa pinggan x arini mas?

HaSue said... [Reply to comment]

@EmbunRosaliza

w'kumsalam..haaa,sibbaik paham sendiri ye kak..haha.. kena la buat sndiri tu kalo nk tau rasa dier.hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Gee®
wangi kan aroma pandan..hee..tula,ada penyeri lg ..sabo jelah..

TopsyTurvyMum said... [Reply to comment]

Tak pernah lagi daku menerai kaswi. Baik yg hitam baik yg hijau. Tapi kalau ada jamuan, cari kuih ni jugak la. Psttt..dah try nasi ayam komok. Marbeless!!!

tun_telani said... [Reply to comment]

kak sue.. tun terasa mcm lemak2 kt peha ni dh joget2 tgk kaswi ni.. dia xsabar nk berlaga sama2 peha.. huhu

Yana Shaiful said... [Reply to comment]

Salam Kak Sue..msk list dulu lah kuih kaswi nii tp hati dh meronta2 suh bt..cane tu ^_^..suka sgt klu kuih ada salut kelapa..mkn x hingat dunia leerr :-)

izahdaut said... [Reply to comment]

aku baru berura2 nak try kaswi pandan kak yatie tu tengok la man yng menjadik ni esok. eh esok lak kan.. hehe.esok lah leh puaa khamis ye dk.. tetibe insaff.. hehe

quinnie said... [Reply to comment]

wahh dah buat ye..hehhehe..kita pun dari minggu lepas nak buat tapi duk bertangguh...kekekke...ingat nak buat lagi le...suka rasanya..:)

Nuwairani Ismail said... [Reply to comment]

kenapa lah asik nampak kuih ni je skrg...? menggugat keimanan betol..

zila 4ever said... [Reply to comment]

ambooii dah buat yer sue..fames ames btl kuih nie.mesti sedap.cantik btul colour ijau tu su...nk menerai jgk ler nnt..:)

mokwo® said... [Reply to comment]

salam sue..bila nak keluar kuih kaswi biru lak??..hihi..berkenan betul nampak kuih nih...salin dulu!!!

i wan nobody, nobody but you!!ewaaah! (hihi sedap lagu wonder girls nih buat peneman bersilat di dapur...demam kpop gak nih)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...