Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, May 15, 2012

Getuk Ubi Kayu.. sedap dan best!

Assalamualaikum..

Selamat pagiii...
Korang sarapan apa pagi ni? Nasi lemak ke? Jangan disebut2 deh..aku jeles kang.. aritu ramai buat pakatan tidak terancang tayang laksa sarawak kat FB,tak pasal2 aku melaksa jugak..walaupun tak berapa nak cukup bahan..heee..gitu laa kalau imaginasi pasal makanan ni melebih2. Kecuali kalau stok bahan takde langsung tu takleh la nak buat apa kan.. tu selera ngade2 tu,orang nak makan..ko nak makan gak.. :D

Ni, kuih ubi kayu ni,getuk ke getok eh? Mana2 laa kan..kat sarawak aku tak sure panggilan kuih ni apa... kalo orang jual yang intinya gula tu ada ler..tu pun bila tanya nama dia kata kuih ubi jek. ^_^
Rasanya korang semua pun pandai buat kan..
Aku suka makan kuih ni kalau kena gayanya..lapisan tepung tu aku guna adunan batter aku biasa buat tu,untuk buat roti goreng rangup, goreng pisang dan sebagainya.. kecairan dan kepekatan batter(adunan tepung untuk menggoreng) sendiri la ejas ek.. kalau nak lapisan tu nipis cam aku buat ni kena la cairkan sikit adunan tu,tapi jangan sampai cair sangat lak..cukup sekadar menyelaputi ubi kayu tadi..

Oh,intinya tu tak terhad.. ubi kayu yang direbus dilenyek atau ditumbuk halus,lepas tu gaul dengan gula dan kelapa parut(putih sahaja).. buh laa sebanyak mana ikut suka dan ikut selera..jangan lupa buh secubit garam untuk rasa lebih best dan lemak.
Lepas tu korang leh bulat2kan,atau bentuk ikut suka..lepas tu celup kat adunan tepung dan goreng macam goreng pisang..

Maaf ler,gambar yang ada ni tak berapa memuaskan..janji ado jer.. heee.. ni pun kes nak ngabiskan stok kelapa parut bertahi lalat aritu.. Nanti suruh parut yang putih aje,orang tu nak juga parutkan yang itam sekali..

Sedappp tau..luar rangup,dalam lembut.. resepi boleh cari dalam blog ni untuk adunan tepung(batter) tu..atau untuk resepi getuk ubi sepenuhnya..
Tenet ku sangat lemau lak nak bagi link..petak carian kat tepi tu pun dia tak abis2 loading..sebab tu juga laa lemau nak mengentri kebelakangan ni..hehe.. :D
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

21 Komen Di Sini:

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply to comment]

SAlam Hasue.. wahhh sedapnya getuk ubi.. jarang buat.. beli selalu hehhehe.. sedapnya! lembut lemak.. wahhh...

Qasey Honey said... [Reply to comment]

sedapnye...makan panas mmg sedap n lembut...cicah pula dgn sambal kicap...perghhh...lapo terus perut ni...hehe

Nadiah Sidek said... [Reply to comment]

nadiah suka kuih ni. lama dah tak makan sebab malas nak buat :p

mayangsayang said... [Reply to comment]

SUKA MAKAN KUIH NI .. ORG PERAK PANGGIL UBI KETUK .. TAPI KALAU BELI ADA AJE YANG KURANG, TAWO LE, MANIS LE ... KALAU MAK BUAT .. MESTI YG TERBAIK ....

Bicara Kak Noor said... [Reply to comment]

salam Sue, mmg sedap getuk ni akak pernah makan tapi tak pernah buat mesti nak try jugak sbb nyaman bah..

tun_telani said... [Reply to comment]

sungguh terliur tun nengoknyer... last time ada makcik cleaner bg ubi kayu, mmg berkobar2 ni buat getuk ubi kayu nih. last2 time nk rebus tu, ubi kayu tu semua masuk angin. keras kejung.. uhuk uhuk.. sedih2..

HaSue said... [Reply to comment]

@Shahriah Abdullah Novelis
w'kumsalam..
kalau yang beli tu susah sket nak ejas eh kak..kalo kena ngan selera mmg nak aje beli kalo ada org jual..hehe..

HaSue said... [Reply to comment]

@Qasey Honey
Waa..QH,semua pun ko nak cicah sambal kicap..ni mesti selera johor ni..hihi.. tp mcm best gak eh..lenkali leh cuba tu..tq!

HaSue said... [Reply to comment]

@Nadiah Sidek
mulanya aritu nak buat bingka ubi kayu..tp memandangkan rajin memarut ubi tu tak sampai2..tu yang rebus je terus buat kuih ni..eh kantoi lak..hahak..tp mmg berbaloi laa kan..beshh2

HaSue said... [Reply to comment]

@mayangsayang
Air tangan seorg emak kan...buat lempeng pun rasa pizza..hehe..

HaSue said... [Reply to comment]

@Bicara Kak Noor
w'kumsalam kak.. buat sendiri puas makan kak..tapi memang takleh makan banyak2 sangat kan,mudah kenyang cam makan nasik gak..hehe.. saya suke je makan inti tu gitu aje..sebab dahulu kala pun memang gitu jela makannya kalo malas nak goreng.hee :D

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
Komen paling menyayat hati..tskk tskk.. ;P
Tun mesti dpt bygkan rasa ubi kayu yg lembut tu digading dengan kelapa parut dan gula tu kan tun..bila dah gaul mesra..hmmm..sedapp tun..-tujuan akk ni nk bg tun terliur,tak pasal2 dgn akak skali terliur sama ..cess.. :D

Mas said... [Reply to comment]

sue...
klu aku..
pantang ada ubi kayu..
mesti aku buat ubi getuk..
memang sedappppp...
perhh..menggoda la ubi getuk ko tu...
jeling2 jerk la nengoknya...
beranginnn tu...hahaha

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, mmg nampak sedap sangat getuk ni, sebenarnya akk panggil kuih ubi bulat je kalo beli kuih ni heheh.

Mmg betul yg beli yg menepati citarasa, selalunya keras, tah apa yg di campur, mungkin tepung sekali kut, pas tu dah mahal pulak, kalo 2 tahun lepas boleh lagi rm1 dapat 3 biji sebesar lengan akk ( besau tu ) la ni nak sama besar lengan amani heheh.

Dah lama tak mkn n tak buat getuk ni, ubi selalu je beli tapi tak sempat nak buat getuk, habis yg rebus je. Insyallah pas ni boleh buat lagi .

Kesian sue internet lemau, mai lah pindah kat sebelah umah akk hehhe. Akk pula internet laju ke, akk pulak yg lemau lebih2 heheh,

bila tgk sue n3 baru rasa rajin sikit kekek.

bestnya dapat mengn3 kat komen sue ni, Missss u tooo sue muahhhhh

Yana Shaiful said... [Reply to comment]

Salam Kak Sue..yana ketuk2 nk ubi getuk hihii.. suka sgt ubi getuk.. slalu jgk bt klu ada ubi kayu.. beli xbest..ada jer kurangnya ^_^

IdA *SetulusKASIHummi* said... [Reply to comment]

sedapp wehh..tringat ler makn ubi kayu musim2 hujan masa kecik2 dulu..sedapp oo cicah ngan kelapa parutt..kihkih..

sury_masury said... [Reply to comment]

ooo...ya rupa getuk kh..cam cucur lh mlh nya..lain kli mun ada meli ubikayu lgik klk kmk mlh..

~~zana@pb~~ said... [Reply to comment]

walau namanya getok, kuih ni la jadi pilihan kat gerai2 di semenanjung....huhu...rindu nak makan. Hasue...ubi kat KK ni mahal la.

ogyep yummy mellow said... [Reply to comment]

Su ka bangat getuk ubu kayu ni... sedappppnya... lama x makan..

Saya Disini said... [Reply to comment]

sedpnye

Rohah said... [Reply to comment]

pebret dr kecik smpi tua..hehe..dah lama tak buat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...