Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Sunday, May 20, 2012

Bingka Labu Lemak Manis..

Assalamualaikum..

Selamat hari Ahad...! Vah..vah... lama tak ngupdate blog ari ahad..hee..
Ni pun sempena Kak Nor dah tanya mana gambo bingka labu ni semalam tu yang ngade2 lak rajin ngentri nih dan didahulukan dari entri yang lain.. hehee..takut cikgu beso marah lama peram report..kikiki...
Sebenarnya nak post semalam,masa kak nor tanya kat FB tu..(nak reply komen tapi uhh,tenet tak sporting lah).. tapi baru ngedit gambo, cik abangku dah ajak gi jenjalan cari kelapa muda..phewitt!semangat makcik.. keliling satu kampung orang kat area banyak kelapa tu..uwaa, tak jumpa pun orangnya..kepada orang yang ada kelapa,sila jaga pokok kelapa masing2 agar senang orang seperti kitorang nak membeli kelapa muda ye..hahahak..Jadi balik dengan tangan kosong ler..hukhukk..
Malam lak cik abangku ajak gi main badminton. Wah best gak join kan..bolehlah membakar lemak2 yang ado.. tapi balik main perut lak kebuluran tahap hampir maksima ,singgah kat stall burger,beli burger,yela takkan nak beli beskal lak kan.. dah makan baru insaf balik..Ni nak membakar lemak ke nak menambah lemak nih..kann..huhuu..takpelamkira balance la tu..*sedapkan ati

Oklah,cite pasal bingka ni memang hajat nak membingka je kebelakangan ni.. dah menge'save' beberapa resepi nak cuba.. tapi nampaknya yang ni mendahului carta buat masa ni nak dicuba.. tulah sapa suh kak nor goda2 kan(haha)..stok labu lak memang jarang kehabisan..suka beli labu yang cukup tua dan yang lemak serta halus uratnya.
set semua bahan dah ada...sekali santan,tinggal setengah kotak je dalam peti ais.. jerit laa'santan habissss....' macam dalam iklan tu..cuma versi manja dan agak mengada2.. tapi takde pun cik abangku gi naik pokok kelapa untuk amik kelapa tua..huhuu..agaknya sebab takde pokok kelapa laa kot ek..
Jadi hajat yang pada mulanya nak buat satu adunan penuh terpaksa dikensel,buat separuh adunan aje macam kak nor..

Lepas tu kan,dah cawan pekat tu setengah cawan je,jadi susu cair aku letak la 1 cawan.hee.. untuk sukatan setengah adunan aku buat tu... alhamdulillah..memang sedap bingka nih..berbaloi2 untuk dicuba..korang dah cuba lum?

Terima kasih akak2 yang cantik manis dan jelita serta awet muda sekalian..kak yatie,kak jun,kak rima dan kak nor ..minta izin nak panjangkan pula resepinya ke sini ya..lebiuu all(ala2 retis gitu)

BINGKA LABU LEMAK MANIS
sumber : Yatie & Jun & K.Nor
By:HaSue

BAHAN-BAHAN-Yatie guna loyang bulat 9 inci
2 biji telur
2 cwn santan (Yatie guna santan kotak kara 200ml, selebihnya tambah air biasa je)
1/2 cwn susu cair
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula pasir halus
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter/minyak sapi -Yatie guna minyak sapi
2 cwn labu- yg telah direbus, toskan dan dilecek- hasue kukus labu tu
sedikit bijan utk tabur di atas permukaan kuih

Tangan si kecik lagi..time menu berposing memang suka masuk campur.hehe


CARA-CARA
Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang dengan mentega, panaskan sebentar .
Satukan bahan2 diatas kecuali labu yg di lecek dan bijan dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu.
Tapis adunan tadi, kalau guna blender lagi senang. Tuangkan dlm mangkuk besar dan masukkan labu yg telah di lecek, kacau hingga rata.
Tuang dalam loyang yang telah di panaskan tadi.
Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong.**Labu tu sengaja saya tak blender sekali sebab suka tengok jalur2 labu yg tak hancur sangat masa kuih di potong. Rasa makin teruja nak menikmati kesedapannya.


*HaSue pun sama macam K.Nor buat 1/2 adunan dan bakar dgn suhu 160C selama 1 jam


Close up sket..boleh bayangkan tak kelembutan dan keenakan bingka nih?hmmpp..! Sedap!sedapp!Buat setengah adunan jap je larisss..selamat mencuba yer korang
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

21 Komen Di Sini:

Asyifa Mustaffa said... [Reply to comment]

Salam sis,
nape mnggu nie mcm ramai jer yg nayang bingka labu nie....huhuhu...buat jelez je nie...!
msti sdap kan...?nmpk kalernya pun mengiurkan...hua3....

~~zana@pb~~ said... [Reply to comment]

Tangan si kecik tu mcm tgn akak je....hehe...bolat2.
Semalam akak tgk kat rumah sape tah, bingka labu jgk. Hemmm..labu ni tk bermusim ye, ada je mana2.
Kalau laki akak kan, asal takde bahan, rajin beno rempit pi cari...hehe...suami mithali. Sib baik takde pokok kelapa, kalau tak..ckp takde je, nun dah kt atas pokok!

Norzie hany said... [Reply to comment]

Salam Hasue.
Saya suka makanan berasaskan labu.bingka labu Hasue ni cantik dan kemas kejadiannya...nampak menyelerakan.

K.Nor said... [Reply to comment]

ish.. ish.. dah la u tiru ai buat 1/2 adunan, u bakar pun ikut style ai bakar.. tabur bijan itam pun tiru style ai gak? meh sini 1/2 loyang kes tiru ai.. hehehehehhe

HaSue said... [Reply to comment]

@Asyifa Mustaffa
Wkumslm...sedappp...cer cuba cer cuba..hehe...dah musim labu gamaknya.. :-D

HaSue said... [Reply to comment]

@~~zana@pb~~
Haha...sbb x beria suh dia carik sntn tu kak..kalo buat nada suara org ngidam sanggup aje dier redah gi kedai yg jauhnya 5km tu.hehe <-xnak kalah..muekeke..

HaSue said... [Reply to comment]

@Norzie hany
Wkumslm,tqqq..hehe..amik gmbr ni last dah tu..yg penghabisan.kalo wat byk cam lmbt je abis. :-)

HaSue said... [Reply to comment]

@K.Nor
Alaa..yelaa kan.lupa ai nk sebut ai guna bijan gak mcm u kak nor.hihii...sbnrnya tu jela stok yg ade..ai selongkar punye selongkar rupanya bijan putih ai tinggal ciput jek..tu pun mcm idup segan mati takmo lagaknyer..hihi..nah amik seloyang kosong..sibbaik ai takde loyang munger kalo tak mesti ai tiru gak buh dlm tu..kikikiii...makacehhh2.. Heeee..

Yatie said... [Reply to comment]

Assalamualaikum HaSue,
alahai cantiknya bingka labu lemak manis ni, geram akak tngk..suka kaler oren original dari labu tu kan...tq sudi mencuba dan kena dngn selera HaSue..pssttt arini akak nak wat kek lapis choco horlicks tu..tak sabar nak wat ni.he3..tunggu eehhh hasilnya...

Yana Shaiful said... [Reply to comment]

Sedapnya bingka labu..rs nk amek jer yg kat sebelah tgn bdk tecik tu hihi.. ^_^

fara kertina waty said... [Reply to comment]

Sue..sedap banar ni lai..mcmana kalo saya tidak mahu guna susu cair sbb saya mahu buatkan anak saya ni..susu cair kurang baik utk budak2..so saya mau replace guna apa ye?

mama sara nur said... [Reply to comment]

assalam Hasue
salam singgah
memang sedap bingka labu ni kan, kalu kat umah akak ni sekejap je licin he he

Kak Sam said... [Reply to comment]

Dah tak tahan rasanya ni. Huhuhu ada ke orang jual labu kat kepala batas. tungguuuuuu

HaSue said... [Reply to comment]

@Yatie
w'kumsalam..
a'ah kan kak yatie. sebab x diblender sama tu yg nmpk urat labu ek..kak yati mmg genius.hihi...
Psst jugak..x sbr nk tgk hasilnya..

HaSue said... [Reply to comment]

@Yana Shaiful
sila laa yana..jgn malu2 yer. si kecik tu x marah nyer..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@fara kertina waty
Memang sedap bah ni lai.. ^_^
Susu cair boleh gantikan dengan susu segar..selamat mncuba ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@mama sara nur
w'kumsalam..tima kasih singgah.. ^_^

a'ah mmg sedap..tp kat umah ni lak mcm bermusim..dah suka,sukeee sangat..bila musim kurang tu lmbt je nak abisnya.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Sam
ada kot kak..cer carik. kalo takde kat sini ada kak...hehe.. akan ku tungguuuu~~ *sambil pegang gitar rock

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue baris ni 3x akk baca `dah cawan pekat tu setengah cawan je'oooo baru faham heheh.

Tangan si kecil mmg tak boleh nak lari, kalo akk snap pic kat hall mesti dak amani laju je engok sambil2 tangannya nak cuit2. Dulu tempis2 juga tangan tu, la ni akk pun biar je heheh.

Nampak sangat sedap dan lembut je bingka labu tu, kaler pun cantik, kat rumah akk ni jrg2 ada stock labu. Cantik n kemas potongan bingka tu

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said... [Reply to comment]

Hi Hasueeee!!! Apa khabar dear? Anak2 semua sihat???

Sedapnya nampak bingka ni...rasa nak telan je dari ipad screen ni...hehe!

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply to comment]

Salam Hasue..
menggoda betul mama tgk bingka labu nie... oh pkai susu pekat yer!!!
salin resipi dulu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...