Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, May 25, 2012

Bendi Goreng Kicap Pedas..buat penggemar bendi.

Tu diaa..bendi goreng pun nak masuk blog? Uihh..jangan pandang senget sebelah wokeh.. yang dah terer masak tu boleh la pandang sebelah mate jer(pakai spek kapten hook)ni khas buat rakan2 yang baru nak berkecimpung mengenal bawang.. diorang tak bersalah,cuma lambat sikit je nak belajar memasak..better late than never kate uncle John*seorang watak omputih..

Siapa minat sayur bendi sila angkat kibod tinggi2..kalo guna laptop tu sila angkat laptop masing2..motip nak angkat tu aku pun tak tau la kan..saja jek.heh..kalau yang online kat umah tu ok lagi,kalau yang kat opis ke,kat cybercafe ke..tak ke pelik rupa dier ngangkat kibod tinggi2..sungguh bekerjasama..hakhak.

Bendi nih,memang berlendir kan..tu KALAU dicuci selepas dipotong.. Jadi,untuk mengelakkan lendir tu berleluasa.. maka,cucilah ia sebelum dipotong..tak perlu letak garam untuk elak lendir tuu..
Masa nak masak tu..cuci bersih2,nak gosok kotoran ke apa,buat sebelum dipotong. Lepas tu toskan..kalau dah rajin sangat sebab takde kerja boleh jugak la nak lap guna tisu dapur ke.. Dah lepas potong2 tu usah dicuci lagi..terus ajer memasaknya..insyaAllah tak berlendir.

Tips nak tahu bendi yang muda dan sedang untuk dimasak adalah melenturkan/mematahkan hujung bendi tu..kalau liat jer..usahlah kau mengharap pada yang sudi..tu dah tua la maknanya. .lupakan,lupakan..ingat!jangan patah2kan pula bendi yang dijual kat pasar raya tu..lentur sikit2 jer.. sebab ada 2 jenis bendi ni. ada yang panjang tu kadang2 masih muda lagi..ada spesis yang kecik2 lagi dah keras.. ah, lantak la kalo korang paham ke tak bahasa aku ni..hehee

Bendi Goreng Kicap Pedas
Resepi: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

10 tangkai bendi -cuci dan toskan,baru dipotong serong
2 tangkai cili merah-buang biji dan potong2
2 tangkai cili merah*
5 cili padi-nak pedas tambah la lagi *
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 sudu mkn penuh udang kering-rendam air panas jap*
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat-hasue guna ayam brand
2 sudu besar minyak masak-atau secukupnya untuk menumis

Cara2:
  1. Tumbuk bahan2 bertanda * sehingga lumat
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk tadi sehingga wangi dan kekuningan. Masukkan kicap dan sos tiram. Kacau goreng sebentar.
  3. Masukkan bendi dan cili hiris. Kacau goreng lagi sehingga masak.
  4. Jika mahu bendi yang lembut(tidak rangup) masukkan sedikit air dan tutup periuk. Tunggu sehingga kuah kering sedikit dan tutup api.
  5. Walaupun ada penggunaan air,ia tidak akan berlendir kerana kuah sudah mengering.. selamat mencuba!


Nama jer pedas tapi tak pedas mana pun yang aku masak nih.hee..Korang yang suka pedas tu pepandai la tambah cili yer.
Sebenarnya kalau incik abangku lebih gemar yang betul2 sudah lembut..dan sedikit berkuah.. aku lak suka dua2,lembut ok..yang masih sedikit rangup pun ok.. dia suka masakan yang biasa jer tak buh cili kalau masak bendi nih.. aku masak gini masa dia tak lunch kat umah masa tu..hehe.. sedap makan ngan nasi putih..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

9 Komen Di Sini:

diana said... [Reply to comment]

bendi kalau celur je pun sedap dah...makan dengan sambal belacan..kalau dimasak gini dah tentu lagi sedap..

tun_telani said... [Reply to comment]

tunn!!! tunn!! angkat lappy sikit punya tinggi nih..hahhaha... nk tunjuk betapa pencinta bendi tun nih. tiap2 kali beli groceries, mesti ada bendi dlm troli.. eh, x pakai troli skrg, pakai bakul yg blh tarik2 tuu.. <- apa motip bagitau nii???

adda syuhada said... [Reply to comment]

sedap nya klu goreng cmni kan..makan ngn nasi panas-panas..aduhhh lapar balik perut nih..

Asyifa Mustaffa said... [Reply to comment]

menyelerakan !
elok bendi nie...utk mereka2 yg suka sakit lutut...pastu klau rasa tempurung lutut tu dah haus...salah 1 nya bnykkan mkn bendi.. ~ orng le kata tau....hehe....

Nina Mirza said... [Reply to comment]

Adoi .....
terasa lapar semula tengok bendi kak HaSue nie..!!!
Nak sesudu dua kak~~
heheh . . .

Ummi said... [Reply to comment]

Waaaahhh..terliuuuqqq walaupun sempoi lah Sue..hehe. Satu lg petua bendi jgn berlendir letakkan sesudu air asam jawa cair gitu pun okehh semasa memasak...mmg sah2 x berlendir, itu petua yg selalu akak amalkan laa selain dibasuh dulu sebelum dipotong.. ^__^

Qasey Honey said... [Reply to comment]

wah sedapnye...mkn dgn nsi panas + telur dadar ni sedap...hihi...takut nk masak bendi ni..tkut blendir kalu dipotong kecik2 cmtu...tp kak Ummi dh bg tips tu bleh la cuba2 jugak...

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply to comment]

Ishhh mmg suka bendi tapi anak2 tak suka mkn plak... kalau rebus cicah ngan air asam perghhhh lagi sedap ...

nie pun nmpk sedap Hasue :P

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, akk mmg suka bendi msk apa sekali pun, kalo msk mcm ni lagi best, sambal dia tu gaul2 kat nasi panas, akk lagi suka yg ranggup2 sikit. Mmg betul pun petua yg sue bg tu, mmg tak belendir, kalo belendir pun sikit je tak bertali2 heheh, segar dari ladang ke bendi tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...