Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, September 9, 2011

Kami Di Pagi Raya..2011

Assalamualaikum..

Fuhh..Dah masuk 11 Syawal baru berkemampuan nak ngentri semula..sebenarnya dari semalam dah ngupload gambonyer..ingatkan dah berakhir kerja jadi misi sementara kat umah ni setelah Zhariff,Yana,disusuli si kakak yang demam..tapi cik abang lak demam dan berehat kejap kat umah semalam..nasib lah tak lama demamnya...kalau idak risau sangat ler..
Sebab tu ler tak boleh nak masuk dunia cyber lama2 semenjak balik dari kampung tempoh hari...dalam kepala memang banyak benda nak cerita..tapi takpelah,kite kayuh pelan2 lah yer..hehe..

Nih baru nak kongsikan gambar2 di pagi raya..insyaallah akan menyusul gambar lain pula..tak per lah lambat sikit kan..gambar mana basi pun..tu ler gunanya amik buat kenangan..heheee...
Nak cerita sikit peristiwa sadis yang berlaku pada raya tahun ni..antaranya yang amat menyedihkan adalah baju raya yang last minit diberitahu tak dapat disiapkan oleh tukang jahit tu..tak boleh dibuat seperti yang diminta..jadi kejadiannya adalah amat simple..tu pun siap di awal pagi raya...masa gi amik pun dia masih menjahit lagi..sabor jelah..silap sendiri tak gi follow up kejadian baju raya tu dari dulu lagi tapi dari awal lagi dia tak tolak pun bila kita hantar kan..sob sob..apa2pun tak kisah laa janji berbaju raya laa juga terutama anak2 tu haa..bukan takde baju raya lain tapi dah yang lain tu kaler lain...kang lari tajuk dari tema lak kan..Tahun depan cari tailor lain jelah yer..huhuh..

Kisah sadis kedua dan nyaris membuat aku betul2 hilang mood nak berhari raya adalah kehilangan MemoryCard 15GB yang gambar2 kat dalamnya masih BELUM DITRANSFER ker komputer..huwaaaa...huwaa..nak nanges di pagi raya tau..gambar2 keluarga di sebelah keluarga incik suami semua kat situ...gambar menu2,kek2 lapis, biskut2 yang aku buat untuk hari raya yang di snap sebelum balik kampung semua ada di situ.. ada yang siap ambik gambar langkah demi langkah.. Gambar2 Zhariff n anak2..sedih2.
Sebenarnya kehilangannya amat2 misteri..sebab dah letak elok2 dalam beg kamera dan dizip secara waras(tidak was2 atau ingat2 lupa)..pelik amat camna leh hilang..Aku tukar MC tu pun sebab dah banyak gambar kat dalam tu membuatkan kamera sering 'hang' dan busy..lambat..tu yang tuka MC lain..isk.. dah bukan rezeki agaknya cuma tak puas hati bila ia hilang begitu sahaja..hmm...nasib baik la ada gambar sikit2 dari kamera compact masa kat umah keluarga cik abang aku tu...tapi lum transfer lagi..gambar kandid2 jer pun..huhu..ok laa dari takde kan

Takpelah,lupakan cerita sedih dan sadis...hari raya hari untuk ceria dan hilangkan duka lara kata orang kan..walaupun kita mengenang orang yang sudah tiada di sisi...tapi yang masih ada harus kita hargai.

Nak kongsi gambar raya 2011 keluarga sebelah aku..tema tahun nih sebenarnya MERAH HITAM...tapi yang nampak banyak merah dari hitam..
Nasib baik laa takde lembu berkeliaran kat kawasan daerah kitorang ni haa..hihi
Err..gambar tak guna setting2 pun...sebab tu kelabu asap je.heh..tapi kalo yang tak masuk blog tu nampak ok la pulak...

Familyku yang meriah..adik beradik aku sorang jer takde tahun nih..yang lain2 semua ada..

Sebenarnya Zhariff tu sedang tidur,tapi aku angkat juga dari buaian sebab nak masukkan dalam gambar raya.hee..apa lagi,moody laa pakcik sorang tu kena paksa bergambar kan..


Yana yang sibuk dengan duit raya dari bergambar.hehe..turut kelihatan kat belakang tu mak su,mak long Yana dan sepupu2nya..

Yang kanan ni adalah ayahanda tersayang..sporting jer time amik gambo nih..latar belakang tu adalah artis2 dari seberang.hahak


Yang tayang duit raya tu si RYO..yang tudung pink tu anak buah aku,yang dia pegang tu anak buah aku yakni anak kepada adik yang di bawah aku bermaksud sepupu yang tudung pink tu ler..tu verangan laa nak ada anak tu sebab match kaler pink..haha...*saja buat2 citer

Kami lagi..Tengok dak berdua yang sorang tayang duit raya tapi lum bagi2 lagi kat bebudak...jenuh bebudak nunggu gamaknya..ekeke.. dan yang pegang baby tu..sempat aje nak berposing kan..hihi

Ryo masih ke hulu hilir ..hehe.... kandid2..

Inilah wajah lelaki yang telah membesarkan kami..we love him so much! Eh..tudung hitam tu enterframe skali lak..hehe

Lepas tu amik gambar keluarga kecil2 lak..tak semua ada lak kat kamera aku rupanya..mana yang ada jelah yer..

Famili kakak aku..yang dah ada anak dara n bujang trang tang2..bertambah2 meriah jer dengan kehadiran diorang nih beraya kat kampung sepenuhnya pada tahun ni

Nih adik aku dan keluarga keciknya...tu si comel Aemy Nadea..tapi kalau Yana sebut jadi Emi Baadia!hahah..abis rosak nama anak orang disebut anak aku neh

Keluarga kami..zhariff masih moody sebab masih ngantuk..susah amat nak amik gambo dia posing elok2..

Gambar snap2 ajer..hehe..puas di agah baru dia bertenang sikit si kecik tu..


Dah last tu baru ok sket..tapi mata si kakak lak terpejam..huhuu...

Nih laa pestaim zhariff pakai baju melayu dan berkopiah..ada plak mak2 sedara dia kata cam Ridhuan Tee Abdullah....korang ingat tak penceramah muallaf yang femes dulu2 selalu kuar ehwal islam tu..hehe

Yana yang berdikari..cari makanan pun sendiri2 jer..heheee...

Ah...ni memang alergik kamera..hihi..bila lagi nak posing2 yer dak?

Lagi..lagi!


Zhariff dah ok sket..tak ngamuk2 sangat kalo aku yang pegang dia..memilih orang yang amat pakcik sorang nih..boleh laa posing2 lagi

Dah mula balik zhariff meragam...tapi kitorang maintain posing termasuk laa si kecik aemy..haha..


Seronok amik gambar time raya..meriah tak terkata.. sampai banyak gambar blur..huhu..

Tapi ikut plan nak shooting outdoor tapi tak kesampaian disebabkan kekangan masa..err,agaknya la...hehe..
Nak upload gambar2 ni ke entri blog ni lak kena upload satu persatu..bukan boleh 5 skaligus macam biasa...sebab tenet nih kot..takpelah...janji ado yer dak.. korang mesti dah berlambak kat blog memasing kan..hehe.

Apapun,terima kasih kerana membaca.. :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

28 Komen Di Sini:

K.Nor said... [Reply to comment]

merahnyer mak ngah & pak ngah!! mmg ceria abis .. slmt hari raya sue cayang :)

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

hah,tu dia! mmg meriah sungguh dgn kaler merah. :)

izahdaut said... [Reply to comment]

hahhaa.. merah semua rupanya..ingat ada teman keluarga masing. kalau reramai merah ni nak cari anak sendiri pun susah ni. akakakaa... kami kalau famly cakap jgn sama tema nnti nk cari anak pun susah..boleh gitu..hihihi


meriah meriah..

Sheila Shafeareen said... [Reply to comment]

Salam...cerah mata negok pic2 ni......
baru nak kata tadi merahnya mak ngah.. rupanya kak nor dah kata dulu hehehh...ape pun mmg npk hepening kan dpt bekumpul mcm ni...sure riuh di pagi lebaran....

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

wowww...best pulak gegamba ni ye.nak upload tp malas nak resize2.haha....

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, wah best n meriahnya raya. Merah sangat lah makngah hehehe.

Sama mcm akk sue, pic yg snap 500 keping ygboleh transfer 200 lebih je, mmg sayang betul.

besrtnya spoting bergambar ramai2 gini, ada juga kengan ngan adik beradik n famili masing2.

x sbr nk tgk kek lapis yg sue buat

HaSue said... [Reply to comment]

@K.Nor
Maunya tak merah!skali mengganaz dgn warna merah lak kan..kang asik kuar biru ada yg x pueh ati tu..kikiki..

selamat hari raya kak nor...sila laa minum2 dulu..hee ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@Deliah's Deli
merah jer yg byk nmpk..itamnya sikit2 jer kan..hehe

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

ooo rupanya kak nor dh kata merah sangatlh mak ngan hehe. hitam itu menawan la pulak hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
Baru tahun nih yang pakat2 sepenuhnya wat baju raya kaler sama di hari raya pertama ni haa...selalu tersama tu ade laa sebab masing2 nak surprise di pagi raya..ekeke..
ko kan kalo takut susah carik anak,ko wat nametag jer.alaa cam kat sekolah tu...baju sama gak semua kan.hii

Ida,Japan said... [Reply to comment]

meriahnyer kn sue bila dpt kumpul ramai2 gini....sume merah ye, mmg dh pakat ke sue

Mario said... [Reply to comment]

uik...15g hilang?mahal tuu...

HaSue said... [Reply to comment]

@Sheila Shafeareen

Mmg riuh jer kak..lagi2 makin ramai budak kecik kan...masing2 dengan karenahnya.hehe...

HaSue said... [Reply to comment]

@Ryo Azhar Rahza
mmg malas amat!tapi sedar tak sedar,sebab upload satu2..sesambil tu aku resize yg lain..jadi banyak laa jugak terupload.hehe

Acik Erna said... [Reply to comment]

Hasue..suka la tengok gambar keluarga Hasue..cantik dengan tema merahnya.
zhariff lagi la menyerlah dengan warna merah..dah le dia putih kan..memang comel..

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
w'kumsalam kak..
kek lapis tu tak dpt diselamatkan dah gambar yg hilang tu kak...nanti try tengok ade ke idak ter snap pic lain masa raya aritu..sedih tul gambar2 ilang kan kak

Lieya said... [Reply to comment]

Wahhhh meriahnyeee... merah lagiii

Mas said... [Reply to comment]

ku lihat merahhhh....
sue..meriahnya....
kalau ramai2 memang seronok kan....

kha said... [Reply to comment]

meriahnya..cam raya cina pun ada...hik hik..tp yg paling hemsem tentu lah ayanhanda sue tu..:)

♥♥azatiesayang ♥♥ said... [Reply to comment]

Salam Hasue..selamat hari raya!
Meriahnya raya kat kg Hasue yer...meriah ngan kaler merah!

Wanieyra said... [Reply to comment]

Salam Hasue.....

Meriahnya!!!!!!!!!!!suka tengok...

Kak Sam said... [Reply to comment]

hehehe terang benderang.
meriah gitu

tun_telani said... [Reply to comment]

fuhhhh~~ berpinor2 mata nengok sampai gamba last.. hihi.... xpenah lg tema merah mak ngah gini. meriah betol.. thn ni baju raya ke 2 tun pun tukang jahit tu x siapkn =( dh laa x ckp awal2 xleh siapkan, masa gi amik baru bagi tau dia xsempat jahit jubah tu =( saboo je la. ptg b4 raya gi beli baju siap kt Jakel, pastu mlm tu baru gi cari tudung yg matching ngan baju. nx year cari tukang jahit lain, pastu seminggu b4 raya dh nk gi amik baju. huhu

Ummi said... [Reply to comment]

Sue, mmg cantik sume pakai kaler merah tu...meriah sungguh! Besar jugak keluarga Sue, seronok akak tengok....sama meriah mcm family akak jugak nih! :))

Azmiezas said... [Reply to comment]

bestnya..meriahh

Naz said... [Reply to comment]

Assallamualaikum sue..
Selamat hari raya.. Cantik kaler merah.. Meriah sungguh.. Cian Sue.. Nanti mesti jumpa balik memory card tu.. Akak doakn ok..
Suka tgk aksi selamba Yana dgn dunia dia sendiri tu.. Tak kisah langsung org lain dok sibuk posing2.. Heheheee..

~~zAnAfAhMi~~ said... [Reply to comment]

Merah sangat la makngah! nasib baik tak sakit mata, kena pakai spec hitam mcm ni.....
Selamat hari raya Sue....berkumpul sekeluarga adalah acara paling happening dlm dunia.

ijan said... [Reply to comment]

Wah meriahnye Kak Hasue...merah2 belaka, sampai ke langsir. hehe... apepun, memang best dapat kumpul ramai2 gini kan... selamat hari raya kak Hasue.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...