Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, July 17, 2012

Resepi Best: Tart Nenas Gebu Dan Jem Nenas

Hai. Bertemu kembali..
Sedang mencari-cari resepi tart nenas yang best ke? Mesti korang nak resepi yang menghasilkan tart yang gebu dan dalam masa yang sama lembut pastrinya tu kan,dan inti pun harus laa sedap seganding.. Dah nak raya ni kot2 ada yang berazam nak buat biskut sendiri ke,kan..cari resepi lak last minute..haih..biasak nih!biasak!Meh nak cubit. Eh,tapi aku pun gitu gak laa selalunya.thi hi hi..Link
Hah!Apa kata korang cuba resepi kak Anymz nih..semenjak bertemu dan mencuba resepi nih,aku tergoda dan terpikat lantas terus melekat!
Sukar digambarkan keenakan dan kesedapan tart nih jika tidak mencuba sendiri..sebelum ni aku tak guna acuan pun,kali nih aku cuba guna acuan yang aku beli tahun lepas tu,nak tengok sila klik sini..

Dan antara hasilnya..

Tak santek macam kak anymz punya tart lagi..cer tengok tart tokey kat SINI.. ala,nanti aku buat selalu mesti lagi santek nyerr..(konfiden lebih jer nih..haha)

Buat penggemar tart nenas yang gebu dan lembut serta cair di mulut...sebab apa aku suka sebut lembut kat belakang tu sebab ada gak yang macam gebu jer tapi tak berapa lembut pada aku..aa,gitu la..tapi insyaAllah resepi nih tidak mengecewakan.. terima kasih banyak2 buat kak Anymz sebab kongsikan resepi sangat simple tapi sangat la best nih.
Pastu banyak tips yang beliau turut kongsikan untuk menghasilkan tart nenas nih ha..tak kedekut betul akak yang sorang nih walaupun buat bisnes tart kan..dulu la,sekarang katanya dah pencen..pencen muda.phewitt..!
Begitu juga buat rakan2 lain yang turut menyelitkan tips berguna demi menghasilkan tart nenas ..lepas ni nak cuba buat lagi dan lagi. Semoga semakin dimurahkan rezeki semua atas perkongsiannya ya..amin..

Marilah aku panjangkan lagi sekali resepi kak Anymz ni kat sini untuk memudahkan rujukan kita bersama..sebelum ni dah buat gak di sinun..
semoga bermanfaat untuk mereka yang baru berangan nak mencuba buat tart sendiri ya..sama2 juga kita doakan kesihatan kak Nor Aznim Zakaria nih untuk memudahkan apa jua urusannya.. :)


Tat Nenas Gebu
Resepi: Kak Nor Aznim@anymz-mykitchen.blogspot.com
By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2 pastri

4 oz butter- 115 gram
4oz minyak sapi- 115 gram
1 biji telur gred B
1 lb tepung gandum-450 gram
sedikit garam
air sejuk-jika perlu

Cara2:

Pecahkan telur di dalam bekas adunan,
Masukkan butter dan minyak sapi
Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Guna acuan seperti gambar di sini(klik).
Tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda.
Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.
Bakar pada suhu 170C-180C selama 20-25 min

Nota kak Anymz:Akak tidak menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais.
Untuk Inti Puan2 boleh gunakan seperti biasa.samada yang buat sendiri atau yang segera yang sedia ada di kedai2 jualan bakery.

Tips tambahan dari kak anymz lagi: Ketika menambah tepung,hentikan penambahan tepung sekiranya doh sudah boleh dibentuk(dipicit dari acuan)-kena buat praktikal baru boleh faham ni yer puan2.

Tayang sikit kegebuan dan inti hasil buatan aku sendiri..ecece.. sebab pastri tu tak buh gula,ia memang serasi digandingkan dengan jem nenas nih..hmm..sedap!sedap!sedap! meh tengok resepi jem/inti nenas yang simple ni pulak..

Resepi Inti Nenas cara kak Anymz:

Bahan2:
10 biji nenas-di sagat dan toskan airnya
3 kampit gula
sedikit pewarna kuning

-HaSue tambah kayu manis

Contoh nenas yang digunakan..menurut kak nim,jangan guna nenas yang masak sebab terlalu banyak jus..kalau nak guna jugak,kena kurangkan gula la ya,sebab takut terlampau manis.. betul tak kak nim?hehe..

Cara membuatnya:

Kacau nenas dan gula dalam kuali.
Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.
Kacau hingga kering dgn api yang perlahan.
Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara untuk digunakan bila2 masa.

Tayang close-up lagi sekali..leh seksa jiwa kalo renung lama2 ni.. bayangkanlah kegebuannya dan rasa sedap intinya..bayangkan,bayangkan!!(ni macam saje je cari pasal..hehe)

Inti belen aritu ada lagi tu..bila tah nak ngetart lagi ni..dari minggu lepas nak ngetart tak terlaksana jugak..huhuu.. kena senaman jari jemari dulu nak picit doh tu..huhuh.
Selamat Mencuba!!

Kalau best,share la dengan kawan2 ya.. ^_^
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

19 Komen Di Sini:

Norzie hany said... [Reply to comment]

Kalau raya kuih tart nenas ni mmg sis cari dulu...mau yg gebu dan intinya sedap....mmg dah tak pandang kuih lain.

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply to comment]

pasti akan ku praktikkan.. peminat tegar tart nenas tau akak ni... hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Norzie hany
Kalau dapat yg sedap tu mmg tak cukup seketul kan..tp kalo dpt yg keras,ya amponn..nyesal x sudah.hehe

rostina76 said... [Reply to comment]

adusss!!!hampir meleleh air liur time membayangkan tu. nasib baik blm posa. btw rasa2 mcm nak cabar diri buat le utk raya thn ni. mmg sebelum2 ni confirm msk dalam list biskut raya yg dibeli dr kawan2. tq hasue for godaan ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@Sari Yusa Ibrahim
selamat mempraktikkan kak..sy pun nak praktis lagi ni..mmg jatuh cintan la kat resepi kak nim nih.hee

HaSue said... [Reply to comment]

@rostina76
selamat mencabar diri yer kak ros.. memang wajib dicuba sendiri..mana tahu kena selera kan.. :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply to comment]

akak peminat tat nenas.. tp peminat makan je bukan peminat membuat.. heheeee... teruk tul.. mintak 5 ketul hasue!

nOOrsha said... [Reply to comment]

nyumnyumnyum....penggemar tart nenas datang mendarat...gebu btol tart gulung ko ni sue,...i loikee!!~

sury_masury said... [Reply to comment]

Dh prnh cuba kei resepi kak nim ya...nang besss :-)
Ada mlh tempahan tart kah,maok ordr 2 balang lok..coz thn tok mmg sik sempat mlh sekut raya...ordr kek lapis dh bederet3:-)

Ummi said... [Reply to comment]

Suuueeee....apasai lak kata x cantik...akak tengok cantik jer tat nenas Sue tu...cuma xleh la lawan toke dia eehh..hehhehe.. Janji sedap sudah la Sue...tengok filling dlm tu...fuuuhh...bestnyaaa... Ada ke kerajinan akak ni nak wat tart, x lepas2..dr dulu duk aim gak resepi k.Anim ni.... ^__^

Anonymous said... [Reply to comment]

sueeeee...cantiknyaaaaaaaa...tergoda tgk, nk cikitttttttttt...akk suke mkn tpi xreti nk wat hehee..tapi bila tgk sue nya teringin nk wat..akk amik cepi nie ya..tq byk2 pd tuan punya cepi puan Anim dn sue :) zila66

Mat Gebu said... [Reply to comment]

Macam dah dekat jee...dekatt jeee...nak raya..huhu...

Mas said... [Reply to comment]

tak nampakkk gambar yg last tu...huhuhuhuhuhu
kejamm ko sue....
aku tngh bersabarrrr jerk nie...
nnti ko...
aku tayang yg aku buat lakkkkk....he3

Nuwairani Ismail said... [Reply to comment]

ini memang sengaje je cari pasal...duk tayang dekat2..aduh! teringat pulak dengan tart nenas ni...alngkah sedapnya kalau dapat free sebalang

tun_telani said... [Reply to comment]

sesungguhnya tun surrender wat tat nenas.. hahhaha.. xlarat nk menekan wehh..

~~zana@pb~~ said... [Reply to comment]

Akk dah bookmark resipi ni utk raya, takyah demo2......kita kan pro:-)

kakbesah said... [Reply to comment]

bestnye bestnye bestnye.. tq HaSue, coz share rspi tat nenas yg gebus. o..rupenye kne cmpur ngn ghee yer, ok akk akn try nnti.. insyaAllah...hee

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, dh berair2 mulut akk ni nak ngabis baca n3 yg sedap ni, mmg gebu n nampak sedap ni, akk tak pernah buat tat gulung ni, selalu tat nona je buat. Terima kasih hangatkan lagi resipi ni . Oh kak besah myr ke tu

umi syafiqah said... [Reply to comment]

salam tumpang tye,agak-agak brape lama doh tu kena simpan dlm fridge ye,tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...