Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, July 19, 2012

Ku Dot-dotkan Kek Batik Coklat Itu..

Owh. Tajuk memang tak boleh blah. Sebenarnya men'dot2' tu pun sebab biskut marie biasa tu dah kehabisan tapi malas nak berkejar ke kedai mui kuang mini market.. atau ke glory supermarket untuk membeli biskut marie.( tak femes ke kedai aku sebut nih ek..orang selamba je sebut care4,giant kan..hehee). Jadi aku gantikan dengan biskut jejari runcing jer..susun memanjang,potong melintang,terhasil la bentuk polkadot tu.heh! :D

Dulu kan dah buat kek batik dot-dot tu kan..si Tun Telani pun dah buat baru2 ni.. sibbaik sempat ye tun..kalo idak kenyang cik tong makan sekut marie expired.kehkeh..
Kek aku buat nih aritu dah tau..bukan baru2 ni..saja nak post kat sini menambah koleksi kek batik..hanya tinggal kenangan yang indah bersamamu kek batik. aiseh. ngan kek batik pun nak jiwang.

Kali ni kek batik coklat resepi si Mylla orang sabah tu ba yang aku guna ni..kalo ko belum cubak ko cubak ba buat ni sendiri..bole ba kalaw kaw. Mementang resepi asal dapat dari orang sabah kan..nasib baik bukan orang Brunei,mun inda,berkurapak brunei tah jua aku ni karang.. hahaha...
Hai orang Brunei....(lambai2 tangan) ^_^
Negara jiran tu kalau dari Miri paling dekat sekali. Kalau dulu,banyak masa terluang ronda2 bandar miri di hujung minggu selalu berebut2 parking space dengan orang2 brunei ni.. Tidak la berebut sampai bertumbuq(sebut stail Johan raja lawak).hehehe..tapi mereka kan selalu menyopping ke Miri kan..murah bah tu qan kalau banding shopping negara mereka sendiri.. kita kalau ke brunei beli air tin tu kena pikir banyak kali dulu kot..tak berbaloi..hehe.. eh aku tak pernah lagi la gi Brunei. sekian. keskes..

Dah,dah..agaknya aku dah lama tak merapu dalam blog sendiri..sekali sekala memang best merapu kat blog sendiri ni. Tapi kadang2 tu merapu kat blog orang pun best gak..tengok blog juga laa kan,agak2 blog yang sekepala tu tak kisah kot kita komen pepanjang walaupun tak kena topik.. kalau ada salah silap aku terkomen blog korang ampun yaa.. ^_^

Meh layan kek batik separuh dot2..ambil gambar pun semberono saja..

Tekstur kek ni sepatutnya memang lebih kurang macam dalam gambar ni yer..padat jer kuar dari esbok bila dipotong..jika korang buat tapi masih lagi biskutnya bercerai berai,mungkin sebab adunan yang korang masak tu belum cukup pekat. Mungkin. Bila dah berada dalam suhu bilik agak lama,memang akan sedikit lembut tapi tidak mencair ya..tapi memang lebih layannn jika dimakan sejuk2..

Makasih ba mylla share resepi ni dulu..akak banyaq kali suda buat ni.. dan kalau boleh nak setiap kali share kat sini sebab pengunjung blog pun tak semestinya orang yang sama..tapi kadang2 memang tak sempat amik gambar nak posing2..
Jadi yang belum mencuba tu,sila la cuba ya..insyaAllah sedap dan enakk banget!


Kek Batik Coklat
Resepi Asal: Mylla@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan:

* 200gm millo > boleh letak lebih sikit jika suka
* 250gm butter/marjerin
* 3 sudu makan serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis - boleh kurangkan sedikit
* biskut marie(plain) secukupnya

Cara-cara

Cairkan marjerin dalam kuali atas api yang kecil sekali...
Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit dan kacau(guna hand whisk) sehingga milonya hancur
Seterusnya masukkan serbuk koko.... kacau tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lg....
Setelah pekat(membentuk kerak halus di dasar kuali),padamkan api.
Susun biskut meri di dalam loyang(lapik dengan plastik agar mudah dikeluarkan setelah sejuk)lapis ngan adunan coklat,susu biskut meri lagi,sendukkan adunan coklat.Ulang langkah ini selapis demi selapis sehingga habis...
Siap...dan biarkan semalaman di dalam peti ais.... potong dan hidangkan...

Dah lama tak nampak tangan si kecik ni capai kek kan..
ni adegan peberet kakak aku nih.hehee..dah memang budak ni suka nyibuk masa aku ngah snap pic..huhuuu..


P/s: Terima kasih buat kakbesah@myr yang sudi singgah dan bersemangat meninggalkan komen2 kat blog ni ya.. saya sangat hargai komen2 rakan2 lama dan baru..
Seperti kakbesah dan kak zila66@myr,walaupun belum punya blog sendiri tapi tetap rajin blogwalking.. sekurang2nya empunya blog dapat merasai kehadiran mereka.
sayang akak2 sekalian dan semua pembaca blog..sekalipun yang senyap itu .. :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

19 Komen Di Sini:

Saya Disini said... [Reply to comment]

comeinye dot dot tu

Mat Gebu said... [Reply to comment]

Hooo!! "dot-dot"...mula2 baca, macam misteri jeee...hahaha...

Cendana Kasih said... [Reply to comment]

akak pun nk senyap2....syhhhhh ....syhhhhh !!! (jgn btau orang yer)... hehe

cikmanggis said... [Reply to comment]

menarik sekali kek dot dot ni:)salam Ramadhan buat Ha Sue seisi keluarga.

tun_telani said... [Reply to comment]

Assalamualaikummmmmm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nk merapu2 kat sini niiii... mmg kalau wiken tu, mesti nk berebut capai barang ngan org brunei. kt emart tu xyah citer laa.. parking penuh ngan plate nombor besar2 je (plate brunei la tuh), siap 2-3 bijik bas dr brunei pun ada kt dpn e-mart tu kalau wiken. tun gi ronda2 brunei, mmg pejam mata bayar nasik utk lunch. harga sama ngan kalai mkn bekfes+lunch+dinner kt negara sndiri. hehe..

ok, komen kek batik lak.. cantik gler potongan tu.. pisau baru asah ke? hoho.... tp mmg siyes licin je.. agaknyer tun nyer potongan x cantik sbb sibuk nk potong awal2 x sempat nk set betul2 kan.

nOOrsha said... [Reply to comment]

Waahh kau buat kek batik x jmput aku skali bah.ku tumbuq nanti, hehehe. . . Ala2 joham jugak nih.kikuikui. .cntekla ko wat dot2 ni sue. Ai loikk berry berry much,hihi, ak ag. . Aku pun sgt berbesar hati k besah rajin aggh bg komen kat blog. Haii kak besah. Asalamualaikum. . (sambil salam cium tgn). . .hehe. . Cepat wat blog kak besah. Nnti kite blh exchange link n beramass mesrew lebih rapat lg. Hihi. . . (hope kak besalh bace ni :-)

slamat berpuasa sue :-)

Anna Qawina said... [Reply to comment]

Masehkah kau ingat..
suatu waktu dulu..
ko berjanji padakuuu..
nak bagi kek batik itu..

Lalu ku heran..
sampai lani dok berangan..
agaknya boleh kempunan..
mati dalam angan-angan..

erkk....ko guna parang kek kapak tu sue? *aku tlg tambah soklan Tun..ekkekee..

Hai Kak Besah...*harap kak Besah hai balik ni..ehhehe

Anna Qawina said... [Reply to comment]

jap...aku baca komen Noorsha tu berpinar jap mata..bahasa korea gamaknya..haha...
*salam sha..kekee

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

cantik kemas rapi segak bergaya dot dot tu sue..elok je tersusun. Boleh jual kek batik ni hehe

sury_masury said... [Reply to comment]

nk nguras juak lok...rajin dh mgupdate ooo...tlg update blog kmk skli blh..hoho..
kacak kek dot2 ya nang semestinya nyamn lh ooo nk...mun x nyaman x mala molah...hihi..maok sloyang lok kei posa kelak..

selamat myambut bln puasa..:)

Maiyah said... [Reply to comment]

salam..

suka klau kek tg berdot-dotan :D

quinnie said... [Reply to comment]

hasue..bila tengok dot2 ni ada la feel baru nak makan kek batik ni....hahhaha..tak dek la rupa sama je ngan biasa...kekekek

Familia Shop said... [Reply to comment]

comel nye... nak try.. tp takot xjadi lak.. hoho

Ain Fajar said... [Reply to comment]

alahai, cantiknya kek batik dot2 k.hasue..dah mcm kek lapis dot2 plak..satu persembahan yg mengkagumkan nih..lm xtengok tgn buntal c kecik tu..:)

ibh_sue said... [Reply to comment]

HaSue..sempat juga men dot dot ya..Hehehee..

Selamat berpuasa ya dr akak.. (^_^)

Sofea said... [Reply to comment]

sue..Selamat menyambut Ramadhan dan semoga segala amalan kita diberkati Allah..

kakbesah said... [Reply to comment]

Salam Ramadhan AlMubarak Sue, kihkih.. trgelak akk bce entri ni, klakar..hingga dpt mmbulatkan mata akk yg dh kuyu ni..(asal baca Quran je ngantuk, tu yg bwak raun2 ke blog2 adik2 nih..hee..) apepon, akk memang suka rspi kek batik tanpa telo yg camni coz ia lbeh thn lama dgn rasa coklat yg mewah.. alamak!..lupala, kn ngh posa...adehh..

kakbesah said... [Reply to comment]

hai Anna Qawinna.. nnti ada masa akk jln2 cari mkn..opps cari respi kt blog awak ye..hee...

nuyun said... [Reply to comment]

Salam kaksue,
Dh lama jd pmbaca setia.
Hr ni tringin nk mengomen,memg mabeles kek batik ni.dh cuba buat pun.tqvm. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...