Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, July 19, 2012

Popia Nestum Horlicks..

Assalamualaikum.. :)

Nih nak habiskan kulit popia yang dah lama bertapa dalam freezer.
Kira kalo seorang lelaki yang bertapa mesti dah tumbuh janggut yang panjang.huhu...
Cara nak buat tu memang senang cam goreng ikan jer.
Gulung kulit popia tu satu persatu...gamkan dengan air atau air yang dicampurkan sedikit tepung...goreng sehingga sedikit kekuningan..toskan dan biar sejuk sedikit.. masa suam2 tu baru gaul ngan bahan2 yang dikisar iaitu nestum,gula dan horlicks.
Ada juga yang tak buh horlicks kan,tapi aku prefer ada horlicks sket ni..lagi kaya rasa gitu.
Jenis kulit popia yang digunakan juga mempengaruhi kerangupannya.

Sangat best untuk kudap2an / snek atau juadah sampingan di hari raya... Tapi kalau biar budak2 makan sendiri kena jaga2 gak la kalau gulanya tu bersepah mau stress gak nak ngemop lantai tak sudah.haha

oklah, klik SINI untuk resepi penuh..
Dan pada pendapat aku kan,kulit popia jenama PERTAMA lebih sesuai untuk snek yang manis gini..manakala untuk buat popia goreng yang berinti ayam,kentang dan sebagainya atau untuk dibuat samosa tu lebih sesuai guna jenama LOTUS.. tekstur kulit popia tu agak berbeza ye..
selamat mencuba! ^_^
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

11 Komen Di Sini:

kakbesah said... [Reply to comment]

salam pagi HaSue, memang sdp sangat popia horlick ni, harga pon kuuh smangat, mklumlah holik pon mahal.. tp, kalo buat sndiri lg lah berbaloi2 kan..hee.. oh ya, akk ingn ucapkan slamat menyambut Ramadhan al Mubarak kpd HaSue skeluarga, moga2 Ramadhan kali ini lebih baik dri thn lpas..Amin.

Aida Lela said... [Reply to comment]

popia nestum ni memang sedap..nak buatnya memang senang tapi tak pernah buat..tukang makan aje. hehehhe..

baru tau pasal kulit popia yang sesuai :)

*makan banyak2 lepas tu muak..berenti sat, lepas tu sambung balik..hihihi

Asyifa Mustaffa said... [Reply to comment]

ye la...mmg sngt sedap di makan kunyah2 tgk tv time raya...atau x raya pun bole jalan nie...

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, mmg sedap popia mcm ni, buat lama mkn jap je licin, anak2 akk pun suka mkn ni, pernah buat tapi tak amik gambar. mesti lagi sedap ada horlick tu

IBU GRACE said... [Reply to comment]

2 bungkus kulit popia tu dpt berapa balang?

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply to comment]

sedap ni... tau2 dah kosong balang kuih..

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply to comment]

lepas makan tu siaplah menyapu.. hehehe

Mas Sani said... [Reply to comment]

Mmg best popiah nestum ni....wajib buat tiap kali raya, kalau dh mkn susah nk stop hihihi

liemaopurut a.k.a ana said... [Reply to comment]

wah..kebetulan pulak memang tengah mencari resepi ni...thanks hasue

ibh_sue said... [Reply to comment]

Aslmkum HaSue..
Kikikiii..kalo laki bleh berjanggut ya..nampaknya akk pun kena jenguk2 jg kulit popiah dlm esbox tu..kot2 kuar cendawan ker..

Nih mmg peberet utk kunyah2 nih..Tak raya pun laju ja juga makannya.. :)

Nuwairani Ismail said... [Reply to comment]

wohoooo! ini memang feveret! kalau raya pun nak cari yang ni jugak. makan banyak2 pun tak muak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...