Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, July 13, 2012

Roti John Mudah

Assalamualaikum..

Selamat pagi Jumaat yang indah..awal2 pagi lagi dah panas kat sini.
Rasanya sekarang dah nak masuk musim hujan gak sebab selalu gak laa hujan sekarang ni berbanding bulan lepas yang kemarauu berpanjangan.. tu yang lega sikit rasa bila tengok cuaca panas sikit,boleh la nyidai pakaian dengan yakin..kalau nak hujan biar petang sikit,tak pun malam..hee..

Sarapan apa pagi ni?
Atau plan nak masak apa untuk minum petang nanti?
Apa kata sediakan roti john yang agak mudah disediakan ni untuk seisi keluarga.

Kalau warga Miri,mesti tau stall burger yang menjual roti john di area servay supermarket mungkin sekitar awal tahun 2000 gitu memang sedap sangat roti john jualan mereka tu..kalau melintasi kawasan tu untuk balik dari bandar memang nak singgah jer.. tapi dah lama2 tu rasanya bukan mereka lagi kot yang bisnes di situ,sedap keenakannya dah lain..walaupun masih sedap,tapi tak sesedap yang sebelum tu.

Rasanya kalau buat sendiri ni memang boleh adjust ikut selera kan..masalahnya bagi yang tak pernah merasai sendiri pengalaman menikmati roti john yang sedap mungkin susah sikit la kan...jadi hentam sajalah yer ikut mana yang rasa sedap..huhu...
Kalau ikutkan,daging burger yang digunakan juga amat mempengaruhi..jangan beli yang murah sangat tu..pastikan yang sedap.. :)

Cara buh inti nih aku tiru cara penyediaan kat stall roti john tu..heheee...buh inti sesiap dalam pan,lepas tu baru buh roti kat atas,nanti inti tu melekat kat roti tuh..

Untuk rujukan bersama,jom semak resepi mudah dari kak umi_e nih...nanti boleh adjust ikut citarasa sendiri ya..terima kasih kak umi_e. :)


Roti John Mudah
Resepi:umi_e@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( 4-6 orang )

250gm daging cincang- hasue guna daging burger
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil serbuk kari
3 sudu makan minyak untuk menumis
sedikit garam
3 biji telor
sedikit butter
6 keping roti 'finger rolls' (roti panjang)
sos dan mayonis (jika suka)

Cara-cara
  1. Blend bawang dan bawang putih
  2. Panaskan minyak, tumis bahan yang diblend dan masukkan serbuk kari
  3. Masukkan daging cincang dan letakkan garam secukupnya hingga masak
  4. Belah dua roti jangan sampai putus
  5. Masukkan telor dalam daging cincang
  6. Pukul sebentar telor+daging
  7. Panaskan butter dlm kuali
  8. Sapukan aduna daging+telor atas roti-hasue letak inti atas pan mengikut sukatan roti dan telangkupkan roti di atasnya,biarkan sebentar dan inti akan melekat pada roti.
  9. Terlangkupkan atas kuali
  10. Terbalikkan adunan jika telah masak dan biarkan sebentar
  11. Angkat setelah bahagian bawah sudah sedikit garing
  12. Hiaskan dengan sos dan mayonis jika suka
Aku suka tambahkan daun bawang dan kobis sekali..rasa sedikit berbeza dari burger tapi yummmm! sedapppp dan mengenyangkann.. ^_^
Selamat mencuba!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

20 Komen Di Sini:

FnF Simple Life said... [Reply to comment]

salam ziarah... sedapnye Hasue roti John nih... saya dulu selalu gak buat...lama dah tak buat roti John nih... hmmm...kena wat gak nnt...

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, roti john besar 2 .....sedap nampak dengan mayo yg leleh tu sue, sungguh menggoda. sue guna daging kisar ke atau daging beger yg di hancurkan, nampak sedap pulak, best juga ni buat utk sahur. tq bagi idea sue, lain kali boleh buat ni

Mas said... [Reply to comment]

sue...klu bulan puasa...
aku suka sangat makan roti john ngan murtabak...
terliurrr wehh nengok roti john ko...
ehhh..lupa nak tanya....
ko diet ke nie...he3

Zaliedana said... [Reply to comment]

Amboi tayang roti john ngan mayo yg leleh,watkan air liur ai meleleh uu..sedap tuh..erm mmg betoi kak sue klo dging bege murah mmg xsdp,yerla nk murah n sedap mnalah nk da kan..sy suka ramly,hehe..eh akak wat nih gna dging kisar ke daging bege kak..klo wat gna daging bege lbh sdp kan,sbb dah da rsa kan daging tuh,hehe..

ummu said... [Reply to comment]

Salam ziarah HaSue
wah kreatif Ha Sue
air tangan ibu
itulah yang paling beharga
kan HaSue
thaks for sharing
resipi ini

HaSue said... [Reply to comment]

@FnF Simple Life
Sekali sekala mmg layan gak makan roti john nih kan..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@EmbunRosaliza
w'kumsalam kak..nak inti apa?daging ke ayam?hehe..
A'ah kak..sy guna daging beger jek...dah edit kat resepi tuh..tq kak.lupa lak td.huhu..mmg leh kenyang buat sahur ni.. akak try laa.. leh perabis stok daging burger gak kan..nanti nak wat gak begedil cam akak tu.hehehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
Mas,ko wat sahur ke wat berbuka roti john n murtabak tu mas? aku tak penah lak jdkan menu di bulan ramadhan..ngadap nasik cam biasa je mas..hehehe..
diet aku x balik2 lagi dr menjala ikan ke laut mas..ko ada nmpk dier tak?kot2 merayau ke sana.haha

HaSue said... [Reply to comment]

@Zaliedana
Hahaha...mmg antu mayo belaka kat umah nih..jadi harus letak lebey.. betul tu,daging beger pakcik ramly mmg sedap!mahal sikit takpe asalkan berbaloi kan kannn..guna daging kisar bleh gak,tp best yg kisar sendiri dari yg siap2 kisar kat kedai tu..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@ummu
Terima kasih sudi ziarah ya ummu.. :)
betul tu..mmg priceless air tgn ibu utk anak n suaminya..

FUZY said... [Reply to comment]

sedappppnya....terliur ni...nnt nk kna buat juga la...

rahel said... [Reply to comment]

Salam Hasue..
bagi Rahel gigit sikit ujung roti tu..asal ada dikunyah-kunyah...

Norzie hany said... [Reply to comment]

Sedapnya nampak roti john Sue ni...tak tahan tgk mayonis yang meleleh kat tepi roti tu.Tak rajin nak buat sendiri selalu beli kat pasar malam aje.

Mamasya said... [Reply to comment]

Salam Hasue. sedap nengok sos dan mayo meleleh itu...kat rumah roti John pasti laku

Bicara Kak Noor said... [Reply to comment]

macam rajin je akak nak buat jugak sbb roti john baru beli semalam masih sejuk dlm esbok kalau buat cam gini mesti larisss Sue,thnks bagi idea,sedappp lah tengok pun dah meleleh

Nuwairani Ismail said... [Reply to comment]

nampak mcm mudah je nak buat.bookmark dulu

Me_Lina said... [Reply to comment]

saya minta izin copy kt blog saya yer... utk rujukan di bulan puasa... thanks

Ann Cake House said... [Reply to comment]

dah penah try dgn macam2 cara, yg ni plg simple & sedappp. thanks!

AtieNurHijrah said... [Reply to comment]

as salam...mmm..akak memang wat sendiri roti john utk anak2..akak nak cuba cara sue pulak lah...hehe

ida yda said... [Reply to comment]

Mohon share kak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...