Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, July 26, 2012

Roasted Beef vs Gulai Daging Salai

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, dah masuk hari ke enam kita berpuasa .. dah ada yang sibuk turun naik penimbang ke? Amboi,dah kurus katanya ye..tahniah2.. kiranya sambil beribadah dapat juga menurunkan berat badan kot2 ada terlebih kan..kalau ada yang makin terlebih2 beratnya dari biasa tu,kaji balik apa yang korang makan atau minum semasa berbuka atau bersahur la yer.. :D

Nih nak citer ni...menu ni buat sebelum bulan puasa aritu, sebelum ni memang kitorang teringin je nak makan western2 gini yang dimasak sendiri sebab selalu duk tengok jer kat tv tuh kat channel asianfood network kan ..so dipendekkan cerita,aku pun pilih laa daging batang pinang ni kan...aku perap semalaman bersama lada hitam(freshly cracked),cajun mccormick, garam dan minyak zaitun(e.v.o.o)..
Dah esoknya aku pun bakar ler dalam oven..

Roasted Beef
By:HaSue

Bahan2:
Daging batang pinang
Rempah cajun mccormick
Sedikit oregano kering
Lada hitam
Garam
Extra virgin olive oil(e.v.o.o)

Cara:
Gaul daging dengan semua bahan. Tutup dengan plastik cling dan perap semalaman dalam peti sejuk. Bakar dalam oven pada suhu 160c selama 45 minit. Hidangkan bersama sos lada hitam atau pilihan.. Enak dimakan bersama kentang putar.



Biasanya yang gini laa medium rare kann.hehee... aku kalo gini boleh lagi laa masuk tapi kena ada sos laa ..Tak nak laa yang masih juiccy sangat tu..
Lepas tu,baru berkira2 nak buat sosnya nih, cik abang merasa laa daging ni gitu jer.sedappp katanya..daging dah rasa manis kan...dengan perapan tu pun dah best gak..daging moist jer sebab buh e.v.o.o kan... lepas tu tetiba muncul mentol kat atas kepala beliau...
"Apa kata daging ni buat masak lemak?" Ah sudah...mudahnya dikau berpaling tadah..hehe...maklum la,kalo makan daging roasted gini mana sesuai nak ganding dengan nasi kan..dia lak jenis yang memang mencari nasi kalo time lunch..
"are u sure?" tanya aku balik..tetiba cakap omputih pas makan menu omputih kan.
Dah dia kata "sure" tu aku pun gi bakar lagi daging tu sampai well done masaknya.

Well done gini haa..masak elok tapi still lembut!
Lepas itu...yer,selepas itu baru aku teringat sebelum tu kak Anymz ada buat tayangan amal kat dapur beliau pasal gulai daging salai..aku pun apa lagi,gi geledah dapur kak nim tanpa waran sebab nak cepat..tak sempat nak apply waran bagai.
Tengok2 bahan guna belimbing buluh..ah,gantikan ajer dengan asam kandis yang ada...bisik hati kecilku masa tu sesuka hati.. tengok lagi guna santan cair dan pekat..dah terbayang si santan kotak yang bakal aku ejas jadi cair dan ku tinggalkan sedikit yang pekat..kehkeh...tak pasal2 ngejas resepi kak anim..

Tapi kan,walaupun gulai daging salai ku serba daif dan kekurangan,tapi dari segi rasa tak dinafikan...erhh..masam2 pedas tu rasanya sampai jugak kat tekak nih..maksud aku tu,apa yang cuba disampaikan oleh kak nim dalam resepi masakannya tu aku dapat rasa dah walaupun tak sempurna..
Sebelum ni kalo masak lomak memang den nak tumis yo..eh kuar lak loghat nogori bercampur2..maklum la pas makan masak lomak kan.


Jadinya,tarraaaa...! ni laa gabungan masakan western dan masakan nogori...ngko ado?hahahak.. sodappp ni..den suko! Berbeza tau dari rasa masak lemak yang ditumis..lagi best bila dah lama sket,santan dah sebati dengan daging..aduh. dah2,boleh kurus puasa kalo bayangkan lebih2 kang...kalo leh kurus badan takpe jugak kan.hehee...

Minta izin yer kak anim,nak share resepi kat sini...tapi bab meroasted tu memang ikut suka hati den yo.heee... terima kasih kak!

Gulai Daging Salai
Resepi dan sumber: anymz @ mykitchen

Bahan2

1 kg daging di hiris setebal 1/2 inci selebar tapak tangan-ketepikan
2 biji kelapa di jadikan santan
1 cawan santan pekat-pati
3 cawan santan cair
2 batang serai-di titik
25 biji cili padi*
sedikit kunyit hidup*
serbuk kunyit
Garam
Air secukupnya
Belimbing buluh secukupnya-di titik sedikit

*ditumbuk lumat

Cara

Daging yang sudah siap di cuci di gaul dengan serbuk kunyit dan garam
Perap semalaman
Daging yang sudah di perap di salai di atas bara hingga wangi dan kering air daging
Daging kemudian di hiris nipis
Masukkan daging ke dalam periuk bersama air secukupnya-agak2 tenggelam daging
Kemudian rebus daging hingga empuk
Boleh guna pressure cooker jika ada
Masukkan cili padi yang sudah di tumbuk bersama serai
Masukkan juga santan cair bersama garam dan juga belimbing
Masak hingga mendidih.
kacau selalu
Sudah mendidih masukkan santan pekat
Kecilkan api
Dan biarkan hingga masak kuahnya
Tutup api dan sedia untuk di hidangkan.
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

25 Komen Di Sini:

azian said... [Reply to comment]

Adui...lama dah tak makan daging salai masak lomak...Akak suka yg cecair santannya...tak muak sgt...

Maksu Ros said... [Reply to comment]

Hari2 kakros lawat blog kamu ni Hasue, kamu ni kelakarlah. Kekadang tersengeh sesorang baca, lawak betul.
Memang nampak sedap gulai daging Hasue, yang well done pun sedap jugak.

Mas said... [Reply to comment]

hamboiiii sue...
masak lomak lak yerkk...
ko sajerkkkk goda aku...

hana said... [Reply to comment]

perghh perghhhh... dua2 versi aku sgt sukakkk.. tp jarang2 la nak buat si lembu yang di roasted kan sebegitu.. makan kedai tau.. hahahaha

bakal nantu lg satu suka tdo.. mak dier tgh bekeje keras utk kumpul duit raya nak bg bakal nantu sini taun nih.. hahahahaha... eh besan sini pon jgn buat2 lupa yer.. saper paling byk nantu sini sayang.. wakakakakaka

Yani said... [Reply to comment]

kalau my hb tengok ni sure suh buat... dia suka sgt mkn daging gini dgn roti

rosmawati abdullah said... [Reply to comment]

Selamat Berpuasa. Saya Tie, teringin nak bakar daging macam tu.Nak tanya masak well done tambah masa berapa lama dlm oven?

rosmawati abdullah said... [Reply to comment]

Selamat Berpuasa. Saya Tie, teringin nak bakar daging macam tu.Nak tanya masak well done tambah masa berapa lama dlm oven?

rosmawati abdullah said... [Reply to comment]

Selamat Berpuasa. Saya Tie, teringin nak bakar daging macam tu.Nak tanya masak well done tambah masa berapa lama dlm oven?

Wattie said... [Reply to comment]

salam ramadhan dan selamat berpuasa Sue, Bestnya daging tu, tak pernah buat lagi...

kakbesah said... [Reply to comment]

salam Sue, bestnye lmak cili padi daging salai.. akk pon plih stail x ditumis bila msk lmk cli padi, coz rasa lmk santan & daging tak trganggu dek wangi bhn2 yg ditumis.. isy..nk kne cari daging nih..hee..

tun_telani said... [Reply to comment]

tun kan..kalau daging nii.. bila mama masak gulai (kari) pekat2 yg mmg bila makan dh xbau daging tu, baru laa blh telan sikit. dulu2 kalau gulai daging mama, tun mmg makan daging dia, pastu kepala pening (muda2 dh ada sindrom daroh tinggi kak? huhu). skrg cuit sikit2 je. tp kalau masakan lain mmg xleh nk telan. rugi kan..

nOOrsha said... [Reply to comment]

aku sukaaaa medium rare!~ sedaapp1~ fressh gitu...rasa juicy2..tp x leh mkn salula mentah2 ni kan..hehe..tp camanepun sushi gune ikan n udang mentah aku still x leh telan..tp klo daging ok..boleh sangat n suke sangat.. manisss mencicip air yg kuo tu..hehe..pehtu ko gulai lomakan plak..wakduhh...ni versi gulai lemak western kan.hahaha...siap ade cajun n oregano ek.. ke rosmery.. x igt lak aku bace td..heheh... sodap2..mmg da blh sangatla kawenkan anak dare n anak bujang tu sok ngan org nogori (sambil senggol2 montot)..kakaka

nOOrsha said... [Reply to comment]

aku sukaaaa medium rare!~ sedaapp1~ fressh gitu...rasa juicy2..tp x leh mkn salula mentah2 ni kan..hehe..tp camanepun sushi gune ikan n udang mentah aku still x leh telan..tp klo daging ok..boleh sangat n suke sangat.. manisss mencicip air yg kuo tu..hehe..pehtu ko gulai lomakan plak..wakduhh...ni versi gulai lemak western kan.hahaha...siap ade cajun n oregano ek.. ke rosmery.. x igt lak aku bace td..heheh... sodap2..mmg da blh sangatla kawenkan anak dare n anak bujang tu sok ngan org nogori (sambil senggol2 montot)..kakaka

CheNamNam said... [Reply to comment]

owhhh sedapnyer dagingg salaiii...kusuker daging yang well done masak tuhhhhh....nampak jerk ponnn dah leh leleh airliurr kalau try rasa compom makan bertambah nehh..huhhhh makan cicah ngan sambal kicap pon sedapppp..:)

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, akk kalo yg masih ada kemerah2an tu mmg takleh masuk mulut la jawapnya, kalo masuk pun konfem keluar blk heheh. yg msk betul baru ok.

Nampak sedap masak lomak daging salai tu sue, hurmmm kurus pahala puasa hehe, badan tak kurus2 pun huhu

HaSue said... [Reply to comment]

@azian
sy pun x suka yg pekat sgt kak..yg sedang2 saja kata iwan..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Maksu Ros
Trima kasih kak ros rajin lawat blog sy ni..sy sgt hargainya..kerana dirimu begitu berharga..hehe ^_^

yg well done tu yg dimasak gulai kak..mmg sodapp

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
Ko tergoda ke mas?aku lom goda lagi tuu..baru nak berkenalan je..ngee

HaSue said... [Reply to comment]

@hana
sebenarnya kak,yg aku buat nih guna daging rusa..gagaga. takut ko pengsan kalo bgtau awal2 kak..daging rusa ni extra manis dr daging lembu..disalai gini,fuhh! mmg xtra sodap la... kak?ooo kak? dah pengsan laa tew! :P

Nanti kumpul det raya lebey skit tau..bakal nantu sana jgn risau sgt..ada laa pra-hantaran sampai nanti..hahaha.. eh!sYHH..dendiam2...tu bakal besan sorang lg ada kat bwh tu..kantoi kang.kakakaka..adehh2..sakit tokak den

HaSue said... [Reply to comment]

@Yani
Aaaa...aritu ada nampak ina garten ke sapa ek dia buatkan sandwich guna roasted beef..len kali nak jugak try laaa..mesti sedap kan kak

HaSue said... [Reply to comment]

@rosmawati abdullah
masak well done kena tambah lebih kurang 10 minit lagi,bergantung juga dengan ketebalan daging.kalau tak sure,boleh cucuk dengan lidi..kalau tak berdarah atau juicy lagi maksudnya dah masak elok..

HaSue said... [Reply to comment]

@Wattie
salam ramadhan n selamat berpuasa juga kak watie? ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@kakbesah
wkumsalam kak..
mmg beest rasa lemak ori je kan..hehe..tp yg tumis2 tu mmg suka amik aroma dr tumisan gak kak..kira leh laa selang seli ikut selera mana masa masak tu kan..hehehe..pastu x sedar diri hirup kuah tu..huh

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
hehee..mmg ada spesis yg x berapa boleh nak telan daging ni tun..tapi kalau dipelbagaikan lom tau lg kan.cam buat menu yg x terasa dagingnya sgt.. tp akak kalo kari pekat sgt x suka jugak..tu la,kalo masak ni sndiri leh ejas ikut selera..hehe

sury_masury said... [Reply to comment]

Sueeeee....nyaman nya...sukak3...beli nok dh siap salei jak kelak....maok try juak resepi kak nim tok:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...