Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, March 2, 2010

Udang Goreng Sos Cili Thai

Lama kan tak makan udang..uik?lama ke...haha..sebenarnya dalam seminggu ada juga makan udang,tak kira udang galah ke udang bukan galah..ehehe..cuma males jek masuk entri..menu biasa2 gitu..selain udang ada juga masak ayam,daging dan ketam..tapi tu laa, vitamin R baru menyerap kembali sehari dua ni..pelan2 ek..ehee

Kali ni try resepi Kak Nor Ganu lak..sedapp!meh kite menyantap..mekasih kat kak nor yg chumel..muahh!

Cam biasa,panjangkan juga resepinya di sini supaya mudah orang lain pula nak mencubanya..

UDANG GORENG SOS CILI THAI

300gm udang
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
~~~~~~
3 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dihiris halus
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos ikan
carrot
bunga kobis
5 bj cili api ~ diketuk dan dipotong dua
sedikit daun ketumbar ~ dihiris
1 sudu besar jus limau nipis/lemon
sedikit garam jika perlu
minyak

Gaul udang bersama garam dan serbuk kunyit.
Goreng sekejap atau sehingga udang bertukar warna.
Angkat dan ketepikan.
Tinggalkan minyak dlm kuali lebih kurang 2 sudu besar.
Masukkan bawang putih dan tumis hingga naik bau.
Masukkan bawang merah dan goreng hingga bawang layu.
Masukkan sos cili thai, sos ikan, cili api, carrot dan bunga kobis.
Gaul2 rata dan masukkan udang.
Masukkan garam jika perlu tp hati2 sbb dah ada rasa masin dr sos ikan.
Akhir sekali masukkan daun ketumbar dan jus limau nipis.
Kacau sekejap dan padamkan api.
Angkat dan hidangkan panas2.

Terpulang ler nak kupas kulit atau dibiarkan berkulit yer.. sedap diratah gitu ajer..pada yang alergik tu,tak dapek den nolong eh..hehhee
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

3 Komen Di Sini:

K.Nor said... [Reply to comment]

bak sket udang tu.. besor2 dia punya udang.. skrg ni payah la nk jumpa udang besor kat sini..

HaSue said... [Reply to comment]

K Nor >> kat sini pun susah gak carik udang kak..ni pun besar sikit jek..kalo yg besa byk lg best..tp syukur laa ada gak yg besar kan..hihi.

myfuzzyworld said... [Reply to comment]

Salam Sis HaSue & semua pembaca blog HaSue,

Saya sangat memerlukan jasa baik anda semua utk participate dlm survey saya.

Disamping itu, anda juga berpeluang memenangi 4Gb Kingston Data Traveler atau 250GB Maxtor External Hard Disk.

Sila layari:
http://emilayusof.com/2010/01/blog-survey/

atau boleh terus ke:
http://www.surveygizmo.com/s/187637/blog-evaluation

TQVM
-zu-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...