Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, March 1, 2010

Teh C Peng

Dah lama rasanya teh c peng menjadi minuman peberet aku.. dulu2 minum kat kedai minuman nih laa menjadi pilihan diperkenalkan hero masa tuh...sekarang nih lebih suka order teh c peng special..yang special nih letak gini ler...either letak gula apong,atau pati pandan atau pati wheatgrass pun ada rasanya..memang sedap!

Tapi semenjak aku dah tahu teh yang kat kedai tu bukan guna teh uncang,aku buat sendiri jer kat umah kalo teringin...sebelum jumpa teh yang betul2 cam kat kedai tu,pelbagai jenis teh kitorang try.. seronok mencuba nie.. bila dah jumpa yang kena selera,1 gelas super besar leh abis sorang2..tapi bukan selalu lerrr....dan harus amat dahaga laa masa tu...baru minum x hengat dunia jap...pastu letak sedikitt garam untuk menambah rasa lemak dalam teh tu....bertambah2 laa koleksi lemak dalam badan kan!hahaha...

Apa2pun tima kasih kat Jiya pengembala kambeng yang rajin kongsi resepi nih...aku cuma add garam sket sebab dah biasa..salin dari myR je...thanks Jiya..pokkk montot kambeng skali!

Bahan-bahan ( - )
  • Teh Pekat
  • Susu Cair
  • Gula melaka pekat (kali ni sue guna gula apong)
  • ketulan ais
  • secubit garam (untuk rasa lemak)
Cara-cara
  1. Masukkan gula melaka pekat ke dalam gelas, ikut citarasa memasing. Kalo nak manis letaklah bebanyak. Hehehe!
  2. Kemudian masukkan ketulan ais. Penuhkan satu gelas... Baru masukkan susu cair.
  3. Akhir sekali baru masukkan teh pekat pelan²...
  4. Bismillahirrahmanirrahimmmmm... Kita minommm duluuuu!!
Jangan lupa kacau sebati sebelum minum yerr...hehehe...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

8 Komen Di Sini:

HALAMANKU said... [Reply to comment]

Salam Sue..syedapnyer.. teringat kenangan kat Sarawak... aritu ader gak wat tapi x snap gambar.. memang syedap.. nak wat lg x sempatlah pulak... sue.. Teh C mengimbau Sarawak... cewah... nak segelas...

♥LOVE2COOK♥ said... [Reply to comment]

Alamak, Love haus la!!! Nak buat jugak nampaknya..kena cari gula melaka! ;)

ain said... [Reply to comment]

sue..akak nak segelas teh c peng tu! kat sini tgh pns terik, tekak madang haus aje.

HaSue said... [Reply to comment]

Halamanku/emma >> wkumsalam..yerke..meh laa minum kat sini skali..mesti lagi terimbau kenangan tuh nanti..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

LOVE2COOK >> kena carik gak tu gula melaka..sekarang cuaca panas tul di siang hari kan love..huhu

HaSue said... [Reply to comment]

kak ain >> sama laaa kak kat sini pun!panasnya membahang..hehe

fuzidss said... [Reply to comment]

Salam... phegggw hausnya tekak ni tengok air ni..

HaSue said... [Reply to comment]

fuzidss >> wkumsalam...sama laa kite...hehe..comelnya gambar bb tu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...