Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, June 13, 2012

Bertemu Kembali Dan Terima Kasih.

Assalamualaikum..!

Yuhuuuuuu uu uuu.. i'm back!
Ada yang rindu keee?*buat muke comel ^_^
Lama yo tak ngupdate..padahal selalu jer bertenggek depan skrin.. cuma bukan skrin laptop jek. Skrin kecik gitu..hee.. Ini lappy baru keluar dari beg semalam daa.. punya laa bertapa lama semenjak balik dari kampung kan.

Baiklah,untuk sesi memanaskan jari jemari dan mencairkan lemak yang banyak gamaknya kat jejariku yang tak berapa nak runcing nih..kite entrikan la apa2 je ye..

Sepanjang cuti sekolah tu kitorang duk seminggu kat kampung. Peristiwa pahit yang menimpa anak seorang rakan pun memang menyedihkan. Itulah ujian Allah untuknya,harap dia tetap tabah dan redha.. bagi wakil arwah, Terima kasih diucapkan buat rakan FB yang turut menyedekahkan Al-fatihah untuk arwah walaupun tidak mengenalinya..

Masa cuti tu juga perancangan nak menghadiri perkahwinan sepupu suami tapi tak kesampaian sebab kesihatan anak sangat membimbangkan masa tu.. bimbang sebagai ibu bapa ni kadang2 memang kena berlebihan,tambahan lagi zaman sekarang ni macam2 penyakit ada kan..jadi sedia payung dan baju hujan sebelum hujan la gitu.

Tapi alhamdulillah, dah balik ke rumah ni satu malam je aku tak tidur lena seperti 2 malam sebelumnya di kampung. Bila ada anak sakit ni rasanya tu macam perkara biasa dah kan..anak dah kembali sihat tu pun syukur sangat dah. Terima kasih buat suami yang sedia membantu dalam masa begitu padahal biasanya cuti2 tu dia pasti ada rancangan tersendiri seperti memancing ke..hee

Dalam ada peristiwa sedih sepanjang cuti tu,ada juga perkara best seperti berpeluang berkumpul bersama adik beradik..best dan meriah walaupun tak semua dapat balik kan.

Ni kakak aku nyer souvenier, my peberet ceklat.. macadamia cadbury nih. sedap! Boleh dikatakan tiap kali balik kampung dia belikan aku ceklat nih..haihh,camne laa nak kurus kan*nak salahkan orang lak..hakhak..
Sebenarnya dia belikan 2 tauuu,satu macadamia ni dan satu lagi yang almond..tapi aku amik gambar ceklat satu ni je..yang satu lagi anak2 dah berebut tumpang sekaki. Jadi takde la gambonya wat masa ni...
Saja aku kongsi kat sini,wat kenangan di hari muka...dan tanda terima kasih buat kakakku itu.. tenkiu sis..lebiuuu..muahhh! hee...
Oh ye,harap kakakku yang sorang ni jugak tabah atas kehilangan henpon beliau 2 sekaligus.. semoga orang yang menemui hp tu akan lembut hati dan pulangkan kepada tuan empunya nya..huhu...
Macadamia ni kalau makan dengan coklat je best*ni adik aku cakap,dan aku setuju dengan pendapat beliau. Kalau makan kacang semata dia tak berapa nak best! Tak macam almond atau hazel.


Dan,satu lagi.. saja nak kongsi satu lagi peristiwa yang berlaku sebelum cuti sekolah aritu. peristiwa la sangat kan!haha..

Satu petang tu sedang best layan mata padahal asalnya nak tidokan anak,last2 aku lak terlelap..my laling balik kerja bawak box. Aku duk mamai2 lagi ingatkan dia nak bagi surprise anniversary ke apa ke kan..padahal anniversary bulan 9,saja nak perasan. Tengok dengan jelas rupanya parcel.. cuba nak ingat balik sapa ada kirim parcel ek..tapi takde pulak yang memberitahu..haih dalam hati duk pikiaq ni sapaa la nak buat surprise ni ha..awat masuk loghat penang skali ni.ahaha..

Tengok2 kat kotak parcel tu tertera nama sorang rakan blogger nih..laaa, si dot dot rupanya..sengih je daku masa tu. Terus gi cuci muka dan gosok gigi*tu pun nak bagitau

Lepas tu eksaited laa makcik ni nak membuka kotak tu kan..ntah apa makcik sorang tu kirim.. memang teruja cam nak masa nak bersalin jer.
Dah buka tu bau semerbak,cam bau sos ..sedap lak tu pada deria aku.

Rupanya datang dari botol yang pecah ni..

Uuu..nampak sedap je sos pencicah tu,tapi takpe. Tu takde rezeki namanya.. hehe..

Banyaakk lagi barang2 yang dikirimkan tau,keropok ikan pun ada..keropok bukan ikan pun ada..pastu macam2 lagi, ni antaranya..

Sehari ke dua hari selepas dapat parcel ni kucing kitorang kemalangan dan cedera,so sapu ubat gamat ni untuk luka ia cepat kering.. tapi sekarang kucing tu dah takde..sob sob.. dah ajal kan..hmm..

Lepas tu kan,lepas tuu.. dapat pulak yang ni,

Pati ikan bilis istimewa? Budu ke ni? -tanya kat hubby. Budu laa tu kot..hb pun 2x5,budu pun tak kenal..muehehee.. Tapi tengok gaya memang budu laa.. penah tengok kawan2 post kat blog mereka kan. weee...merasa gak nak makan budu..huh.sungguh mengkasihankan.ahahak..


Lepas tu dapat nisan ni..bukan batu nisan ye..tapi singkatan dari manisan la kot ek.. sampai sekarang lum berkurangan lagi. cam sayang nak guna pun ada. Nak buat trofi buh atas lemari pun ok ni.heheh..

Terima kasih buat blogger nih dan suami beliau sebab susah payah kirimkan barang2 ni semua ha.. semoga rezeki kalian berlipat kali ganda lagi.. kat blogger tu,cayanggg dia!! wee..

Last but not least, terima kasih banyak buat pengunjung blog..yang sudah lama mengikuti blog ini atau yang baru terjebak tu,tak kisah laa ek.. Ketika entri ini ditulis,dah 2193 jumlah followers..boleh la,untuk blog yang selalu tenggelam timbul macam blog ni kan.. :)
Kalian mewarnai dan memeriahkan lagi blog ini..walaupun ada yang tak kenal sesama kita..ada yang kenal tapi taknak bertegur sapa,tapi kunjungan demi kunjungan serta komen tetap kuhargai.. :)

Oklah,rasanya lemak kat jari jemari ni pun dah mula mencair.. lepas ni baru kita teruskan dengan entri masak2 eh.. bukan entri masakan pun korang layan jelah.ahak.. :D
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

23 Komen Di Sini:

rostina76 said... [Reply to comment]

salam hasue...patut lama tak appear citer dari blog ni. blk kg rupenya

HaSue said... [Reply to comment]

@rostina76
-w'kumsalam,balik kampung tu boleh je nak update sebenarnya..sbb tenet lg laju..tapi sebab banyak peristiwa di sebalik,nak ngupdate pun tak berselera..huhuu :)

Acik Erna said... [Reply to comment]

assalam HaSue..memang lama betul sue bercuti..balik kampung rupanya ye..

Si Matatajam said... [Reply to comment]

La patut sunyi ja blog dia. Rupanya bcuti....

HaSue said... [Reply to comment]

@Acik Erna
w'kumsalam.. hehee.. bercuti sesambil nelan vitamin M la kot kak.. :D

HaSue said... [Reply to comment]

@Si Matatajam
Aik?mana tahu nih?hihi...

sury_masury said... [Reply to comment]

wahhh...mesti dh turun kg kak cuti2 tok..uhuuu..hahhaha..dpt hdiah semperna hrjd lah ya nyo..besshhh..:)

Nuwairani Ismail said... [Reply to comment]

kak hasue...kalau pati bilis tu memang budu ler...kalau botol kecik macam tu selalunya 2-3 kali hadap je tu. itu bagi orang yang suke makan budu la. gula nisan yang keping2 macam tu jarang nak jumpa kat tempat lain. ini memang senang kalau nak buat kuih onde2. kalau gula ni susah nak hancur tu maknanya memang pure gula nisan. tak campur gula. tapi kalau potong2 pastuu berderai aje, selalunya dah campur gula. tengok yang ni nampak macam nisan kampung asli.

HaSue said... [Reply to comment]

@sury_masury
wehh mestilah! Tapi pasya nait balit laa..ahahak.
eh bukan ya..besday kmk lom gik..sempat gik mun ktk mok beli adiah..hahah :p

HaSue said... [Reply to comment]

@Nuwairani Ismail
Ooo ye ke..
Mmg pure rasanya ni..dulu dah penah dpt skali..lupa lak buat apa dgn gula tu aritu ekk... tp nk memotongnya mmg perlu kudrat..tp rasa asli tu yg best kan!hehe..
Anyway,tq yer share info.. :)

tun_telani said... [Reply to comment]

Budu!!!!!!!!!!!!!! kat mukah xde budu ke? kat farley ada jual. hihi... import kelantan marii.. tun xpandai makan.. dulu2 bau dia pun tun x tahan.. kalau ada budu atas meja, tun duk jauh2.. haha.. skrg dh xkisah budu depan mata, tp still xleh telan gak..
tun pun sayang nk guna nisan.. haha.. bkn senang nk dpt yg pure. kene beli kt pasar, kalau kt kedai runcit atau supermarket yg kilang punya. x sebest yg org kampung buat. dlm peti ada lg 3 ketul, guna sikit2 je. hehe

Bicara Kak Noor said... [Reply to comment]

salam Sue akak rindu dengan Sue dan blog Sue jugak lama tak tenok menu2 hebat dari Sue dengan kek yang mengancam jiwa dan raga akak,welcome home hee,akak pun tak pernah tengok botol budu sbb tak reti nak makan,tpai dah orang kata sedap macam teringin je tapi kat sini mana nak carikkk

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
Kat mukah ni,kalau ada yg iras budu pun dah nama lain kot tun..tp mmg byk gak produk yg bersumberkan ikan.cuma lom berkesempatan nak terokai lagi..hee.. tp kalo nk mkn umai tu mmg petik duit jelah.hihi..tun confirm x reti mkn umai kan..meh nak hempuk skit! ;P

HaSue said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
ezzyra said... [Reply to comment]

rasa mcm tau je blogger mna yg bg parcel 2...hihih

Asyifa Mustaffa said... [Reply to comment]

sayangnya botol yg pecah tu....

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam Sue, lama betul menyepikan diri dari i love my life ni, ingatkan zhariff nak dapat adik ke kekekek,gurau je, hurmm mcm akk la kalo blk kampung byk je benda nak buat, selalu tak ada kat rumah la.

Nisan, kalo kat klate pun byk pesen gak sue, ada yg di campur dan kaler hitam sikit, yg hitam tu kalo buat bubur cantik je, kalo nisan kampung kaler dia cerah sikit, harga pun mahal dan rasanya tentulah sedap. Tapi akk tak tau byk pasal nisan2 ni.

Kesian kucen tu parah agaknya luka dia tu.

Tgk botol budu yg cinonet cute je, isinya cinonet juga tuh, kejap je habis. Sue dh cuba ke, kalo nak cicah ulam , sue patah2kan cili je pas tu boleh terus di cicah ulam, peminat tegar mcm akk ni pantang nampak budu terasa leleh je air liur.

Rezeki sue n famili tu almadulillah...

mala said... [Reply to comment]

wah! bestnya dapat parcel

Sofea said... [Reply to comment]

ooo patut lama x nampak..rindu tau! budu tu tu nanti buat nasi kerabu, gula nisan leh simpan buat kuih bulan puasa nanti..:)

Yana Shaiful said... [Reply to comment]

Salam Kak Sue..lamanyaa bercuti ^^..waahh dpt budu lg tuu..budu tu antara yg paling best kat klate..yana klu blk klate mst beli budu & nisan byk2..kat penang jarang jmpa yg pure cmtu..

ANNA ENTERPRISE said... [Reply to comment]

hai sue...hana baru nak belajar blog2 ni...ari tu tgk resepi kat blog sue...smlm try wat cheese tart...anak2 suke mkn...alhamdulillah jadi walau pun pd mulanya mcm xnak jadi...hehehe...thanks sue...

Ummi said... [Reply to comment]

Assalam Sue, patutlah lama menyepi...sonok balik je sini dpt la parcel, so lepas ni laju2 letak entry yeaa.... ^__^

quinnie said... [Reply to comment]

hehheheh..baru nak kenal budu ye hasue..kekeke....kalau i pun syok je kalau dpt hadiah dari org tak kira la dpt apa pun..sungguh teruja kan..:)

Alfatihah utk arwah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...