Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, June 14, 2012

Pulut Serikaya.. nyumm!

Assalammualaikum..

Selamat pagi.. dah sarapan lum? Dah bersenam ke? Korang jangan malas2 nak bersenam tau..sekurang2nya 3x seminggu..paling tidak korang jalan kaki ke hulu ke hilir ke,kan..janji kuar peluh..
Aku ke? Err..kita teruskan dengan menu pagi ini..(hahaha..)

Nih first time laa buat kuih yang macam serimuka tapi bukan serimuka cuma adik beradik ia kot. Proses pembuatan tu saling tak tumpah laa kan..jadi takde la masalah sangat sebab dah biasa buat serimuka..cuma nak membuat tu asyik tangguh2 jer sejak terpandang kat dapur kak Rosaliza dulu.. mujur aritu kak liza post lagi sekali,macam mengingatkan jugak laa..'sue,bila nak buat nii...'gitu..kikiki..
Jadi,moral of the story, sebagai blogger masakan..jangan takut nak masukkan post ulang tayang..kadang2 ia membantu mengingatkan.. lagipun kan,pengunjung blog kita tak semestinya orang yang sama ajer...ada juga orang yang baru pestaim jejak kaki.. lagi satu,menu jer ulang tayang,hasil dan gambarnya of coz lain2 kan kan..! Tapi jangan laa berderet hari2 menu yang sama lak..pepandai laa adjust timing kan..hee..

Dari segi rasa memang best! Rasa pulut tu macam biasa la kan..yang atas tu rasa kuihnya lembuttt...akuk sukakk! Cik abang aku dan anak2 pun sukak jugak.. tapi dia fikir memula tu serimuka..pastu tanya napa tak buh kaler hijau. Lepas terangkan baru dia faham.. kiranya ni adik beradik serimuka tapi tak sama emak..yang serimuka tu kawin ngan orang kampung,yang ni kawin ngan orang bangla..-ni idea tambahan jelah,kot2 masih ada yang tak paham kan..huehue..marah kak yatie.

Kenapa kak yatie nak marah? Sebab ni resepi beliau.. tapi takde la kak yati tu pemarah,dia manis2 ayu jer.. sapa laa tak kenal ratu talam kann..*bodek takut kena marah..
Pastu resepi dikongsi oleh kak Liza kat blognya..aku lak nampak resepi ni masa kak liza tayang..see? see? gitulah macam mana resepi antara blog masakan ni tersebar.hehe..

Terima kasih buat kakak2 berdua ni.. rasanya ramai lagi dah cuba. Minta izin nak kongsi resepinya yer kak..

PULUT SERIKAYA
Resepi : yatie memories
Sumber: embunrosaliza.blogspot.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan

Bahan lapisan bawah
* 2 cawan beras pulut
* 1 1/2 cawan santan cair( biasanya santan ikut paras pulut dan lebihkan santan sikit je)
* 1/2 sk garam
* 1 sb minyak

Cara Untuk Lapisan Bawah

Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.
Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh. Alas loyang dngn plastik.
Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
Keluarkan loyang dari kukusan, ratakan permukaan pulut tadi dan tekan2 pulut biar padat. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.
Sementara menunggu lapisan bawah masak, bolehlah siapkan bahan2 utk lapisan atas.


Bahan lapisan atas
* 1 cawan tepung gandum
* 1 sudu besar tepung jagung
* 1 sudu besar tepung beras
* 3/4 cwn gula merah/brown sugar/gula melaka-hasue letak 1/2 cawan gula apong
* 1/2 cwn gula pasir
* 2 biji telur
* 2 cwn santan pekat
* 1 cwn air (utk di masak bersama gula merah dan gula pasir) - akk tambah daun pandan
* 1/2 sk garam
* sedikit coklat emulco(warna gelap sikit) - akk tak letak

Cara Untuk Lapisan Atas

Masak gula merah dan gula pasir bersama 1 cwn air dan tapiskan....sejukkan sebentar.
Satukan tpng gandum, tpng beras dan tepung jagung ke dlm mangkuk besar.
Masukkan santan yg telah dilarutkan bersama garam.
Di ikuti dgn air gula yg telah sejuk.
Masukkan telur dan gaul sebati...nak mudah blend semua bahan.
Masak di atas api sederhana sebentar dan sentiasa di gaul.( biar berwap saja)Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 20 minit saja.
PERINGATAN...kuih ini hendaklah betul2 sejuk barulah mudah dipotong dan cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!
Potong menggunakan pisau plastik/pisau kek supaya kuih cantik dn licin

Close up sikit teksturnya yang lembut..hmm..sedappp!

Pulut tu biasanya aku rendam dari jerang air pengukus tu sampai ia mendidih baru toskan dan masukkan santan.
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

23 Komen Di Sini:

Sheila Shafeareen said... [Reply to comment]

salam,
hemmm pulut serikaya..akk pun x penah buat lg....kalau mkn tu ada lah hehhe..cun le kejadian pun menarik..cute negok potongan x melekat pun....kalau dekat mmg nak mintak kiki :-)

Tina Othman said... [Reply to comment]

salam hasue

nampak sangat menarik =)

izahdaut said... [Reply to comment]

woooooo.best nyaaa.. baru ni aku buat gak seri muka pandan. tapi lembik atas. hohoho slalu mcm kene sumpah tau bab seri muka ni. tersilap aku sbb terlebih masa nk lap tudung pngukus. air dah nitik. sue.. best ek yg ni. aku ingat nak buat half la. ke ko nak bagi half loyang yg ko tu pun ok gak. hehee

sury_masury said... [Reply to comment]

sudah keluar sudahhhhhhhh...mesti lembut n nyaman ooo..kelak kmk mlh juak..;-)

Yatie said... [Reply to comment]

wowwww...menyelerakan sungguh kuih HaSue ni, pepagi tngk kuih mcm ni buat akak tak keruanlah..he3..terliur yg amat sangat..

Asyifa Mustaffa said... [Reply to comment]

wow ! sedap...sngt suka la kuih muih cam nie...bila la agaknya dpt buat....
resepi k.yatie mmg mantap2....sy pun suka...:)

quinnie said... [Reply to comment]

suka sgt dgn kuih ni..tapi kadang2 tu skit nye malas nak buat..hehhehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
w'kumsalam.. tu potongan sembarangan tu kak..tengok potongan kuih kak liza n kak yatie lg menggode.hii..

HaSue said... [Reply to comment]

@Tina Othman
w'kumsalam.. mmg menarik utk dimakan..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
best jah..ko buat ler half.. wat seloyang bagi jiran atas bawah tu pun ok gak..hehehe..ko kan rajin thp gaban

Anna Qawina said... [Reply to comment]

Hai sue..pekabo? Cantik ko rini..kot2 dpt seri muka yg kaya raya tu..hii..
Aku sukak jugakkk..tp buatnya kureng sukak..nk wat half jela kot, tp Izah nk wat half tu pekata ko soh beliau wat bnyk, aku tumpang2 lalu gitu..kehkeh

HaSue said... [Reply to comment]

@sury_masury
nyaman eh..coba ktk polah. mun nyaman anta sitok setgh loyang ah

HaSue said... [Reply to comment]

@Yatie
ala,akak boleh jer buat anytime..pejam mate pun leh buat gitu..hihi

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, waduh sue, sungguh mengoda pulut serikaya ni, anak2 akk teramat menyukai kuih ni, kalo buat kompem licin. Memang sedap n yang penting mmg menjadi resipi Yatie memori ni. Cantik potongan pulut sue mcm guna pembaris akk tengok.

Izah buat satu adunan pun ok boleh akk kongsi dengan anna qawina hehe

Sofea said... [Reply to comment]

Sue nak sikit, nak serikan muka akak ni..hehe

rahel said... [Reply to comment]

Nampak kemas sangat pulut serikaya ni...semestinya sedap sampai tak mo berhenti makan..hehe..

Norzie hany said... [Reply to comment]

Assalam.
Pulut serikaya....sis pernah makan mmg sedap tapi belum pernah buat sendiri.Terliur sudah.

tun_telani said... [Reply to comment]

lamanya tak makannnnn.....
tun pernah buat serimuka je.. tp nmpk mcm lebih kurang je bahan2 dia.. kalau tun kerat comot momot gitu. hehe

Bicara Kak Noor said... [Reply to comment]

cantiknya Sue pulut serikaya tu kemas dan tertib je duduk nya tu macam anak gadis yang sangat bersopan santun hee kalau dpt lah benda ni mesti berbaloiii ni,sbeenonya akak tk pernah buat tunggu permintaan anak2 baru lah leh buat..

Liza said... [Reply to comment]

salam sue, biasa akk buat pulut serikaya ni guna telur bnyak....mayb org kelate suka makanan yg berlemak n manis kot kan....

Rohah said... [Reply to comment]

cantik moleknyerrr..terpikat terus org nk merasa

Nuwairani Ismail said... [Reply to comment]

bab pulut memulut ni memang fail. tak pernah nak try buat kuih serimuka. tapi suke je makan. huhuh...kene tunggu kak hasue tayang kali kedua jugak la kot. hihih

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply to comment]

Wow!!!!! cantik!!! sedap dan menarik kejadiannya itu... nak kena cuba jugak ni.. masuk dalam list.. tq hasue..:)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...