Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, June 20, 2012

Ribena Soda Berlaici.. minuman menyegarkan!

Assalamualaikum..

Panas sungguh cuaca sekarang ni kan.. Kalau pagi2 tu pukul 7.30 dah mula terik dah..huhu.
Di samping banyakkan minum air kosong,tercari2 juga minuman berperisa dan terasa segar untuk melegakan tekak.huhuu..

Resepi main letak jer..akceli my hb nyer idea yang tercetus setelah beliau minum kat satu restoran tu lepas tu buat ler sendiri..dah buat sendiri dan menepati citarasa tu.harus laa puji sendiri dan promosi kat isteri dia ni kan..heehee

Kemudian,baru2 ni masa jalan2 kat myr,aku terlihat ada yang share resepi nih..sila rujuk SINI.. ikut la mana2 senang nak refer yer.. :)
Aku ikut main letak jer sebab kena adjust ikut kemanisan masing2 lah yer..thanks to my laling sebab share.. ^_^

AIR RIBENA SODA BERLAICI
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2: 1 gelas besar

Ribena -dalam 1 sudu besar
Air aiskrim Soda- 1 cawan
1 sudu besar syrup laici dan beberapa biji buahnya(yg dalam tin tu)
Ais kiub secukupnya
Air kosong(tambah sedikit jika tak suka terlalu manis)

CARA:
Letakkan buah laici atau longan bersama syrupnya sekali.Tuangkan air aiskrim soda ,tambahkan sedikit air jika tak suka manis. Tuangkan ribena perlahan2 dari tepi gelas untuk membentuk lapisan. Akhir skali,bubuh ais perlahan2..
Kacau sebati dan sedia untuk di minum..selamat mencuba!

Segar oh rasa air ni sampai ke tekak..!sesuai gak untuk minuman berbuka puasa.. ^_^
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

10 Komen Di Sini:

mokwo® said... [Reply to comment]

huiih haus terus bila datang sini..kat sini..ribena nih dah di bubuh macam2 flavour utk di variasi kan..sedap jugak..ade yg masuk longan, campur jus epal, belimbing...dsb
mokwo nak tanya nih..mc mane sue create itu header??guna photoshop ker??

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Rasa dah macam bulan puasa ni sue tgk air mcm ni...nyaman tekak terasa dalam panas berjerubu mcm ni. Best gak hb sue, minum boleh imejin mcm mana n terus buat xperiment heheh

HaSue said... [Reply to comment]

@mokwo
Mmg dah mcm2 flavour kan..tp lom jumpa perisa aiskrim soda lg..hehehe... :D
Ha'ah,guna photoshop jer.. tu jelah yg reti setakat ni..hii.. :D

inaku79 said... [Reply to comment]

hurmmmm....nyamaaaan. berapa hengget segelas ni sue? laici lebih, bolehh? hehehe...

sury_masury said... [Reply to comment]

kei minum sambil mkn kek duyan blh kah..hehehhe
polah lok sejag haus tok jauh kmk datang....

ibh_sue said... [Reply to comment]

Aduhhh!!!..haus terus..Mmg cuaca panas2 ni sedap minum air mcm tu.

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply to comment]

SlurpPPpppppppppppppppp nyaman bahhh :)

Nur-nba said... [Reply to comment]

tq for sharing... Penyegar dahaga..

Asyifa Mustaffa said... [Reply to comment]

nyamannnnnnnnnnn !!!!

quinnie said... [Reply to comment]

tengah musim panas ni..menu air sejuk jugak yg best!! hehehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...