Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, February 27, 2012

Puding Karamel..

Assalamualaikum.. ^_^

Lama rasanya aku tak tayang puding karamel.. selalu kalau beli telur masih fresh2 tu, mula laa gatal rasa nak buat puding..
Sekadar nak ingatkan kita sesama Islam,bila beli telur..jangan lupa terus cuci yer. najis2 ayam yang masih melekat tu kadang2 tak nampak .. terutama bila nak buat kuih yang guna telur dan diuli..atau kalau pecahkan telur dan kulit telur terjatuh sama,tidak ke kotor tu..malahan ia najis..najis kan haram.. tak pasal2 kita nak bagi makan keluarga kita benda haram lak kang..jangan ambil mudah ya.. :)
Jadi cuci laa telur2 tu kejap ek,dah tu baru simpan..cuci pula jangan lama2,nanti kulit telur jadi nipis lak..

Ok lah..rasanya ramai sekarang ni dah terer buat puding karamel kan.. ada ke yang belum pernah cuba buat lagi? Takpe, satu2 laa ek.. :)

Yang kelihatan seperti kaca permata kat atas tu adalah kepingan gula yang dikaramelkan yer..bukan sampah sarap tau..haha

Resepi ni asalnya masih guna resepi emee,boleh rujuk link asal resepi di SINI. Dan resepi kemudiannya aku edit sikit di SINI..
Beza kali ni aku gatal tangan tambahkan sikit tepung kastad,dalam 1 sudu teh.. hasilnya seperti dalam gambar ni lah yer.. ia bertekstur begitu..halus tu,halus gak..cuma tak sehalus lembut tanpa kastad..rasa tu masih sedap banget! Cuma my cik abang masih prefer yang tanpa kastad..lebih smooth dan lembut gitu.

Kalau korang yang sebelum ni cuba resepi yang sama tapi lambat masak di tengah,cuba bakar kat oven rak bawah,guna api bawah selama 30 minit dan kemudian tukar ke api atas lak..bakar lagi selama 5minit atau sehingga mengeras sikit kat atas tu.. tapi rasanya,resepi simple ni insyaAllah jadi.. cuma penggunaan telur agak banyak kot bagi yang tak biasa nak guna telur banyak2.hehe

Sedap makan sejuk2 weh..! Elakkan hanguskan karamel jadi hangit yer..nanti spoil segalanya..dan punah masa depan. kena guna api perlahan je masa hanguskan gula..sabar banyak2.hehe..nak buat pun bukan lama..jadi selamat mencuba!


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

16 Komen Di Sini:

Mas said... [Reply to comment]

sue...
aku pun dah lama tak buat puding karamel..
sedappnya tengok puding ko tu...

Gee® said... [Reply to comment]

ermmm....terasa sejuk jer tekak bila puding karamel lalu... sedapnyaaaa Sha..

mala said... [Reply to comment]

salam hasue, dah lama jugak tak buat puding karamel. selalu time puasa baru rasa teringin nak makan ..

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

Salam HaSue ..Lama pula rasanya tak memuding..sesekali layan puding memang best..

Sue pula lepas beli jarang basuh terus..selalu basuh time nak guna jeee kecuali bila nak masukkan ke dalam peti ais...Baru basuh dahulu...

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, sedapnya puding karamel tu, yg bestnya tgk gula hangus yg berkeping2 tu cantik . Sedapnya

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
Lama2x buatlagi sedaplah mas..ko x teringin ke?hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Gee®
adeh,kena tukar nama lak..hihi. mmg best mkn sejuk2..kalo yg ngilu tu sapu kolget sensitip dulu la..hee

Sueozana said... [Reply to comment]

Erm...
Tergoda tgok puding ni. Ada serpihan 'kaca' gula hangus plak sbg topping.. Inovasi baru ni :D

Ummi said... [Reply to comment]

Assalam Sue, waaah sudah kembali...bakal bergegar dapur dah ni eks! Hehee....bagus, bagus... Btw, mintak akak seketuii puding caramel...lama jgk dah x buat...adeeii ^___^

dela said... [Reply to comment]

menariknya...

Kak Sam said... [Reply to comment]

Terima kasih di atas peringatan yang diberi. memang suka sangat karamel2 ni, tapi tang nak buat tu berat je rasanya almaklum le tak berapa nak rajin.

HaSue said... [Reply to comment]

@mala
w'kumsalam.
kalau di bulan puasa mmg banyak masa nak buat kan.. :)

izahdaut said... [Reply to comment]

betul2 kan spek mata. ye ke sue update blog ni. kikiki... aku jugak yang tak update.. tenet laju berdesup ni. *saja bagi ko jeles. ikiki.. tapi tak mampu nak update jugak. sila kesian kat aku sikit. alahaii.. dah lma aku nak buat keremel tu. tapinyer aku bimbang aku yang banyak makan. tengkuk dah dabel ni.huhu

chikadakbiru said... [Reply to comment]

erm jelessnyee...sedapnye tgk puding nih..tp malas nak buat..musim hujan pun yer juga.....nampak sangat2 mulussss

Melly Octaviana said... [Reply to comment]

hmm sedap pudding karamel, melly belum pernah buat lagi.. hehe

FreeStyler said... [Reply to comment]

suka sesgt tgk puding ha sue....menyelerakan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...