Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, February 2, 2012

Resepi Blueberry Cheese Tart..siri 3

Pagi ni tadi kepala masih berbaki toing2 sikit..gara2 petang semalam nyibuk nak ikut cik abang gi bandar..dia ada urusan ke bandar kejap katanya..aku kata nak ikut sebab nak on9 dalam keta menuju ke bandar tu..dalam bayangan tu sempatlaa kiranya kalau nak membalas komen2 rakan2 pada entri yang sudah ni kan..sebab line tenet menuju ke bandar tu laju gak..yela,dekat2 ke bandar kang mesti lagi laju..ada 3G. Incik abang pun ok jer siap cadangkan agar aku duk belakang..senang nak online,luas sikit. Buh lappy sebelah tepi so anak2 tak kacau..

Dipendekkan cerita,ia tak seperti yang kubayangkan..yelaa,ingat duk dalam limo ke nak online dalam keta..dengan zhariff panjat2 atas lappy lagi,nak cabut modem lagi..ditambah dengan jalan yang cam duk atas bonggol unta(tak ler sepanjang jalan,cuma ada area yang beralun tu)..mak aii,mabuk laut aku dibuatnya..rasa nyesal jer ikut..hahaha..dalam pada tu sempat laa buka blog kekawan kan..nak ngomen jer tak nyempat2..adeh,lepas ni taubat dah takmo online dalam keta kalo bukan pemanduan yang santai2..ekeke..

Oklah,buat cheese tart ni minggu lepas..
Oh,masa adik dan keluarga kakak aku datang masa cuti raya cina aritu ada juga dia minta buatkan cistat,tapi masa tu dia minta buatkan yang takde blueberi filling..kiranya nak yang filling adunan creamcheese semata2 gitu.. masa tu guna resepi kak Azita,dah pernah tayang sebelum ni..memang senang dan sedap! Buat yang nak cuba resepi tu,boleh cari kat label tart / pastri kat tepi tu yer..nak bagi link,tenet slow ni nak cari.ehee..
Masa nak buat aritu pun minta RYO sms kan sebab tenet lemau..aku lak ingat2 lupa sebab dah lama tak mengetart..ahak!

Kali ni buat pesen lain lak..dan cuba resepi lain juga. Sebelum resepi kak ita tu dah pernah dulu cuba resepi haz amon.. Tu yang tajuk n3 buh siri 3,so tak konfius kan..hehe..(Maaf,gambar guna kamera hp jer sebab tak sempat usung senapang gajah masa tu)

Hmm,resepi ni dari segi rasa keseluruhan tu tak jauh beza laa kan,cuma sebab guna kuning telur jer untuk pastri,kulit tart lebih rapuh gitu..best! Rasa cheesetart?Of cozzz yummyy!

Terima kasih buat penyumbang resepi nih,r41494.. aik,nak sebut camner tu ekLink?ada la cara sebutan atau bahasa kod tu..memandai jer aku.hehe..katanya dapat resepi dari kelas baking...resepi ni juga boleh dirujuk di myresipi.com..

Blueberry Cheese Tart
Resepi:r41494@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( ~ 12biji ( saiz acuan 5cm)

Bahan untuk Pastri:
125g butter (salted) - bagi lembut sikit sebelum guna
63g gula icing/ gula biasa di blend
250g tepung gandum
1 kuning telur (saiz B)
1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu besar air

Bahan untuk Filling:
250g cream cheese - bagi lembut sikit sebelum pukul
20g butter (salted) - bagi lembut sikit sebelum pukul
60g gula halus/gula castor
1 biji telur (saiz B)
Blueberry filling, strawberry filling atau apa2 filling yg digemari secukupnya

Cara-cara

Tepung dan gula campur sekali dan ayak.
Masukkan butter dalam tepung dan gula tadi, gaul rata hingga jadi seperti pasir/crumb.
Kemudian masukkan kuning telur, esen vanila dan air, gaul sebati hingga jadi doh.
Cover dan rehatkan pada suhu bilik selama ~15min sebelum dimasukkan kedalam acuan tart.-hasue masukkan jap dalam peti ais
Tidak perlu guna sebarang gris untuk acuan. Pastikan acuan kering untuk elak adunan melekat pada acuan selepas bakar.
Bakar pada suhu 180C selama ~20-25min atau hingga sedikit perang shj.-hasue bakar 15min suhu 170c

Filling - Pukul cream cheese, butter dan gula hingga kembang.
Masukkan telur, pukul sekejap sahaja ~1-2min bagi telur sebati dgn cheese tadi.
Pipekan filling dalam pasteri yang telah dibakar. Bakar lagi pada suhu 180C ~ 15min. Jika saiz kecil kurangkan masa membakar bagi pasteri dan filling. -hasue bakar selama 5 miinit pada suhu 150c.

Aku guna acuan yang 4cm (kalo tak silap)..Ah,inti tu aku buh sikit creamcheese,lepas tu picit blueberi filling sikit,barulah cover sepenuhnya dengan adunan creamcheese semula..so inti duk elokjek tengah2..kalo nak buh filling banyak2 pun ok jek.. pastuu kalau rajin,lorekkan laa atas tart dengan filling tadi yer.. ;)
Selamat mencuba!!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

16 Komen Di Sini:

Qasey Honey said... [Reply to comment]

comeiii...putih gebu tart ni...

mummyseri said... [Reply to comment]

sue, bestnya tart tu, telan saliva je tgk ni..gebu lemak berkrim mmg disukai ramaikan ;)

izahdaut said... [Reply to comment]

eh cam kedekut je bluebry ko tu. aku suke banyak sikit filing nyer. wehh klakor lak aku baca..kalau pun limo sama pening juak mek, kalau dah ada budak panjat sampai kepala. mcm aku niha.. nasib sekarang dah ok.. kalau idak tak tau la cemana aku nak drive dgn budak panjat kepala. hahaha

Mas said... [Reply to comment]

aduhhhhhh...kelako la ko sue..
aku baca buku dlm kete pun pening...muahaha...

sue...aku like banyak2 cheese tart ko tu..
ehhh..macam terasa2 lak cheese kat tekak aku nie....

nOOrsha said... [Reply to comment]

YAAA AMPOOONNN...MEWAHHHNYEE NGAN CIS! MAKAN NI SAH2 RASA CAM ORG KAYE KAN..EHEHEHE..JELES AKU KO RAJIN WAT CISTAT... ERR MASUK LIST MASUK LIST NI UTK BUAT MKN BERADAP SOK.. MIAHAHA...BUBUH KAT DEPAN KERUSI AKU BYK SKET TAU..PENGANTIN TAK PAYAH, DIOWANG DAH KENYANG SAMPAI BESOK PAGI..KUIKYIKUKIUKIUI

rahel said... [Reply to comment]

Selamat ptg Hasue..
alamak!..mcm bejanji pulak kita ek..hari ni pun gue buat blueberry cheese tart jugak...pastu corak kat atas tu pun sedot gak..hehehe.

HaSue said... [Reply to comment]

@Qasey Honey
Gebus gebas..yg makan nya pun makin gebus dah ni ha

Tina Othman said... [Reply to comment]

wah sedapnya

Liza said... [Reply to comment]

salam sue...akak jugak la xterbuat lg cheese tart ni...padahal dh mcm2 resepi ada kat sini....bkn apa, kdg2 tu rasa xcnfident...

HaSue said... [Reply to comment]

@mummyseri
telan byk2 pun x kenyang tu..gi wat sana!hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
ahahak..cam kedekut kan! al kisahnya,anak yg sorang tak suka ada inti banyak..jadi aku buh laa inti sikit..tup2 yg sorang lg makan inti blueberi aje..abis berlubang tart yg dia makan duk korek blueberi filling tu..padahal sebelum ni dia x pandang pun tarts cis gini..xpe...lenkali dah tau selera anak2 ni kena buat mcm2 pesen.hehe
Pasal anak panjat kepala tu mmg dasyat.hahah..sibbaik anak ko dah besa sikit..jgn dpanjatnya bumbung keta masa ko drive udah.lg stunt tu..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
tu laa mas..aku ingat idak ler sedasyat tu..hihi

ko jangan,mas..kena buat tu kang..leleh baby kang mas..hehe.eh bukan cik abg ko request ke aritu? :D

HaSue said... [Reply to comment]

@nOOrsha
Yg ni pun kena masuk list ke? Ygkek ceklat tu knsel laa ek? ke ko nak ganti ngan pavlova ko tu jd kepala meja makan pengantin?hahah..

weh,ko jgn mkn byk2 cis ms nanti..kang koyak baju kebaya ko kang..x pasal2 malu masa majlis..kakaka

HaSue said... [Reply to comment]

@rahel
wahh yaka rahel?jom2 tukar tart..tp yg ni tinggal gmbr jak la...hihi

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, cantik sungguh cis tat tu, putih gebu je nampak, bila la nak cuba buat ni

Cekgu Maz said... [Reply to comment]

salam...memang terliur...t ley cuba jugak wat cheese tart nie...harap2 jadi cam tu jugak hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...