Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, February 1, 2012

Resepi Krim Mentega ..yang best!

Ok, Sebelum ni pernah tak korang buat buttercream,ikut resepi yang simple dan mana yang ada tapi tak menepati piawaian atau citarasa seperti yang korang bayangkan? Ada tu macam makan mentega dengan gula semata2 pun ada..
Last2, masih juga kita nak tempah kek kat kedai atau kat orang lain..ada tak korang alami?
Ke aku sorang jer pernah hadapi peristiwa gini?ahak..

Sekarang ni setelah bertambah sedikit ilmu deko tu..idak ler terus nak mahir kan,mesti mula dari bawah..tak pernah hadiri kelas pun,kita cuba jugak.. tambahan pengetahuan setelah bergelumang dengan ilmu2 dari bacaan dan internet tu ada laa jugak kan. Rakan2 cyber pun ramai yang murah2 hati kongsi skill masing2..terima kasih ek.. :)
cuma satu kelemahan aku yang pasti kalo nak buka video macam kat utube tu memang lambat sikit laa dengan line tenet cap kuye2 ni kan.. kalo dapat view blog orang pun dah syukur sangat dah! Haa,sempat lagi ngomel pasal line tenet.hehe..


Resepi ni aku cuba untuk kek besday Zhariff 2 bulan yang lalu,hujung bulan 11 tuu..masa birthday dia kan. Aku buat last minit sebab hari besday zhariff tu kitorang balik dari kampung..kalo ikut nak beli jer kek tu tapi perjalanan jauh menghalang niat suci murni tu.. Kebetulan pula famili aku nak singgah dalam perjalanan mereka dari Kuching ke Miri..Esoknya pagi2 tu aku godek2 kek mentega biasa jek...mula2 malas jugak nak mendeko2 bercampur penat yang masih berbaki..tapi bila ngenangkan anak,gi juga godek2kan kek yang tak seberapa ni..

Alhamdulillah,hampir 1 jam juga laa baru siap deko sebiji kek nih walaupun nampak simple jer..maklum laa,amatur..hee..
Tu pun nasib baik zhariff tak meragam semasa aku sibuk di dapur..

Jadi di sini,aku kongsikan resepi buttercream yang aku rasa best untuk dibuat deko untuk kek harijadi ke ulangtahun ke..dan rasanya sedap cam kat bakeri tu..tidak ler macam makan mentega+gula semata dah..
Resepi nih dari buku panduan asas menghias kek oleh zati d`hati..buku ni korang leh cari kat pasaran..aku tertarik nak beli sebab dia tayang kek berdeko kaler biru kat cover..argh!tak tahan nengok..haha..tapi bila dah beli memang best laa... :)

Lagi satu nak juga share ,untuk yang baru juga nak belajar deko cam aku tu..biasanya untuk buttercream ni,lebih baik jika guna unsalted butter atau mentega tanpa garambagi mendapatkan hasil terbaik..Jom tengok resepinya..
Opps,satu lagi.. aku guna gula aising je untuk gantikan sirap gula..bahan2 yang disebutkan di bawah mudah didapati di kedai2 bakery supplier,kalo korang tak tau kedai area korang,boleh rujuk yellow pages kot? :D

Krim Mentega
Resepi:Zati d hati
By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

50g mentega(tanpa garam)
450g krimwell
300gsirap gula(hasue guna gula icing yang diayak 3 kali)
1 sudu besar susu pekat
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh minyak mentega(butter oil)

Cara membuatnya:
  1. Putar mentega dan krimwell sehingga sebati dan berkrim. Masukkan sirap gula/gula aising.
  2. Putar sehingga gebu dan masukkan susu pekat.
  3. Akhir sekali masukkan vanilla dan minyak mentega.
  4. Pukul sebati dan sedia untuk digunakan..
Ni la deko sembarangan dan last minute di hari ulangtahun zhariff yang pertama pada november lepas..maaf laa cam kucar kacir jek..ni pun baru terpublish sebab cuti blogging sokmo.ehee..tu pun bila seorang rakan minta resepi ni,baru aku terhegeh2 nak ngupdate..thi hii hii..

Buat yang teringin nak mendeko sendiri tu,sila laa cuba resepi ni ek..harap suka akan hasilnya..di samping halus,ia juga sedap..selamat mencuba! ^_^

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

32 Komen Di Sini:

Errah said... [Reply to comment]

nampak sedap kak..errah nak try la resepi akak ni..cadangnya nk bt jumaat ni..tp kak,krimwell 2 yg mcam mana?

Ummi said... [Reply to comment]

Sue, cantik sangat daaaah akak tengok Sue deko tuh...patutlah Zhariff x meragam, dia mcm tau2 jek Sue nak wat kek kasi dia makan...hehe

::Azura Rahman:: said... [Reply to comment]

wow.. dh kira terrer dh deco nie.. hihihi.. kzura dulu macam2 resepi guna.. mmg susah nk dpt yg betol2 sedap.. kadang2 diorg ni x bg resepi BC yg diorg guna.. al maklum lah utk meniaga katanyer.. rahsia..

biasanyer guna gula icing,tekstur BC lebih kental berbanding guna sugar syrup kan.. but dua2 pon tetap sedap utk BC..

cayalah Sue.. ;)

Kak Sam said... [Reply to comment]

Tahniah. Mesti zharif hepi je masa potong kek (hehehe panadi ke zharif potong). Apa pun deko ni ok je pada kita sbb simple. Yg penting rasanya. Betul tak?

nOOrsha said... [Reply to comment]

salam sue...cantiknyer kek besdey menantu aku nih... nnti sok punye majles ko je lah yg watkan kek..jimat sket kite nak kuo duit beli kek lime nam tingkat..muahaha...da oklah tu deco tu pada aku.. kalo aku yg buat kompom ddari pat segi jadi bentuk pentagon plak..hehehe...

mala said... [Reply to comment]

nice! happy belated birthday Zhariff! copy resepi dulu :-)

Cendana Kasih said... [Reply to comment]

salam hasue....oooo...sedap yer cenggini....hari ni akak buat kek dan topping guna non dairy whip cream jer...senang...takyah fikir2 lagi...hehehe....lepas ni nk cuba respi ni plak...copy dulu yer...TQ

errr...sirap gula tu amende ek?? liquid glucose ke??

izahdaut said... [Reply to comment]

tu kire deco simple ko kan. gile lawo.. kalau aku paling simple jap aku pikir... aku siram ngan cekelat ganache je la kot. hahaha..

eh aku pun feberet gak buttercream guna krimwell. dia tak muak. pernah buat tuk adik aku nyer bestday..katanya cream aku buat tu sedap dari kedai lagi. kembang semangkuk ko. haha resepi tu aku amik kat MyR. ok la.. best gak.yang ko ni ada butteroil ek. idak ler pulak ada dlm stok ..hhuhu

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, cantik sangat2 dah deco sue tu, kalo lah akk buat jadi mcm tu alangkah bangganya .

Krimwell tu mcm mana sue, yg dlm botol ke, ada gak perasan krim tu kat bahagian cis n mentega, tapi tak pernah beli pula. Minyak mentega tu leh ganti ngan apa ek, tak pernah tgk la akk heheh, baik dok mukah lak kenal mcm2 benda n senang nk cariutk buat kek hehe

Chah said... [Reply to comment]

gitu deco yg simple? ngengada ahhh...dahsat sgt dah tuuu...

umie said... [Reply to comment]

mcm ney kah rupa krimwell ya ka? kmk gik masih failed mun nak molah tok...

quinnie said... [Reply to comment]

kalau kita yg buat tak cam mana rupa nya hasue..lagi hancus deco2 nya..hehehe...

tun_telani said... [Reply to comment]

Oooo.. tambah jugak susu pekat.. biasa kalau beli krimwell dia ada tulis resepi buttercream kt paket.
ps: ehem ehem.. ada tingkap baru laaa ^^

Mas said... [Reply to comment]

tahniah sue...
cantik ko mendeko kek tu..
aku gak tak berani lagi mencubanya...
setakat tuang topping coklat atas ke jerk yg aku reti...muahahaha

sue..lepas ni boleh ko buka kedai kek..
serius aku cakap..
cantik kek ko...

HaSue said... [Reply to comment]

@Errah
krimwell tu sejenis mentega putih..jadi kalernya pun putih..ala2 shortening gitu. cuba cari kat kedai baking supplier,mesti ada..hehe

chikadakbiru said... [Reply to comment]

lawaanyee deko...sirap gula tuh ..air gule ker..mcm confius skit ker golden syrup?ini cara tak p kelas..kalau p kelas...tak tau nak ckp ler... :D mesti lagi cun kan...

Nuri said... [Reply to comment]

Assalamualaikum Hasue..

cantik & kemas deko kek tu... mmg sedap klau guna krimwell. Selalunya sya buh krimwell je tanpa butter. Tp klau nk letak butter mmg kena guna unsalted butter. Klau butter besa x brapa sedap..

Nuri said... [Reply to comment]

Assalamualaikum Hasue..

cantik & kemas deko kek tu... mmg sedap klau guna krimwell. Selalunya sya buh krimwell je tanpa butter. Tp klau nk letak butter mmg kena guna unsalted butter. Klau butter besa x brapa sedap..

Cekgu Maz said... [Reply to comment]

salam...ok lah tu deconyerr..terer gak la..saya lagi xpandai...pepon buat sendiri xcantikpon xpe janji puas hati....

intan_blur said... [Reply to comment]

cantiknye kakkkkk!!!..nnt blh la intan order..
sgt menarik ;)mesti sedap kan ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@Ummi
Tu laa kak,nasib baik dia tak meragam..kalo idak berjam2 pun x siap laa kek dia masa tu agaknya.hehe

Sallia Wu said... [Reply to comment]

krimwell mana nak dapt eh??? kata supermarket ade ker??? dia sejenis cream ke cheese?

dapur aku, dapur bujang said... [Reply to comment]

krimwell ada kat semua supermarket..bhg baking tu. kalernya mcm putih2 atau krim gitu. tp kalau lah tak jumpa juga guna vegetable shortening pn blh. sekadar menyampuk sikit heheh.. Hasue, kita dah beli kembayau, esok nak buat nasi grg kembayau dan nak g beli lagi nk buat jeruk. kita baru nak belajar2 mkn kembayau (d lbn, brunei dan sabah) atau dabay(sarawak)

HaSue said... [Reply to comment]

@::Azura Rahman::
Tula kak,ada gak yg meniaga ni x kedekut..dan rezeki mereka semakin mncurah2..berkat agaknya kan.. trm kasih kak :)

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Sam
Bukan rasa je kena penting kak..deko pun kena penting..haha.. zhariff of coz lum pandai lg,kena bantu dier baru leh potong.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@nOOrsha
w'kumsalam..
wahh2...5,6 tingkat yerr.. ko yg buat kek nya,aku deko sipi2 jer udah laa ye..ekeke

HaSue said... [Reply to comment]

@mala
Thanks :)

HaSue said... [Reply to comment]

@Cendana Kasih
w'kumsalam..
kalau guna whipped cream tu bukan apa kak,senang nak cair,kan?lagi2 kalo cuaca panas.hehe..
sirap gula tu biasa ada tegok kat kedai baking supplier. dia lain dr syrup glucose rasanya.kalo nak buat sndiri pun boleh kot?tp x sure resepi camne

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
Dah kire rajin gak laa tuang ganache tu..hehe..
Kannn?aku suka la krimwell kalo banding mentega biasa+gula aising semata..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@EmbunRosaliza
w'kumsalam kak..
ala,akak mesti boleh punya..semua org pun boleh kak..hehe

krimwell tu ada mcm2 packaging skrg..yg ni sue beli dalam bekas siap2 bakery tu pack..minyak mentega tu x tau apa yg sesuai kak..ia bg krim mentega kita berkilat dan wangi.hehe

Bhn2 ni ada gak dibeli kat miri

za said... [Reply to comment]

wah...cntiknye kek tu. Sy da bnyak kali nk try buat tp ssh plak nk cari krimwell tu... Klu kt pasaraya tu, jarang ada jual.

Anonymous said... [Reply to comment]

Salam..

resepi ini sesuai tak kalau nak buat steam buttercream?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...