Projek mengukis dengan anak bujang semalam nih..
Saja nak suh dier merasa buat sekut2 raya...my doter skrg nih dah duk kampung since ahad aritu,sunyi lak rasa takde sakat menyakat antara diorg yg kdg2 leh bingit gak dibuatnya dengan tangisan memanjang..hehee..
Apa2pun biskut nih pestaim gak buat..sebelum ni bayangkan jer camana nak buat..ada cara2 yg suh letak dalam peti ais dulu baru parut..yg nih tak payah letak esbok pun,parut jer terus..tapi ada gak doh yg sempat aku try2 letak dulu..tapi tak ler jauh beza..lebih kurang jer..lagipun dohnya jenis lembut n biskutnya pun jadi gebuss gitu..
Let's cekedaot resepi dari maya_zakry yg dikongsikan di myR,resepi asal oleh chef hanieliza..thanks buat semua..
Bahan-bahan
• 250g butter
• 100g gula halus
• 350g tepung gandum (diayak)
• 100g tepung jagung (diayak)
• 1 biji kuning telur
• 1 s/teh esen vanilla
• Chocolate rice/manik untuk hiasan
>hasue tambahkan pewarna kuning
Cara-cara
1. Pukul kembang butter dan gula
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata ,tambahkan pewarna
3. Masukkan tepung dan gaul rata
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit)
6. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara
Memang simple je nak buat biskut nih..uli,pastu parut pastu simpan dalam paper cup..
Guna sudu kecil senang sket keja..kalo melekat,celupkan jap sudu ke dalam tepung.
Nih tunjuk sikit rupa bahagian dalam biskut ni..kot2 ada yg x pernah tengok.hihi...
Bagi penggemar biskut nih leh laa cuba sendiri yer.. :)
P/s:Buat yg tinggalkan komen/mesej kat cbox tepi tu minta maaf banyak2 sebab belum dapat reply yer..buat masa ni memang ada masanya x nampak cbox tu tapi kuar error jer..ada masa leh baca je tapi failed nak reply..komen di entri ni boleh nampak kalau direfresh..sibbaik guna popup comment.hehe.apa2pun mekasih sudi berkunjung..
Selamat Datang..^_^
Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.
Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^
Tuesday, September 7, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
14 Komen Di Sini:
baik-baik, nanti semut balik ke sarang cam mana? he he he...selamat hari raya.
kak gerau:tulah pasal..kena simpan dalam bekas cepat2 tu kak..hehe..slmt hari raya juga buat akak sekeluarga
selamat menyambut lebaran hasue....
kakpah:selamat hari raya kakpah...maaf zahir batin yer
waa..ni resepi biskut lama2 ni..ms kecik2 dlu mmg selalu wt biskut ni..he2..
Hasue, hru doing dearie??? Mintak kukisssss!!! :D
Selamat Hari Raya Aidilfitri to U n ur family ya!!! Missed U!!! :D
Salam Aidilfitri buat kak hasue,
Waduh.. sedapnya sekut sarang semut. penah makan jer, buat tak pernah. hihi
Kesempatan ni, saya mohon halal seme2 ya kak. Mohon ampun dan maaf kalu ada tersilap kata, terguris rasa sepanjang kita kenal ya kak. Moga Aidilfitri kali ni membawa sinar bahagia untuk kita smua.
salam sue...selamat hariraya maaf zahirbatin...dtg umah maik kadraya...akak pun buat sarang semut...
Salam Sue...selamat hari raya buat sue n famili..tentu meriah raya sue tahun ni....akk makan pun tak pernah..apa lagi buat sekuk ni...asyik nak buat je tapi tak terbuat ..tahun depan insyallah boleh di cuba ni
SELAMAT HARI RAYA HASUE.. rindunya lama xmasuk blog sue ni. mcm2 dah trtinggal kan.
Selamat hari raya Hasue, maaf zahir batin dr k.ct sekluarga.
TQ sue... kgemaran linn ni tau.. tpai tahun ni linn mmg tak buat apa2 biskut pun.. huhuhu
Boleh cuba buat nihhh.....
tuan tanah mohon izin blogwalking kat sini. Jemput baca entri terbaru saya di, http://umiwarham.blogspot.com/
Salam nak tanya gune pemarut yg mcm mane ye...
Terjah resepi dulu,maklumlah nak raya dah kita hehehe
Post a Comment