Ada 1 kek kukus teringin nak buat tapi lum kesampaian hajat di hati..kemalasan masih berbaki agaknya..hee..
Meh sini nak tunjuk kek yg best jek ditelan tekak ni ha..macam makan eskrem je kan..
Ntah napa asal gambar ciskek jer posing gaya gini ek..ahh,x kisah ler posing camner pun..janji enak jek masuk perut ek!
Rasa ciskek ni rasanya sapa2 yg pernah rasa non-baked ciskek mesti bleh imejin rasanya camner...x jauh2 sangat beza..kesedapan cheese tu tetap terasa,ditambah dengan rasa bluberi dan gabungan rasa whipping cream n yogurt..penggemar ciskek jenis begini memang harus buat sendiri yer..
Resepi skodeng kat umah cik kak ina atau nama komersial beliau hana..mekasih cik kak!aritu ngendeng umah dia,dia x bagii..dekuttt ekk..suh wat sendirik ekkk...takpe2,arini nak bagi nih kak, tapi dah abis la plak.sowiii..heh heh.. :P
Pepon,nak tepek resepi kat sini gak laa ek..mekasih buat penyumbang asal resepi nih..err,x ingat sebenarnya nih..bukak link cik kak tuh asik failed jek..biasa laa tenet aku nih semput sokmo..ahaks
Bahan-bahan
Untuk base (jika suke biskut byk, leh gandakan base nih)
• 80g biskut merie or etc - hana gune ritz -hasue guna oreo tanpa intinya
• 50g butter - cairkan
Untuk Cheesecake
• 250g cream cheese
• 200g whipping cream
• 150g yogurt plain
• 50g gula - leh add-hasue guna 70g
• 15g gelatin
• 60ml air panas
• 50g buah blueberry tin - hana gune yang segar+ jem-hasue x buh
• 25ml syrup blueberry - bleh gune filling@jem blueberry
Cara-cara
• Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang springform 18cm. Alas loyang dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya senang nak keluarkan.
• Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padat2kan. Simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya 30min-sejam.
• Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan. (atau boleh juga kaedah double boiler utk satukan gelatin nih agar tidak berbiji2)
• Pukul cream cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu. Masukkan yogurt dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan gelatin dan pukul lagi hingga rata.
• Gunakan spatula, masukkan buah blueberry dan juga syrup. Tak perlu kacau sebati sebab inginkan hasil seperti marble. Tuang ke dalam loyang biskut tadi. Dan sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
• Potong dan hidangkan.
Bila dah hidangkan bleh laa makan..ye tak?lagi sedap lepas semalaman dalam peti sejuk!yummmyy!
10 Komen Di Sini:
salam ha sue...ermm memang betul2 macam aiskrim...sedapnya,bahan2 lainnya semua dah ada...gelatin je yang tak de...tak bolehlah kak ima nak rasa keenakannya...huhuhu.
nyaman na juak..dah lah puasa tok..mun dekat tek alu diagak mek tek..
kat dapur ada biskut oreo, kena buat ni...
kak ima :wkumsalam.. nanti dah ada stok gelatin leh laa cuba kak..hehe
umie:cuba ktk dekat ctok..sng tuka2 loyang..hihi
zanafahmi:kena cuba tu.. :)
sodapnya......suami akak suka sgt ciskek...
assalammualaikum,kak hasue kalau gelatin tue ganti ngn agar2 bleh tk??
=)
aslm kak hasue..nk tnye ni,gelatin 2 lau tukar ngan agar2 blh x?kt kawasan sy tinggal ni ssh sgt nk cri gelatin..if ader pon xtau halal ke x
w'kumsalam..maaf lambat reply yer adik2 yg bertanya..
gelatin tu rasanya boleh ganti agar2,cuma akak x sure sukatan yg sesuai untuk menyamai kepejalan spt yg dihasilkan oleh gelatin..TETAPI kepejalan gelatin ni berbeza sikit dari agar2..jadi tekstur yg dihasilkan pun beza .. kalo nak gantikan,kena guna sikit jer rasanya..kalo buh 15g agar2 jadi puding terus karang.. :)
kalo nak try boleh jer dik..try error gitu.. :)
Okay ..terime kasih byk2 ^^ asalkan balas btl tak :)
saya nk tanya lah sis.. kalau kita buat cheese cake macam ni loyang macam mana yg paling sesuia di gunakan ye? coz saya nak kuarkan dia sebiji.. hehehhe nak buat utk besday anak saya nati... tq sis
Post a Comment